U bent hier:Home>Samenwonen of trouwen>Checklist samenwonen
Thema Samenwonen of trouwen

Checklist samenwonen

Deze checklist helpt bij het regelen van je geldzaken als je gaat samenwonen.

  1. 1

    Bespreek jullie geldzaken en zet ze op een rij

    Welke inkomsten en bezittingen hebben jullie? Wees open en eerlijk naar elkaar, ook over schulden. Zet jullie bezittingen en schulden in een overzicht.  

  2. 2

    Maak een overzicht van inkomsten en uitgaven

    Je kunt hiervoor een huishoudboekje gebruiken. Je krijgt zo bovendien inzicht in jullie uitgavenpatroon. Zo weet je precies hoeveel jullie per maand kunnen besteden. Check welk online huishoudboekje (link naar de website van Wijzer in geldzaken) het beste bij jullie past.

  3. 3

    Leg afspraken vast in een samenlevingsovereenkomst

    Een samenlevingsovereenkomst biedt allerlei voordelen (link naar de website van Het Juridisch Loket). Zo leg je vast wie wat betaalt. Bekijk hier tips (link naar de website van het Nibud) van het Nibud over wie wat betaalt. Ook kun je opnemen welke bezittingen en schulden jullie hadden op het moment van samenwonen. 

  4. 4

    Denk aan een verblijvingsbeding

    Kijk of je ook een verblijvingsbeding in je samenlevingsovereenkomst wilt opnemen. Overlijdt een van jullie? Dan worden bezittingen die eerst van jullie samen waren (zoals een gezamenlijk huis en inboedel), eigendom van de langstlevende partner. De familie van de overleden partner krijgt niets van jullie gezamenlijk bezit. Zonder verblijvingsbeding zouden zij daar wel recht op hebben. En misschien moet je dan wel jullie gezamenlijke woning verkopen. Vraag eventueel advies, bijvoorbeeld bij de Notaristelefoon (link naar de website Notaris.nl). 

  5. 5

    Overweeg een testament te laten maken

    Als je samenwoont zonder testament, dan gaan bij overlijden alle bezittingen van je partner naar de familie van je partner. Dit kun je gedeeltelijk oplossen met een verblijvingsbeding in het samenlevingscontract, zodat gezamenlijke bezittingen naar de langstlevende partner gaat. Persoonlijke bezittingen en spaargeld gaan dan naar de familie van de overledene, niet naar de partner. Wil je dat jullie ook elkaar bezittingen en geld erven? Ga dan naar de notaris voor een testament.Hebben jullie kinderen? Dan is het vrijwel altijd slim om een testament op te stellen. Ga hiervoor naar de notaris. 

    Notaris te duur?

    Voor een samenlevingsovereenkomst kun je naar de notaris. Een testament kan alleen via de notaris. Zorg ervoor dat je niet teveel betaalt en ga op zoek naar de goedkoopste notaris. Heb je weinig inkomen of spaargeld? Misschien heb je recht op een lager tarief (het maximumtarief minder daadkrachtigen). Hiervoor heb je een inkomensverklaring (link naar de website van de Rijksoverheid) nodig. Je kunt ook bellen met de notaristelefoon (0900-3469393) voor meer informatie.

  6. 6

    Open een gezamenlijke rekening voor vaste lasten en onvoorziene uitgaven

    Het is handig om een gezamenlijke rekening te openen waarop jullie iedere maand een vast bedrag storten. Dit is voor de vaste lasten. Daarnaast kun je een vast bedrag per maand opzij leggen voor onvoorziene uitgaven en voor vakanties.

  7. 7

    Koophuis of huurhuis?

    Gaan jullie verhuizen naar een ander koop- of huurhuis, of trekt een van jullie bij de ander in? Bekijk (link naar de website van Wijzer in geldzaken) wat je moet doen als je jullie in een huurhuis of koophuis (gaan) wonen.  

  8. 8

    Let op dubbele verzekeringen en abonnementen

    Controleer welke verzekeringen en abonnementen jullie apart van elkaar hebben. De meeste verzekeringen kun je samen afsluiten. Wijzig één van de verzekeringen door op te zeggen (check de opzegtermijn) en zet de andere op twee namen. Hiermee kun je kosten besparen.

  9. 9

    Fiscaal partnerschap

    Als je gaat samenwonen dan heeft dat meestal fiscale gevolgen. Bijvoorbeeld voor het verdelen van aftrekposten en het krijgen van heffingskortingen. Zorg dat je hier rekening mee houdt. Lees meer over fiscaal partnerschap (link naar de website van de Belastingdienst).

  10. 10

    Meld elkaar aan bij de pensioenuitvoerder

    Via je pensioenuitvoerder ben je vaak verzekerd voor nabestaandenpensioen (link naar de website van Wijzer in geldzaken). Bekijk in de pensioenregeling wanneer je partner recht heeft op dit pensioen. Vaak is een notariële samenlevingsovereenkomst nodig. Ook moet je je partner daarvoor aanmelden.  

  11. 11

    Afspraken over verdelen van pensioen als jullie uit elkaar gaan

    Voor gehuwden en geregistreerde partners zijn er wettelijke regels over het verdelen van het opgebouwde ouderdomspensioen (link naar de website van Wijzer in geldzaken) bij uit elkaar gaan. Voor samenwoners zijn er geen wettelijke regels. Maar jullie kunnen in de samenlevingsovereenkomst wel afspreken dat jullie de wettelijke regels volgen. Dan zet je in de samenlevingsovereenkomst dat de Wet verevening pensioenrechten bij scheiding van toepassing is. De pensioenuitvoerder hoeft niet te werken aan de verdeling van het ouderdomspensioen, maar doet dat vaak wel. Als de pensioenuitvoerder niet meewerkt, moeten jullie geld aan elkaar overmaken nadat het pensioen is ingegaan. Bekijk wat je moet regelen bij het verdelen van het pensioen (link naar de website van het Nibud). 

  12. 12

    Let op je toeslagen

    Ontvangen jullie toeslagen van de Belastingdienst en gaan jullie samenwonen, trouwen of een geregistreerd partnerschap aan? Dan kan dat gevolgen hebben voor de hoogte van je toeslagen. Bekijk daarom snel of je nog recht hebt op toeslagen en geef veranderingen door aan de Belastingdienst (link naar de website van de Belastingdienst)! 

  13. 13

    Als jullie kinderen krijgen

    Zorg dan voor erkenning (link naar de website van de Rijksoverheid) en vraag het gezag (link naar de website van de Rijksoverheid) aan. Belangrijk: erkennen en gezag aanvragen is niet hetzelfde! Jullie moeten dit zelf regelen.

U bent hier:Home>Samenwonen of trouwen>Checklist samenwonen