U bent hier:Home>Veranderingen en je pensioen>Overlijden en nabestaandenpensioen
Thema Veranderingen en je pensioen

Overlijden en nabestaandenpensioen

Overlijden is iets waar je liever niet over nadenkt. Toch is het goed om te checken of je jouw nabestaanden goed achterlaat. Heb je een partner? Dan ontvangt je partner na jouw overlijden meestal een partnerpensioen. Heb je kinderen? Dan kunnen jouw kinderen recht hebben op een wezenpensioen. Partnerpensioen en wezenpensioen worden samen ook wel nabestaandenpensioen genoemd.

Op deze pagina

  Wat kun je regelen voor je nabestaanden?

  Zorg dat je partner en kinderen goed achterblijven. Denk aan je erfenis en kijk naar je pensioen.

  Nabestaandenpensioen voor je partner 

  Met een nabestaandenpensioen zorg je ook na je overlijden financieel voor je nabestaanden. Ben je getrouwd of heb je een geregistreerd partnerschap? Dan heeft je partner bij de meeste pensioenuitvoerders automatisch recht op partnerpensioen. Na jouw overlijden ontvangt je partner dit levenslang.

  Valt je pensioenregeling nog onder het oude pensioenstelsel? Dan kan je nabestaandenpensioen op twee manieren geregeld zijn. Op een nabestaandenpensioen op opbouwbasis blijf je recht houden. Ook als jij uit dienst was op het moment van overlijden. Heb je een nabestaandenpensioen op risicobasis en overlijd jij voor je pensioendatum? Dan krijgt je partner alleen een nabestaandenpensioen als jij op dat moment in dienst bent en deelneemt aan een pensioenregeling.

  Nieuwe pensioenwet

  In de nieuwe pensioenwet zijn straks voor iedereen de regels hetzelfde. Overlijd je voor je pensioendatum? Dan heeft je nabestaande alleen recht op een nabestaandenpensioen als je op dat moment in dienst was en deelnam aan een pensioenregeling. Ben je pas net uit dienst? Dan loopt het partnerpensioen nog 3 maanden door, of tijdens de duur van je WW-uitkering. Je kunt deze periode zelf vrijwillig verlengen. Dit betekent wel dat je minder ouderdomspensioen krijgt. 

  Zorg dat je partner bekend is bij je pensioenuitvoerder

  Ben je getrouwd of heb je een geregistreerd partnerschap? Dan krijgt je pensioenuitvoerder hier automatisch bericht van via de gemeente.

  Woon je samen? Dan moet jij jouw partner zelf aanmelden bij de pensioenuitvoerder. Er gelden soms nog aanvullende regels. Dan moet je bijvoorbeeld een notarieel samenlevingscontract hebben. Of een bepaalde periode samenwonen. Check dit bij je pensioenuitvoerder.

  Let op! Soms geen nabestaandenpensioen

  Er zijn gevallen waar helemaal geen partnerpensioen in de pensioenregeling zit. Kijk dus goed wat je werkgever aanbiedt en of dit voor jou en je partner voldoende is.

  Nieuwe pensioenwet

  Volgens de regels van de nieuwe pensioenwet hebben de volgende partners recht op een partnerpensioen:

  • Gehuwden of geregistreerd partners.
  • Samenwoners met een notarieel samenlevingscontract.
  • Samenwoners zonder notarieel samenlevingscontract die al minimaal 6 maanden samenwonen.

  Iemand die je bloedverwant is in de 1e of 2e graad heeft geen recht op partnerpensioen.

  Nabestaandenpensioen voor kinderen (wezenpensioen)

  Kinderen van een overleden ouder hebben vaak ook recht op een uitkering van de pensioenuitvoerder. Dit is het wezenpensioen. De voorwaarden voor het wezenpensioen verschillen per pensioenregeling. In veel pensioenregelingen stopt de uitkering als je kind 18 of 21 wordt. Soms loopt het wezenpensioen door tot je kind klaar is met een studie. 

  Een wees kan ook recht hebben op een Anw-uitkering van de overheid. Dit geldt alleen als beide ouders zijn overleden. 

  Nieuwe pensioenwet

  De nieuwe pensioenwet maakt de regels rondom wezenpensioen duidelijker. Valt jouw pensioenregeling al onder het nieuwe stelsel? Dan geldt een vaste eindleeftijd van 25 jaar. Het maximumbedrag is dan ook hoger, ongeveer 20% van het salaris van de overleden ouder.

  Nabestaandenpensioen voor je ex-partner

  Als je een ex-partner hebt, heeft die mogelijk ook recht op een uitkering van je pensioenuitvoerder als jij overlijdt. Dit heet het bijzonder nabestaandenpensioen of bijzonder partnerpensioen. Dat betekent dat je huidige partner een lager pensioen krijgt. Kijk in het echtscheidingsconvenant welke afspraken jij en je ex-partner hebben gemaakt.

  Extra informatie over overlijden en je nabestaandenpensioen

  U bent hier:Home>Veranderingen en je pensioen>Overlijden en nabestaandenpensioen