Wegwijzer naar betrouwbare informatie over jouw geldzaken
Alle thema's in één oogopslag
Meer thema's
thema

Check je pensioen

Je pensioen is belangrijk voor nu en later. Ook al is je pensioenleeftijd nog ver weg, het is belangrijk om er nu al mee bezig te zijn. Check daarom hoe jouw pensioenzaken ervoor staan.

1. Bereken je AOW-leeftijd

In 2019 en 2020 is de AOW-leeftijd 66 jaar en vier maanden. Daarna stijgt de AOW-leeftijd tot 2025 in een aantal stappen tot 67 jaar. Na 2025 is de AOW-leeftijd afhankelijk van de levensverwachting van inwoners van Nederland. Hieronder kun je je AOW-leeftijd berekenen. Voor de berekening houden we rekening met de afspraken uit het Pensioenakkoord 2019.

2. Kijk op Mijnpensioenoverzicht.nl

Op de website Mijnpensioenoverzicht.nl zie je hoeveel pensioen je hebt opgebouwd en hoe hoog je AOW is. Verder verzamelt de site informatie van pensioenfondsen en verzekeraars. Als je bij meerdere werkgevers hebt gewerkt, krijg je zo een volledig overzicht van al je opgebouwde pensioenen. 

3. Hoeveel pensioen heb je nodig?

Hoe ziet je leven eruit na je pensionering? Wat ga je uitgeven? Heb je nog een hypotheekschuld? Probeer je een beeld te vormen van je toekomstige leven en ga na hoeveel je per maand denkt te besteden. Gebruik een digitaal huishoudboekje om te berekenen hoe hoog je inkomen na je pensioen moet zijn.

4. Neem zo nodig extra maatregelen

Als je weet hoe hoog je pensioen is, kun je beter inschatten of dit voldoende is om straks het leven te leiden dat je graag zou willen. Als het nodig is kun je zelf maatregelen nemen. Bijvoorbeeld door extra geld opzij te zetten of je hypotheek (versneld) af te lossen.

5. Kijk wat er is voor je nabestaanden als jij overlijdt

Als je pensioen opbouwt bij een pensioenfonds of verzekeraar, is er vaak ook een nabestaandenpensioen geregeld. Als jij overlijdt hebben jouw nabestaanden recht op een uitkering. Controleer of dit andersom ook geldt. Als je niet getrouwd bent, check dan ook of je de naam van je partner hebt doorgegeven aan je pensioenuitvoerder. Bekijk meer informatie over het nabestaanden- en partnerpensioen op de site van Pensioenkijker.

informatie

Verandert je persoonlijke situatie? Bekijk de gevolgen!

Als je persoonlijke situatie verandert, heeft dat vaak gevolgen voor je pensioen. Denk daarbij aan samenwonen of trouwen, het krijgen van kinderen, of het veranderen van baan. Ook als je uit elkaar gaat of je baan verliest, heeft dat gevolgen voor je pensioen. Vraag aan je werkgever of pensioenuitvoerder wat deze veranderingen betekenen voor je pensioen.
Bewaar deze informatie
download als pdf
Deel deze informatie met anderen:
Op deze pagina
Corona en je geldzaken
De coronacrisis en je geldzaken

Misschien maak je je zorgen over je geldzaken. Kom je deze periode financieel goed door? We helpen je met onze tips graag op weg om meer inzicht te krijgen.

Dit kun jij doen voor jouw pensioen
Wat is je geboortedatum?