U bent hier:Home>Regel je pensioen>Hoe werkt pensioen voor zelfstandigen?
Thema Regel je pensioen

Pensioen voor zzp'ers

Als zzp’er heb je na pensionering natuurlijk recht op AOW. Wil je een hoger pensioen? Dan moet je dat zelf regelen. Vijf dingen die je moeten weten over pensioen voor zzp'ers. 

Bespreek je pensioen met je adviseur

Zoals je hieronder leest, zijn er veel mogelijkheden om zelf je pensioen te regelen. Elke mogelijkheid heeft zijn eigen voor- en nadelen. Bespreek je pensioen daarom ook altijd met je boekhouder of financieel adviseur!


1. Belastingvoordelen bij pensioensparen

Als je spaart voor je pensioen kun je tot een bepaald bedrag gebruikmaken van belastingvoordelen. Het bedrag dat je in je pensioen stopt, is aftrekbaar. Je krijgt een deel van het geld terug als je aangifte inkomstenbelasting doet. Het bedrag dat in je pensioenpotje zit, telt niet mee als vermogen in box 3. Je betaalt dan ook geen belasting over de waarde van het pensioenpotje.

Stop je met werken en gaat het pensioen in? Dan betaal je belasting over het bedrag dat je ontvangt. 

Gevolgen Pensioenakkoord 2019

Op 5 juni 2019 werd het Pensioenakkoord 2019 bekendgemaakt. Hierin staan ook voorstellen voor zzp'ers. Mogelijk komt er een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering. En er wordt ook gekeken of meer zzp'ers kunnen meedoen aan een pensioenregeling.


2. Banksparen of met een lijfrente

Je krijgt de belastingvoordelen alleen als je aan een aantal voorwaarden voldoet. Je moet het geld steken in een pensioenproduct, zoals een lijfrenteverzekering of bankspaarrekening. Hiervoor kun je terecht bij een bank, beleggingsinstelling of verzekeraar. Je stort eenmalig een bedrag of maakt regelmatig (bijvoorbeeld elke maand of 1 keer per jaar) een bedrag over. De bank, beleggingsinstelling of verzekeraar investeert het geld. Als je met pensioen gaat, koop je met de eindopbrengst een tijdelijk of levenslang pensioen.

Let wel op! Je kunt per jaar een maximumbedrag met belastingvoordeel opzij zetten. Dit is de jaarruimte. Heb je in vorige jaren geen geld ingelegd in een lijfrenteverzekering of op een bankspaarrekening? Dan kun je misschien ook gebruik maken van de inhaalruimte. Bereken op de website van de Belastingdienst hoeveel jij met belastingvoordeel kunt sparen.  


3. De oudedagsreserve

Je kunt gebruik maken van de oudedagsreserve. Dan reserveer je een deel van je winst uit onderneming voor je pensioen. Dit bedrag gaat af van je inkomen en je betaalt er nu dus geen belasting over. De Belastingdienst stelt geen aanvullende eisen aan wat je nu met het geld doet. Je kunt het dus investeren in je bedrijf, of op een rekening laten staan.

Zet geld oudedagsreserve echt opzij

Uiteindelijk moet je het totaalbedrag aan de oudedagsreserve in een pensioenproduct steken. Als je dat niet doet, moet je in een keer over het hele bedrag inkomstenbelasting betalen. Dit kan bijvoorbeeld een probleem worden als je stopt met je onderneming en het geld van de oudedagsreserve niet hebt. Laat je daarom goed adviseren over de gevolgen voor je gebruik maakt van deze regeling.


4. Geld voor pensioen niet voor bijstand

Vanaf 2015 gelden nieuwe regels voor het pensioen van zzp’ers. Als je in de bijstand komt, hoef je als zzp'er je pensioenspaarpot niet meer op te maken.


5. Hoe eerder je begint, hoe meer je opbouwt

Met onze rekenhulp kun je uitrekenen hoeveel je nu per maand of per jaar moet wegzetten om straks een bepaalde pensioenuitkering te krijgen. Je kunt ook uitrekenen hoe hoog je uitkering straks zal zijn als je nu een keer per maand of per jaar een bepaald bedrag opzij zet.

Deel deze informatie met anderen:
Onderwerpen
  Ben jij goed op weg naar jouw pensioen?

  Corona en je geldzaken
  De coronacrisis en je geldzaken

  Misschien maak je je zorgen over je geldzaken. Kom je deze periode financieel goed door? We helpen je met onze tips graag op weg om meer inzicht te krijgen.

  Voorlopig Pensioenakkoordtool 2019
  Voorlopig Pensioenakkoord 2019

  Wat betekent het Pensioenakkoord 2019 voor jou? Vul onze tool in!

  Beleggen voor je pensioen
  Beleggen voor je pensioen

  Je moet een aantal keuzes maken als je gaat beleggen. Je vindt hier de 5 belangrijkste op een rij.