Wegwijzer naar betrouwbare informatie over jouw geldzaken
Wegwijzer naar betrouwbare informatie over jouw geldzaken
Alle thema's in één oogopslag
Meer thema's
thema

Trouwen: (beperkte) gemeenschap van goederen of huwelijkse voorwaarden?

Als je gaat trouwen (of kiest voor een geregistreerd partnerschap), kun je kiezen uit:

  • trouwen in beperkte gemeenschap van goederen,
  • trouwen in volledige gemeenschap van goederen, en 
  • trouwen op huwelijkse voorwaarden  

Trouwen in beperkte gemeenschap van goederen 

Als je niet vooraf naar de notaris gaat, trouwen jullie in beperkte gemeenschap van goederen. Dit zijn in het kort de gevolgen:

  • Persoonlijke bezittingen en schulden van voor het huwelijk blijven van jou.  
  • Gezamenlijke bezittingen en schulden van voor het huwelijk blijven gezamenlijk.
  • Gaan jullie uit elkaar, dan heb je recht op al je persoonlijke bezittingen en schulden. Gezamenlijke bezittingen moeten jullie verdelen. 

Het bovenstaande geldt natuurlijk ook voor je partner. Het is wel belangrijk dat je je administratie goed bijhoudt! Anders krijg je later misschien gedoe hierover.  

Trouwen in volledige gemeenschap van goederen 

Voor 1 januari 2018 trouwde je standaard in gemeenschap van goederen als je vooraf niet naar de notaris ging. Dat is veranderd. Willen jullie in gemeenschap van goederen trouwen? Dan moet je sinds 1 januari 2018 juist naar de notaris om dat te regelen. Dit zijn in het kort de gevolgen:

  • Persoonlijke bezittingen en schulden van jou en je partner van voor het huwelijk worden gezamenlijke bezittingen en schulden. 
  • Alle bezittingen en schulden tijdens jullie huwelijk zijn gezamenlijk. 
  • Gaan jullie uit elkaar, dan moeten jullie alle bezittingen en schulden door de helft delen.
informatie

Straks geen notaris nodig bij gemeenschap van goederen

Zoals je hierboven las, moet je naar de notaris als je in gemeenschap van goederen wilt trouwen. Dat gaat mogelijk veranderen. Als het aan de regering ligt, vul je straks een verklaring in en geef je deze een dag voor je huwelijk aan de ambtenaar van de burgerlijke stand. Dan ben je zonder extra kosten in gemeenschap van goederen getrouwd.
Hiervoor met wel de wet veranderen. Wanneer dat is gebeurd, is nog niet duidelijk.

Trouwen op huwelijkse voorwaarden 

Als je wilt trouwen op huwelijkse voorwaarden dan ga je naar de notaris om met je aanstaande echtgenoot afspraken te maken over jullie bezittingen en schulden voor, tijdens en na jullie huwelijk. Je kunt dan aangeven wat wel en wat niet gezamenlijk is en hoe jullie je bezittingen en schulden verdelen als jullie uit elkaar gaan.  

Wat gebeurt er met ontvangen erfenissen en giften?

De meeste mensen die iets schenken of nalaten, doen dat met een uitsluitingsclausule. Dat betekent dat de schenking of nalatenschap alleen van de ontvanger van de schenking of erfenis is. Hierdoor wordt de schenking of erfenis niet van jullie samen. Als jullie uit elkaar gaan, hoeven jullie de ontvangen schenking of nalatenschap niet te verdelen. 

Een van jullie overlijdt

Huwelijkse voorwaarden kúnnen ongunstig uitpakken. Dat is vooral zo als de partner met het meeste vermogen overlijdt. Als het vermogen naar de andere partner gaat, bestaat de kans dat de ontvangende partner meer erfbelasting moet betalen dan bij een huwelijk in gemeenschap van goederen.