U bent hier:Home>Over ons>Platform Wijzer in geldzaken

Platform Wijzer in geldzaken

Wijzer in geldzaken is een initiatief van het ministerie van Financiën, waarin partners uit de financiële sector, de wetenschap, de overheid en onderwijs-, voorlichtings- en consumentenorganisaties hun krachten bundelen om financiële fitheid in Nederland te bevorderen.

Sinds 2008 werken partners van Wijzer in geldzaken samen aan het vergroten van financieel bewustzijn van financiële vaardigheden in Nederland. Het strategisch Actieplan Wijzer in geldzaken uit 2008 lag aan de basis van de activiteiten van het platform. Met kernprojecten als de Week van het geld en de Pensioen3daagse heeft Wijzer in geldzaken financiële educatie in Nederland op de kaart gezet.

Missie aangescherpt

Het financieel-economische landschap verandert door de jaren heen. Voor Wijzer in geldzaken om periodiek de missie en strategie te herijken. In 2014  werd in het tweede vijfjarenplan de missie aangescherpt tot ‘Wijzer in geldzaken is hét platform waarin partners hun krachten bundelen om verantwoord financieel gedrag in Nederland te bevorderen’. In 2019 is de koers opnieuw aangepast. De partners van Wijzer in geldzaken spreken de ambitie uit om samen de financiële fitheid van Nederlanders te verbeteren

Verantwoord financieel gedrag

Onderzoek van Wijzer in geldzaken naar verantwoord financieel gedrag, vormt de grondslag voor de (toekomstige) activiteiten van het platform. Verantwoord financieel gedrag bestaat uit ten minste drie, vrijwel los van elkaar staande, dimensies. De drie dimensies zijn: (1) ‘management van geld’, (2) ‘financieel plannen’ en (3) ‘bewust beslissingen nemen ten aanzien van financiële producten’. Verantwoord gedrag in de ene dimensie betekent niet automatisch verantwoord gedrag in de andere dimensies. Met toereikende financiële vaardigheden staan mensen sterker in het leven. Ze hebben meer greep op hun persoonlijke ontwikkeling, zijn beter voorbereid op risico’s en kunnen tegenslagen beter opvangen. Daarnaast laat recent onderzoek zien dat verantwoord financieel gedrag van consumenten bijdraagt aan financiële stabiliteit en economische groei.

Internationaal voorbeeld

Ook internationaal staat financiële educatie hoog op de agenda. In het buitenland wordt de Nederlandse aanpak als voorbeeld gezien. Internationaal onderzoek en goede voorbeelden uit het buitenland kunnen gebruikt worden om de effectiviteit van het platform te vergroten. Wijzer in geldzaken werkt samen met andere internationale organisaties om financiële vaardigheden te verbeteren. Op de pagina Internationale samenwerking lichten we deze samenwerking toe.

U bent hier:Home>Over ons>Platform Wijzer in geldzaken