U bent hier:Home>Regel je pensioen>Veranderingen in het pensioenstelsel
Thema Regel je pensioen

Veranderingen in je pensioen door nieuwe pensioenwet

Vanaf 1 juli 2023 gaan de regels voor pensioen veranderen. Dit heeft gevolgen voor iedereen die via een werkgever pensioen opbouwt. Door deze nieuwe regels worden afspraken gemaakt over de inleg en kan het pensioen sneller stijgen. Ook wordt er rekening mee gehouden dat mensen vaker van baan wisselen, een tijdje stoppen met werken of als zzp’er gaan werken. De regels voor het nabestaandenpensioen worden duidelijker en gelden voor alle pensioenuitvoerders.

Op deze pagina

  Wat blijft hetzelfde?

  1. Vanaf je pensioenleeftijd ontvang je AOW van de overheid.
  2. Veel mensen bouwen pensioen op via de werkgever. Dat blijft zo.
  3. Je ontvangt pensioen zo lang je leeft.
  4. Bij overlijden krijgt je partner vaak een nabestaandenpensioen, ook als je overlijdt voordat je met pensioen gaat.
  5. In de meeste gevallen blijf je pensioen opbouwen als je arbeidsongeschikt raakt.
  6. Vertegenwoordigers van werkgevers en werknemers, zoals vakbonden of ondernemingsraden, blijven samen afspraken maken over pensioenregelingen.

  Wat verandert er?

  1. Pensioen wordt duidelijker en transparanter
   In het nieuwe pensioenstelsel worden afspraken gemaakt over hoeveel geld (premie) jij en je werkgever inleggen om jouw pensioen op te bouwen. Je ziet hierdoor beter hoeveel premie er is ingelegd en hoeveel eigen vermogen je hebt opgebouwd. Dit pensioen heet een premieregeling.

  2. Pensioen kan sneller stijgen
   De afgelopen jaren gingen de meeste pensioenen niet of nauwelijks omhoog. In het nieuwe stelsel kan het pensioen dat je via je werkgever opbouwt sneller stijgen als het goed gaat met de economie. Als het economisch slecht gaat, zie je dat ook terug in je pensioen. Met de nieuwe regels is de verwachting dat je pensioen vaker en eerder omhooggaat dan nu het geval is.

  3. Het nabestaandenpensioen: duidelijke en dezelfde regels voor alle pensioenuitvoerders
   De regels voor nabestaandepensioen worden voor iedereen hetzelfde. Daardoor is het duidelijker waar de nabestaande op kan rekenen. Als je overlijdt terwijl je in dienst bent dan is het nabestaandenpensioen een percentage van je laatste loon. Kom je te overlijden nadat je met pensioen bent gegaan, dan is de hoogte van het nabestaandenpensioen afhankelijk van wat je hebt opgebouwd en hoeveel jaren je hebt gewerkt.

  Wanneer weet ik wat er voor mij verandert?

  Wat de gevolgen zijn voor jouw pensioen hoor je van je pensioenuitvoerder of werkgever. De nieuwe regels voor pensioen gaan in op 1 juli 2023, maar de invoering van de regels gebeurt stap voor stap. Dit doen de pensioenuitvoerders samen met de vertegenwoordigers van werkgevers en werknemers, zoals vakbonden of ondernemingsraden. Je ontvangt van de pensioenuitvoerder of je werkgever wanneer jouw pensioen wordt aangepast. 

  Nieuwe wet Toekomst Pensioenen

  In 2019 hebben de regering, werkgevers en werknemers afspraken gemaakt over een aantal veranderingen in het pensioenstelsel. Deze afspraken staan in het Pensioenakkoord 2019. Na de Tweede Kamer heeft ook de Eerste Kamer ingestemd met de nieuwe wet Toekomst Pensioenen. De wet gaat op 1 juli 2023 in waarna een overgangsfase volgt om alles goed te regelen. In de nieuwe regels voor pensioen is vastgelegd dat hiervoor tot 1 januari 2027 de tijd voor is. De minister heeft al aangekondigd pensioenuitvoerders een jaar extra te willen geven voor een zorgvuldige overgang. De Eerste en Tweede Kamer moeten eerst nog met dit voorstel instemmen. Na akkoord hebben pensioenuitvoerders dan tot 1 januari 2028 de tijd.

  Wat kan ik al wel doen?

  Je kunt wel alvast bekijken hoeveel pensioen je hebt opgebouwd en wat het verwachte pensioenbedrag is na pensionering. Ook kun je zien hoeveel AOW je straks krijgt, en vanaf welke leeftijd. Kijk voor het overzicht van pensioen en AOW op de website Mijnpensioenoverzicht.nl. Check of je voldoende pensioen opbouwt of dat het wellicht nodig om je pensioen aan te vullen.

  U bent hier:Home>Regel je pensioen>Veranderingen in het pensioenstelsel