Wegwijzer naar betrouwbare informatie over jouw geldzaken
Wegwijzer naar betrouwbare informatie over jouw geldzaken
Alle thema's in één oogopslag
Meer thema's
U bent hier:Home»Samenwonen of trouwen»Trouwen: gemeenschap van goederen of huwelijkse voorwaarden?
thema

Trouwen: gemeenschap van goederen of huwelijkse voorwaarden?

Je kunt trouwen in gemeenschap van goederen, of onder huwelijkse voorwaarden. Als je trouwt in gemeenschap van goederen wordt alles van jullie samen. Bij huwelijkse voorwaarden spreek je af wat wel en wat niet gezamenlijk wordt. De verschillen zijn vooral duidelijk bij een scheiding of bij overlijden. De gevolgen op een rij.

De gevolgen voor jullie eigen bezittingen

Als je trouwt in gemeenschap van goederen worden al jullie bezittingen van jullie allebei. Wil je dat niet? Dan laat je bij de notaris huwelijkse voorwaarden opstellen. Hierin maak je afspraken wat van jullie samen wordt en wat niet. Het is dan wel belangrijk dat je goed bijhoudt wat van wie is. Anders krijgen jullie daar later een discussie over.

informatie

Gemeenschap van goederen nu de standaard, in 2018 niet meer

Nu is het nog zo dat je trouwt in gemeenschap van goederen tenzij je bij de notaris andere afspraken maakt. Dat verandert op 1 januari 2018. Vanaf dan blijven de bezittingen en schulden van voor het huwelijk van jullie zelf. Dat geldt ook voor erfenissen en schenkingen die je na je huwelijk ontvang. Als je toch wilt trouwen in volledige gemeenschap van goederen, dan kun je dit regelen bij een notaris.

Hoe zit het met schulden?

Net als bezittingen, worden ook schulden van jullie allebei als je trouwt in gemeenschap van goederen. Dit betekent dat schuldeisers bij jou aan kunnen kloppen voor schulden van je partner. Het kan gaan om schulden van voor het huwelijk, maar ook om nieuwe schulden. Dit kun je voorkomen door te trouwen onder huwelijkse voorwaarden.

Wat gebeurt er met ontvangen erfenissen en giften

Een ontvangen erfenis of gift is van jullie samen als je in gemeenschap van goederen bent getrouwd. Maar vaak komt dat niet voor. De meeste mensen die iets schenken of nalaten doen dat met een uitsluitingsclausule. Dat betekent dat de schenking of nalatenschap niet in een gemeenschap van goederen valt. Door deze clausule wordt de schenking of erfenis niet van jullie samen. 

Jullie gaan uit elkaar

Zijn jullie in gemeenschap van goederen getrouwd? Dan krijgt elke partner de helft van al het vermogen op het moment van scheiding. Hierop is wel een uitzondering mogelijk. Bij huwelijkse voorwaarden verdelen jullie alleen wat van jullie gezamenlijk is. Wat je voor je huwelijk al had, verdeel je niet. Bekijk ook het onderdeel Ontvangen schenkingen en erfenissen.

Een van jullie overlijdt

Huwelijkse voorwaarden kúnnen ongunstig uitpakken. Dat is vooral zo als de partner met het meeste vermogen overlijdt. Als het vermogen naar de andere partner gaat, bestaat de kans dat de ontvangende partner meer erfbelasting moet betalen dan bij een huwelijk in gemeenschap van goederen.