Wegwijzer naar betrouwbare informatie over jouw geldzaken
Alle thema's in één oogopslag
Meer thema's
thema

Hoe haal je gezond je pensioenleeftijd?  

Uit onderzoek van Wijzer in geldzaken blijkt dat veel werknemers schrikken als ze horen wat hun AOW-leeftijd is. Die is vaak hoger dan ze dachten. Daarnaast schuift de pensioenleeftijd steeds verder op. Vanaf 1 januari is de standaard pensioenleeftijd 68 jaar. De gevolgen hiervan zijn al voor een deel zichtbaar. Steeds meer oudere werknemers raken arbeidsongeschikt. 

Kortom, het is belangrijk dat je stilstaat bij de vraag hoe je gezond en fit je pensioenleeftijd haalt. Begin op tijd met nadenken over dit belangrijke onderwerp. We zetten de belangrijkste tips op een rij.

Ga sparen of los je hypotheek extra af

Wil je straks minder werken en daarvoor niet je pensioen aanspreken? Dan kun je nu geld opzij zetten op een spaarrekening. Het spaargeld neem je op als je voor je pensioendatum minder gaat werken. 

Heb je een hypotheek? Begin dan met extra aflossen. Dan heb je straks minder woonlasten.   

Vraag om ander werk of werk minder voor hetzelfde geld

Je kunt samen met je werkgever besluiten dat je ander werk gaat doen tegen een lager salaris, of dat je minder uren gaat werken voor hetzelfde salaris. Dat moet dan wel kunnen binnen het bedrijf.

Doe je dit binnen 10 jaar voor je pensioendatum? Dan is het soms mogelijk dat je pensioenopbouw doorgaat over je 'oude' salaris. Maak eerst een afspraak met een (pensioen)adviseur voor je naar je werkgever stapt. 

Deeltijdpensioen

Is een andere functie tegen hetzelfde salaris bij je werkgever geen optie? En gaat je AOW over maximaal 5 jaar in? Dan kun je ook kiezen voor deeltijdpensioen. Dan laat je een deel van je pensioen eerder ingaan en werk je gewoon door. Over het geld dat je verdient met werken, bouw je nog wel pensioen op. Het betekent wel dat je pensioen na je pensioendatum lager  wordt dan wanneer je volledig doorwerkt tot je pensioendatum. Je pensioenpot wordt over meer jaren verspreid.

Eerder met pensioen

Bij veel pensioenregelingen kun je je pensioen eerder laten ingaan. Dat betekent wel dat je pensioenuitkering (veel) lager is dan wanneer je doorwerkt tot de afgesproken pensioenleeftijd. Dat komt doordat je pensioenpot over meer jaren wordt verdeeld.

Ga een cursus volgen of studeren

Als je bijblijft in je vakgebied ben je goed inzetbaar door je werkgever. Je kunt uit jezelf cursussen volgen of je inschrijven voor een studie. Maar werkgevers zijn ook verplicht om je een opleiding of cursus te laten volgen. Dat staat in de Wet Werk en Zekerheid. Bij ontslag moet een werkgever kijken naar wat hij kan doen om je om te scholen.

Bespreek dit met je werkgever. Hij heeft er ook belang bij dat jij duurzaam inzetbaar bent. De kans is groot dat je werkgever liever betaalt voor een studie of cursus dan dat hij een boete moet betalen omdat je arbeidsongeschikt raakt.

Bewaar deze informatie
download als pdf
Deel deze informatie met anderen:
Dit kun jij doen voor jouw pensioen
Wat is je geboortedatum?
Hoe kun je als werkgever jouw werknemers (financieel) fit houden tot pensioen?
Bekijk het antwoord

Financiële fitheid draagt bij aan een werknemer die met aandacht en plezier het werk verricht. Het is essentieel voor mobiliteit tot aan pensionering en duurzame inzetbaarheid. Op de website financieelfittewerknemers.nl krijg je tips over hoe je jouw werknemers informeert en daarmee helpt.