U bent hier:Home>Regel je pensioen>Hoe flexibel is jouw pensioen?
Thema Regel je pensioen

Hoe flexibel is jouw pensioen?  

De meeste pensioenregelingen zijn heel flexibel. Zo kun je je pensioen eerder of later ontvangen, ouderdomspensioen ruilen voor nabestaandenpensioen of andersom, je pensioen voor een deel laten ingaan, eerst een hoger pensioen ontvangen en later een lager pensioen (hoog-laagpensioen) of juist een laag-hoogpensioen. Op deze pagina lees je meer over de keuzes rondom je pensioen. Vraag altijd advies voor je een keuze maakt! 

Je pensioen eerder ontvangen

Je kunt je pensioen eerder ontvangen. Hierbij is je AOW-leeftijd belangrijk. Wil je je pensioen meer dan 5 jaar voor je AOW-leeftijd laten ingaan? Dan mag je je pensioendatum vervroegen maar moet je ook echt stoppen met werken. Je kunt ook kiezen voor deeltijdpensioen. Dan werk je bijvoorbeeld 1 dag minder en laat je je pensioen voor een deel ingaan. Je mag dan later niet meer uren gaan werken.

Ontvang je binnen 5 jaar AOW? Dan kun je je pensioen eerder laten ingaan en gewoon blijven doorwerken. Let wel op dat je mogelijk meer belasting gaat betalen omdat je inkomen stijgt. 


Je pensioen uitstellen 

Je kunt je pensioendatum uitstellen. Voor 1 januari 2017 moest je dan ook echt doorwerken. Sindsdien is doorwerken niet verplicht. Je kunt je pensioen maximaal 5 jaar na je AOW-leeftijd laten ingaan.
 

Ouderdomspensioen ruilen voor nabestaandenpensioen 

Op Mijnpensioenoverzicht.nl kun je zien hoeveel nabestaandenpensioen je partner en/of kinderen ontvangen als je overlijdt. Denk je dat dit niet voldoende is? Dan kun je een stukje van je ouderdomspensioen ruilen voor een hoger nabestaandenpensioen. Dit ruilen kan op twee momenten: op je pensioendatum of als je stopt met werken bij je huidige werkgever. Ruilen van ouderdomspensioen in nabestaandenpensioen is vaak zinvol als het nabestaandenpensioen op risicobasis is. Neem contact op met je pensioenuitvoerder voor de voorwaarden! 

Nabestaandenpensioen op risicobasis

Bij veel pensioenregelingen is het nabestaandenpensioen op risicobasis verzekerd. Er is alleen pensioen voor je nabestaanden als je overlijdt terwijl je in dienst bent bij een werkgever. Dit nabestaandenpensioen vervalt als je vertrekt bij je werkgever. Ben je vaker van baan gewisseld? Dan is het pensioen voor je nabestaanden misschien lager dan je verwacht. Kijk daarom op Mijnpensioenoverzicht.nl en ga na wat jouw nabestaanden ontvangen.
Op je Uniform Pensioen overzicht staat de volgende tekst als je een nabestaandenpensioen op risicobasis hebt:
Let op: Uw nabestaanden krijgen geen uitkering als u overlijdt en niet meer bij deze werkgever werkt en (mogelijk) ook niet als u overlijdt nadat u met pensioen bent gegaan.


Nabestaandenpensioen ruilen voor ouderdomspensioen

Je kunt nabestaandenpensioen ruilen voor een hoger ouderdomspensioen. Dat kan alleen als je een nabestaandenpensioen op opbouwbasis hebt (en geen nabestaandenpensioen op risicobasis, zie ook hierboven). Vaak kun je dit pas regelen als je met pensioen gaat. Er gelden allerlei regels voor het ruilen van nabestaandenpensioen in ouderdomspensioen. Zo moet je partner akkoord gaan met het ruilen. Neem voor deze en andere regels contact op met je pensioenuitvoerder of met een financieel adviseur.  


Tijdelijk een hoger pensioen

Je kunt je pensioen tijdelijk verhogen om daarna tot aan je overlijden een lager pensioen te ontvangen. Er gelden wel regels voor de verhoging. De periode waarin je het hoge pensioen ontvangt, duurt minimaal 5 jaar en maximaal 10 jaar. Je mag je pensioen beperkt verhogen. Het lage pensioen is 75% van je hoge pensioen.

Voorbeeld van hoog-laag pensioen

Peter is 66 en gaat met pensioen. Als hij zijn pensioen 'gewoon' laat ingaan ontvangt hij € 400 per maand. Hij kan ook kiezen voor een hoog-laag pensioen. Dan ontvangt hij de eerste 10 jaar van € 467 per maand. Na 10 jaar daalt zijn pensioen tot € 350 per maand.


Tijdelijk een lager pensioen

Je kunt er ook voor kiezen om eerst een laag pensioen te ontvangen en later een hoog pensioen. De regels voor dit pensioen zijn hetzelfde als de regels voor hoog-laagpensioen. In de praktijk wordt dit echter weinig aangeboden door pensioenuitvoerders.