Wegwijzer naar betrouwbare informatie over jouw geldzaken
Wegwijzer naar betrouwbare informatie over jouw geldzaken
Alle thema's in één oogopslag
Meer thema's
U bent hier:Home»Regel je pensioen»Alles over pensioen op een rij. Wat kun je doen?
thema

Check je pensioen

Je pensioen is belangrijk voor nu en later. Ook al is je pensioenleeftijd nog ver weg, het is belangrijk om er nu al mee bezig te zijn. Check daarom hoe jouw pensioenzaken ervoor staan.

Wat moet ik doen voor mijn pensioen?

'Wat moet ik doen voor mijn pensioen?' helpt je inzicht te krijgen in je pensioensituatie. Je beantwoordt een paar eenvoudige vragen. De tool geeft je een overzicht met pensioentips en actiepunten afgestemd op jouw situatie. Hiermee check je of jij je pensioenzaken goed voor elkaar hebt en kun je verder aan de slag.

Kijk op Mijnpensioenoverzicht.nl

Op de website mijnpensioenoverzicht.nl kun je opzoeken hoeveel pensioen je hebt opgebouwd. De site laat zien op hoeveel AOW-pensioen je recht hebt. Verder verzamelt de site informatie van pensioenfondsen en verzekeraars. Als je bij meerdere werkgevers hebt gewerkt, krijg je zo een volledig overzicht.

Zes manieren om je pensioen aan te vullen

Als je weet hoe hoog je pensioen zal zijn, kun je beter inschatten of dit voldoende is om straks het leven te leiden dat je graag zou willen. Als het nodig is kun je zelf maatregelen nemen. Bijvoorbeeld door extra geld opzij te zetten of je hypotheek (versneld) af te lossen.

Hoeveel pensioen heb je nodig?

Hoeveel inkomsten je nodig hebt als je straks met pensioen bent hangt af van je wensen. Probeer je een beeld te vormen hoe je jouw leven er straks uit wilt laten zien. Vraag je ook af of je straks nog schulden hebt die je moet afbetalen. Als je een eigen huis hebt, denk dan aan de hypotheek. Gebruik een digitaal huishoudboekje om te berekenen hoe hoog je inkomen na je pensioen moet zijn.

Wat gebeurt er met je pensioen als je overlijdt

Als je aanvullend pensioen opbouwt bij een pensioenfonds of verzekeraar, bouw je vaak ook een nabestaandenpensioen op. Als jij overlijdt hebben jouw nabestaanden dan recht op een uitkering. Controleer of dit voor jou ook geldt. Als je niet getrouwd bent, check dan ook of je de naam van je partner hebt doorgegeven aan je pensioenuitvoerder. Bekijk meer informatie over het nabestaanden- en partnerpensioen op de site van Pensioenkijker.

Verandert je persoonlijke situatie? Bekijk de gevolgen?

Als je persoonlijke situatie verandert heeft dat vaak gevolgen voor je pensioen. Denk daarbij aan samenwonen of trouwen, het krijgen van kinderen, of het veranderen van baan. Ook als je uit elkaar gaat of je baan verliest heeft dat gevolgen voor je pensioen. Vraag aan je werkgever of pensioenuitvoerder wat deze veranderingen betekenen voor je pensioen.

Bewaar deze informatie
download als pdf
Deel deze informatie met anderen:
Op deze pagina
Wat moet ik doen voor mijn pensioen?
Wat moet ik doen voor mijn pensioen?
Wat is je geboortedatum?