U bent hier:Home>Pensioen>Veranderingen in het pensioenstelsel
Thema Pensioen

Veranderingen nieuw pensioenstelsel

Sinds 1 juli 2023 zijn er nieuwe regels voor pensioen. Dit heeft gevolgen voor iedereen die via een werkgever pensioen opbouwt. Het kan nog even duren voor je er iets van merkt. Pensioenuitvoerders hebben tot 1 januari 2028 de tijd om volgens de nieuwe regels te gaan werken. Op deze pagina leggen we je uit wat je kunt verwachten van het nieuwe pensioenstelsel.

Op deze pagina

  Waarom is er een nieuw pensioenstelsel nodig?

  Het Nederlandse pensioenstelsel is volgens onderzoek al jarenlang een van de beste ter wereld. Maar er komen steeds meer ouderen. En waar vroeger de meeste mensen hun hele leven hetzelfde werk deden, veranderen ze nu steeds vaker van baan. Of gaan als zelfstandige werken. Hierdoor waren er nieuwe regels nodig.

  Wat blijft hetzelfde?

  1. Vanaf je AOW-leeftijd ontvang je AOW van de overheid.
  2. Veel mensen bouwen pensioen op via de werkgever. Dat blijft zo.
  3. Je ontvangt pensioen zo lang je leeft.
  4. Bij overlijden krijgt je partner vaak een nabestaandenpensioen, ook als je overlijdt voordat je met pensioen gaat.
  5. In de meeste gevallen blijf je pensioen opbouwen als je arbeidsongeschikt raakt.
  6. Vertegenwoordigers van werkgevers en werknemers, zoals vakbonden of ondernemingsraden, blijven samen afspraken maken over pensioenregelingen.

  Wat verandert er?

  Zekerheid uitkering:

  Oude pensioenstelsel

  Veel mensen hebben een eindloon- of middelloonregeling. Hierbij weet je zeker hoeveel je ontvangt op je pensioendatum. Ongeveer een miljoen mensen hebben een premieregeling waarbij er alleen afspraken zijn over de inleg.

  Nieuwe pensioenstelsel

  Iedereen heeft een premieregeling. Er zijn afspraken met de werkgever en pensioenuitvoerder over de inleg. De inleg en het rendement daarop vormen samen een persoonlijke pensioenpot. Hiermee koop je een uitkering op pensioendatum. Je weet nu nog niet precies hoeveel dat is.

  Verhogen of verlagen uitkering:

  Oude pensioenstelsel

  Er zijn strenge regels voor het verhogen of verlagen van de uitkering. Als het goed gaat met de economie duurt het daarom lang voordat de pensioenen meestijgen.

  Nieuwe pensioenstelsel

  De regels worden minder streng. Pensioenen kunnen eerder meestijgen (of dalen) met de economie. Er is wel een buffer. Hierdoor worden te grote veranderingen voorkomen.

  Nabestaandenpensioen:

  Oude pensioenstelsel

  Er gelden verschillende regels. Soms wordt nabestaandenpensioen opgebouwd. Je nabestaanden hebben daar dan ook recht op als je overlijdt nadat je uit dienst bent. Soms is het nabestaandenpensioen verzekerd op risicobasis. Je nabestaanden krijgen het dan alleen als jij overlijdt terwijl je in dienst was. Door de verschillende regels weten veel mensen niet waar ze aan toe zijn en of ze nog zelf iets moeten regelen.

  Nieuwe pensioenstelsel

  Het nabestaandenpensioen is altijd verzekerd op risicobasis. Dit biedt duidelijkheid. Als je overlijdt terwijl je in dienst bent, dan is het nabestaandenpensioen een percentage van je laatste loon. Als je overlijdt nadat je met pensioen bent gegaan, dan is de hoogte van het nabestaandenpensioen afhankelijk van wat je aan ouderdomspensioen hebt opgebouwd en hoeveel jaren je hebt gewerkt.

  Pensioenopbouw:

  Oude pensioenstelsel

  Je mag vanaf je 21e deelnemen aan een pensioenregeling.

  Nieuwe pensioenstelsel

  Je mag vanaf je 18e deelnemen aan een pensioenregeling.

  Flexibel pensioen:

  Oude pensioenstelsel

  Je kunt eerder of later met pensioen gaan. Daarnaast kun je kiezen voor een hoog-laag pensioen. Je krijgt dan niet iedere maand hetzelfde bedrag, maar een tijd een hoge uitkering en een tijd een lage uitkering.

  Nieuwe pensioenstelsel

  Je houdt dezelfde keuze-opties. Daarnaast kun je op pensioendatum eenmalig maximaal 10% van je pensioenpot opnemen. Dit betekent wel dat je daarna een lagere uitkering krijgt. Om deze eenmalige opname mogelijk te maken is een wetswijziging nodig. Die is nu nog in behandeling. De verwachting is dat dit op zijn vroegst kan vanaf 1 januari 2025.

  Wanneer weet ik wat er voor mij verandert?

  Wat de gevolgen zijn voor jouw pensioen hoor je van je pensioenuitvoerder of werkgever. De nieuwe regels voor pensioen gelden sinds 1 juli 2023, maar de invoering van de regels gebeurt stap voor stap. Uiterlijk 1 januari 2028 moeten alle pensioenuitvoerders werken volgens de nieuwe regels. Hierover maken pensioenuitvoerders afspraken met de vertegenwoordigers van werkgevers en werknemers, zoals vakbonden of ondernemingsraden. Je ontvangt van je pensioenuitvoerder of je werkgever informatie over wanneer jouw pensioen wordt aangepast. 

  Wat kan ik zelf doen?

  Je kunt alvast bekijken hoeveel pensioen je hebt opgebouwd en wat het verwachte pensioenbedrag is na pensionering. Ook kun je zien hoeveel AOW je straks krijgt, en vanaf welke leeftijd. Kijk voor het overzicht van pensioen en AOW op Mijnpensioenoverzicht.nl. Check of je voldoende pensioen opbouwt of dat het wellicht nodig is om je pensioen aan te vullen.

  U bent hier:Home>Pensioen>Veranderingen in het pensioenstelsel