U bent hier:Home>Regel je pensioen>Pensioen en scheiden of uit elkaar gaan
Thema Regel je pensioen

Je pensioen en uit elkaar gaan

Als je uit elkaar gaat, moeten jullie je bezittingen verdelen. Het gaat bijvoorbeeld om jullie huis en spaargeld, maar ook om het pensioen dat jullie hebben opgebouwd. Hier lees je op welke pensioenzaken je moet letten als je uit elkaar gaat. Verdelen van pensioen bij scheiding is ingewikkeld. Vraag daarom altijd hulp van een expert.

AOW is individueel, dus niet verdelen

Iedereen die in Nederland woont, bouwt automatisch AOW op. Het recht op een AOW-uitkering is voor jouzelf. Dat hoef je niet te verdelen. Ontvang je al AOW en ga je scheiden, dan krijg je als alleenstaande een hogere AOW-uitkering.

Verdelen van werknemerspensioen

Werken jij en/of je ex-partner in loondienst? Dan bouwen jullie vaak ook ouderdomspensioen op. Als jullie uit elkaar gaan, moeten jullie het ouderdomspensioen verdelen. Het gaat dan om het ouderdomspensioen dat jullie hebben opgebouwd tijdens jullie huwelijk of geregistreerd partnerschap. Elke ex-partner krijgt de helft van het ouderdomspensioen. Dat is wettelijk zo geregeld. Jullie kunnen overigens ook andere afspraken maken. Het is wel belangrijk dat je binnen twee jaar het formulier verdeling ouderdomspensioen opstuurt naar jullie pensioenfondsen.

Let op: bijzonder nabestaandenpensioen na scheiding

Als je overlijdt, hebben je nabestaanden vaak recht op een nabestaandenpensioen. Dat is wettelijk zo geregeld. Jullie kunnen overigens ook andere afspraken maken. Heb je een ex-partner? Dan heeft deze soms recht op een nabestaandenuitkering van je pensioenuitvoerder. Dit heet een bijzonder nabestaandenpensioen.

Krijg je een nieuwe partner? Let dan goed op. Dan kan het nabestaandenpensioen voor je partner lager zijn dan jullie verwachten omdat een deel van het nabestaandenpensioen voor de ex-partner is. Vraag bij je pensioenuitvoerder na hoe het in jouw geval zit.

Verdelen van pensioen dat je zelf hebt gespaard 

Naast het pensioen via je werkgever, hebben jullie misschien ook zelf gespaard voor je pensioen. Bijvoorbeeld met een lijfrenteverzekering, een koopsompolis of een bankspaarrekening. De bedragen die je hierin hebt gespaard, moet je ook verdelen. Informeer bij je verzekeraar of bank hoe je dit moet aanpakken. Je kunt ook de hulp van een financieel adviseur inschakelen.

Waar kan ik terecht met mijn vragen?

U bent hier:Home>Regel je pensioen>Pensioen en scheiden of uit elkaar gaan