Wegwijzer naar betrouwbare informatie over jouw geldzaken
Wegwijzer naar betrouwbare informatie over jouw geldzaken
Alle thema's in één oogopslag
Meer thema's
U bent hier:Home»Samenwonen of trouwen»Samenlevingscontract, geregistreerd partnerschap of trouwen?
thema

Samenlevingscontract, geregistreerd partnerschap of trouwen?

Maak afspraken voordat jullie gaan samenwonen. Dit kun je met een samenlevingscontract doen. Je kunt natuurlijk ook trouwen, of een geregistreerd partnerschap sluiten. De drie opties op een rij.

Samenlevingscontract

Een samenlevingscontract sluit je meestal bij een notaris. Je maakt afspraken over de verdeling van jullie inkomsten en uitgaven. Je kunt ook afspraken maken over jullie bezittingen. Wat brengen jullie in en van wie is dat als je uit elkaar gaat? Verder kun je afspraken maken over de kinderen. Je kunt geen afspraken maken over een erfenis als een van jullie overlijdt. Daarvoor moet je een testament maken. Wel betaal je met een samenlevingscontract minder erfbelasting als jullie elkaars erfgenamen zijn.

Trouwen

Een huwelijk sluit je bij je gemeente. Je hebt de verplichting om voor elkaar te zorgen en wordt automatisch elkaars erfgenaam. Als jullie niets regelen, trouw je in gemeenschap van goederen. Dan worden alle bezittingen van jullie allebei. Dat geldt ook voor schulden. Door te trouwen met huwelijkse voorwaarden kun je andere afspraken maken. Op 1 januari 2018 veranderen de regels.

Geregistreerd partnerschap

Een geregistreerd partnerschap is bijna hetzelfde als een huwelijk. Het belangrijkste verschil is dat alleen de rechter een huwelijk kan beëindigen. Als er geen kinderen zijn kun je een geregistreerd partnerschap ook beëindigen via een notaris of advocaat. Je hebt de verplichting om voor elkaar te zorgen en wordt automatisch elkaars erfgenaam. Alle bezittingen en schulden worden van jullie allebei tenzij je via een notaris partnerschapsvoorwaarden afspreekt. Op 1 januari 2018 gaan nieuwe regels in.