Thema

Geldzaken als je een bijbaan hebt

Ben je jonger dan 18 en heb je een bijbaan, vakantiewerk of loop je stage? Dan zijn er verschillende geldzaken waar je rekening mee moet houden. Zoals vanaf welke leeftijd je mag werken, hoeveel verdien je en wanneer je belastingaangifte moet doen.  

Op deze pagina

    Vanaf welke leeftijd mogen kinderen werken?

    Als kind ga je een groot deel van de week naar school. Als je jonger bent dan 13, mag je daarom niet werken. Als je ouder wordt mag je steeds meer uren werken en zwaarder werk doen.

    • 12 jaar en jonger: Kinderen van deze leeftijd mogen nog niet werken. Wel mag je meedoen aan een uitvoering zoals een reclame of voorstelling.
    • 13 en 14 jaar: Kinderen van 13 of 14 mogen klusjes doen. Bijvoorbeeld vakkenvullen of folders rondbrengen op je vrije dag. Er geldt geen minimumloon. Je spreekt met je werkgever af hoeveel je verdient.
    • 15 jaar: Een kind van 15 mag zelfstandig licht, niet-industrieel werk doen. Bijvoorbeeld op een camping, in de landbouw of de horeca (als er geen alcohol wordt geschonken).

    Hoeveel verdien je met vakantiewerk of een bijbaan?

    Vanaf 16-jarige leeftijd mag je werken. Je hebt recht op het minimumjeugdloon. Je werkgever mag je niet minder betalen, wel meer. Op de website van de Rijksoverheid vind je een overzicht van het minimumloon. Check ook welk werk je mag doen.

    Hoeveel verdien je bij stage?

    Als je stage loopt, heb je geen recht op het wettelijk minimumloon. Stage is een onderdeel van je opleiding en het leren staat centraal. Je werkgever mag je een stagevergoeding en reiskostenvergoeding geven, maar dit is niet verplicht.

    Moet je belastingaangifte doen?

    Als je in Nederland woont en werkt moet je meestal belasting over je inkomen betalen. Je werkgever houdt daarom belasting in op jouw loon en geeft dit aan de Belastingdienst. Op je loonstrookje zie je hoeveel dit is. Ook zie je op je loonstrookje het loon dat je hebt afgesproken met je werkgever. Dit heet het brutoloon. Het bedrag dat je overhoudt na het betalen van belasting heet je nettoloon.  

    Ook bij een bijbaan houdt je werkgever belasting in op jouw loon. De kans is groot dat dit bedrag te hoog is. Daarom is het slim om na afloop van het jaar belastingaangifte te doen. Zo ontdek je of je belasting terugkrijgt. Aangifte doen kan tot 5 jaar terug.

    Belasting terugvragen bij een bijbaan

    Het bedrag dat je werkgever als belasting inhoudt op jouw loon is een inschatting. Soms klopt dit niet. Als je jong bent en weinig uren werkt, hoef je meestal geen belasting te betalen. Of maar heel weinig. Daarom is het altijd slim om te controleren of je de betaalde belasting terug kunt krijgen. Dit doe je via de Belastingdienst.

    Terugvragen van belasting doe je met je DigiD

    Geld terugvragen kan via de aangifte-app van de Belastingdienst. Je hebt daarvoor wel je DigiD nodig. Heb je die niet? Vraag dan direct een DigiD aan, je hebt hem binnen 1 week in huis. Je hebt hiervoor je Burgerservicenummer (BSN) nodig. Deze staat op je paspoort of identiteitskaart.

    Tip: houd je uitgaven bij in een huishoudboekje

    Het geld dat je verdient met je bijbaantje of vakantiewerk kan een extra zakcentje zijn. Of misschien heb je wel een spaardoel. Het is slim om je inkomsten en uitgaven bij te houden in een huishoudboekje. Dan zie je bijvoorbeeld hoeveel geld je iedere maand uitgeeft als je elke dag koffie op het station koopt. Een huishoudboekje klinkt natuurlijk heel ouderwets. Gelukkig zijn er veel slimme apps waarmee je je uitgaven kunt bijhouden. Bekijk ons overzicht van huishoudboekjes en begin met het bijhouden van je uitgaven. 

    U bent hier:Home>Werken