U bent hier:Home>Samenwonen of trouwen>Wat regel je bij samenwonen om gedoe bij uit elkaar gaan te voorkomen?
Thema Samenwonen of trouwen

Wat regel je bij samenwonen om gedoe bij uit elkaar gaan te voorkomen?

Als je gaat samenwonen, denk je er meestal niet meteen aan om allerlei (financiële) zaken te regelen en bij te houden. Wij willen jullie geluk natuurlijk niet bederven, maar het is wel slim om na te denken over een aantal zaken en dit goed te regelen. Dat voorkomt een hoop gedoe als jullie je relatie beëindigen.  

1. Erken je kinderen 

Je kunt kinderen erkennen tijdens de zwangerschap, tijdens de aangifte van geboorte of als je kind al ouder is. Bij kinderen tot 16 jaar moet de moeder meewerken. Je kunt je wel voorstellen dat dit misschien minder makkelijk gaat als jullie uit elkaar zijn.


2. Vraag het gezag aan over je kinderen 

Nadat je het kind hebt erkend, moet je ook het gezag aanvragen. Dat kan online. Dan heb je nodig:

  • DigiD van jullie beiden,en
  • het burgerservicenummer (BSN) van jullie kind.

Het BSN van je kind ontvang je een paar weken na de geboorteaangifte. Wil je niet wachten op het BSN van je kind? Dan kun je het gezag ook met een formulier aanvragen.

Omgangsregeling is alleen mogelijk met gezag

Zonder gezag is het voor de vader vaak lastig om afspraken te maken over een omgangsregeling met je kinderen. Voor het alsnog aanvragen van het gezag moet de moeder meewerken. Wil je partner dat niet, dan kun je naar de rechter stappen. Dit kun je voorkomen door nu meteen het gezag aan te vragen (link naar de website van de Rijksoverheid). 


3. Bespreek de opbouw van jullie pensioen 

Als je werkt bij een werkgever, bouw je vaak ouderdomspensioen op. Werkt of verdient één van jullie veel meer? Dan levert dat meestal ook een hoger ouderdomspensioen op. Als jullie uit elkaar gaan, deelt de ander niet in het opgebouwde ouderdomspensioen. Bij sommige pensioenuitvoerders is het mogelijk om het opgebouwde ouderdomspensioen te verdelen als jullie je relatie beëindigen. Neem contact op met je pensioenuitvoerder om te vragen of dit mogelijk is en wat je daarvoor moet doen. 


4. Zet het huurcontract op twee namen 

Woonde één van jullie eerst alleen in de huurwoning en trok de ander in? Dan zal het huurcontract vaak nog op één naam staan. Neem contact op met de verhuurder en zorg dat het contract op jullie naam komt. Dan voorkom je vervelende situaties  als jullie afspreken dat de ander mag blijven wonen in het huurhuis als jullie uit elkaar gaan.   


5. Maak afspraken over waardeveranderingen van het koophuis

Was één van jullie de eigenaar en trok de ander in de woning? Dan deelt de intrekkende partner niet mee in de waardeverandering van de woning. Dat is misschien niet eerlijk, bijvoorbeeld als jullie wel afspreken om de woonlasten te verdelen, of als de één de woonlasten betaalt en de ander de boodschappen. Jullie kunnen in het samenlevingscontract afspraken maken over de waardeverandering van het huis. Laat dan de woning wel eerst taxeren.


6. Maak een lijst van bezittingen en schulden als jullie gaan samenwonen

Zonder lijst van bezittingen en schulden loop je de kans dat jullie hierover onenigheid krijgen als jullie uit elkaar gaan. Het wordt nog ingewikkelder als die bezittingen zijn vervangen door andere, of als je een deel van de schuld van je partner hebt afgelost. Hou je dit allemaal goed bij, dan voorkom je veel geruzie. 


7. Hou ontvangen schenkingen en erfenissen bij

Misschien kreeg één van jullie in de periode dat jullie samenwoonden een schenking of erfenis. Hield je dat bedrag niet apart of schreef je niet op wat je met het bedrag hebt gedaan? Dan kun je na het uit elkaar gaan niet makkelijk bewijzen wat van jou was. 

U bent hier:Home>Samenwonen of trouwen>Wat regel je bij samenwonen om gedoe bij uit elkaar gaan te voorkomen?