U bent hier:Home>Samenwonen of trouwen>Koophuis of huurhuis en samenwonen
Thema Samenwonen of trouwen

Samenwonen en jullie huis 

Jullie gaan samenwonen. Vaak trekt de ene partner bij de ander in. Is dat bij jullie ook zo? Of verhuizen jullie samen naar een nieuwe woning? Lees onze tips, dan weet je wat je naast een samenlevingsovereenkomst nog meer moet regelen. We maken onderscheid tussen een huurhuis en een koophuis.


Huurhuis: de ene partner trekt bij de ander in 

Het huurcontract staat op naam van de partner die er al woont. Vraag aan de verhuurder of de intrekkende partner medehuurder mag worden. Dat is om twee redenen slim:

  • Bij overlijden kan de langstlevende partner in de woning blijven
  • Als jullie onverhoopt uit elkaar gaan, kunnen jullie zelf bepalen wie in de woning blijft.

Medehuurder worden kan alleen als jullie een duurzame gemeenschappelijke huishouding voeren. Daarnaast moet je nog aan een paar voorwaarden voldoen.  


Huurhuis: jullie betrekken een andere woning 

Zorg dat jullie allebei in het huurcontract staan als huurder. Dan regel je het meteen goed in het geval jullie uit elkaar gaan of een van jullie overlijdt. 


Koophuis: de ene partner trekt bij de ander in

De kosten van de eigen woning kunnen jullie op verschillende manieren delen:

  • De intrekkende partner betaalt huur of betaalt een deel van de hypotheekrente.
  • De intrekkende partner betaalt ook mee aan de aflossing. Jullie maken afspraken over het verdelen van de winst of het verlies als het huis wordt verkocht.
  • De intrekkende partner wordt mede-eigenaar. Dan moeten jullie naar de notaris en betalen jullie overdrachtsbelasting. Kijk ook bij Koophuis: jullie kopen samen een andere woning. 


Koophuis: jullie kopen samen een andere woning 

Jullie worden allebei eigenaar van het nieuwe huis en betalen gezamenlijk de woonlasten. Hebben jullie geen testament en ook geen kinderen? Neem dan een verblijvingsbeding op in jullie samenlevingsovereenkomst.

Wat is een verblijvingsbeding?

Dat is een afspraak in jullie samenlevingsovereenkomst. Overlijdt een van jullie? Dan worden bezittingen die eerst van jullie samen waren eigendom van de langstlevende partner. De familie van de overlijden partner krijgt niets van jullie gezamenlijk bezit. Zonder verblijvingsbeding zouden zij daar wel recht op hebben. En misschien moet je dan wel jullie gezamenlijke woning verkopen.

U bent hier:Home>Samenwonen of trouwen>Koophuis of huurhuis en samenwonen