U bent hier:Home>Actueel>Heb ik recht op een aanvullende beurs?

Zes vragen over de aanvullende beurs voor studenten

Veel studenten aan mbo, hbo en universiteit, die in aanmerking komen voor een aanvullende beurs, maken daar géén gebruik van. Hierdoor laten zij onnodig geld liggen. Uit onderzoek van het Centraal Planbureau bleek eind 2020 dat het gaat om een kwart van de eerstejaars in het hoger onderwijs. In plaats daarvan leent een deels zelfs tegen minder gunstige voorwaarden, waardoor zij mogelijk onnodig schulden aangaan. 

Denk je dat deze situatie misschien wel betrekking heeft op jou, kijk dan op deze pagina wat je moet doen aan de hand van 6 vragen. 

Hoe weet ik of ik in aanmerking kom voor een aanvullende beurs?

Voor het aanvragen van een aanvullende beurs moet je bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) zijn. Zij kijken in hoeverre je ouders in staat zijn om je financieel te ondersteunen. Hiervoor is het inkomen van je ouders leidend. Om dit te toetsen kijkt DUO naar het inkomen van twee jaar geleden. Dus voor het kalenderjaar 2022 gaat het om het verzamelinkomen van 2020. Is het inkomen van je ouders daarna met meer dan 15% gedaald, bijvoorbeeld als gevolg van de coronacrisis, dan kunnen zij een zogenaamde 'verlegging peiljaar' aanvragen. DUO kijkt dan naar een later inkomensjaar. Om het je gemakkelijker te maken kun je ook de rekentool van DUO invullen. Zo kun je binnen een paar stappen zien of je in aanmerking komt voor extra financiële ondersteuning. 

Zegt de rekentool dat je geen recht hebt op de aanvullende beurs dan is het alsnog aan te raden om de aanvullende beurs aan te vragen. Er kan namelijk altijd iets wijzigen in de loop van je studententijd. Duo kijkt dan automatisch elk jaar of je er recht op hebt.

Wat als ik mijn ouders hier liever niet bij betrek?

Twijfel je of je in aanmerking komt, maar wil je je ouder hier niet mee lastig vallen? Bij het aanvragen van een aanvullende beurs of toelage, hoef je de gegevens van je ouders niet op te geven. DUO kan namelijk ook zelf bij de Belastingdienst nagaan wat je ouders verdienen. Hiervoor is het wel nodig dat je eerst een aanvraag doet. DUO adviseert dan ook om dit altijd te doen. Na de aanvraag krijg je in de meeste situaties automatisch bericht. Ook als je op basis van het inkomen van je ouders geen recht hebt op de aanvullende beurs.

Moet ik het geld niet alsnog terugbetalen als ik ben afgestudeerd?

Nee, je hoeft de aanvullende beurs alleen terug te betalen als het je niet lukt om binnen 10 jaar af te studeren. En voor MBO-studenten op niveau 1 en 2 hoef je zelfs dan niets terug te betalen. De aanvullende beurs wordt automatisch omgezet in een gift. Dit in tegenstelling tot een lening, die altijd moet worden terugbetaald.

Hoe hoog is een aanvullende beurs?

De hoogte van de beurs is afhankelijk van het inkomen van je ouders, het type onderwijs dat je volgt en factoren als hoeveel broertjes en zusjes er ook studeren of naar school gaan. Het maximale bedrag kan oplopen tot € 419,04 per maand.

Kan ik ook met terugwerkende kracht een aanvullende beurs krijgen?

Ja, dit kan met terugwerkende kracht tot het begin van het school- of studiejaar. Als je al wel studiefinanciering of tegemoetkoming hebt aangevraagd, maar zonder aanvullende beurs of toelage, kun je dit eenvoudig aanpassen binnen je eigen omgeving op de site van DUO. Hoe dat moet staat hier uitgelegd.

Mag ik met een aanvullende beurs nog wel een bijbaantje hebben?

Ja. Vanaf 2020 mag je onbeperkt bijverdienen. Tot nu toe mocht je ongeveer € 16.000,- bijverdienen per kalenderjaar. Vanaf 2024 wordt de bijverdiengrens helemaal afgeschaft. Ook de bijverdiensten in 2022 en 2023 worden niet meer gecontroleerd en hebben dus ook geen gevolgen voor je studiefinanciering. 

U bent hier:Home>Actueel>Heb ik recht op een aanvullende beurs?