U bent hier:Home>Samenwonen of trouwen>Samenlevingscontract, geregistreerd partnerschap of trouwen?
Thema Samenwonen of trouwen

Samenlevingscontract, geregistreerd partnerschap of trouwen?

Maak afspraken voordat jullie gaan samenwonen. Dit kun je met een samenlevingscontract doen. Je kunt natuurlijk ook trouwen, of een geregistreerd partnerschap sluiten. De drie opties op een rij.

Samenlevingscontract

Een samenlevingscontract sluit je meestal bij een notaris. Je maakt afspraken over: 

  • de verdeling van jullie inkomsten en uitgaven;
  • welke bezittingen jullie inbrengen en van wie is wat als je uit elkaar gaat;
  • wat er gebeurt met gezamenlijke bezittingen als een van jullie overlijdt. Je kunt afspreken dat gezamenlijke bezittingen na het overlijden van de ene partner naar de andere partner gaan. Dat heet een verblijvingsbeding.

Voor andere afspraken over je erfenis moet je een testament maken. Met samenlevingscontract via de notaris betalen jullie minder erfbelasting als jullie elkaars erfgenamen zijn.

Trouwen

Een huwelijk sluit je bij een ambtenaar van de burgerlijke stand van een gemeente. Je hebt de verplichting om voor elkaar te zorgen en wordt automatisch elkaars erfgenaam. Als jullie niets regelen, trouw je in beperkte gemeenschap van goederen (link naar de website van Wijzer in geldzaken). Je kunt andere afspraken maken, bijvoorbeeld dat je huwelijkse voorwaarden wilt afspreken of trouwen in volledige gemeenschap van goederen. Maak dan voor je huwelijk een afspraak bij de notaris.  

Geregistreerd partnerschap

Een geregistreerd partnerschap is bijna hetzelfde als een huwelijk. Het belangrijkste verschil is dat alleen de rechter een huwelijk kan beëindigen. Als er geen kinderen zijn, kun je een geregistreerd partnerschap ook beëindigen via een notaris of advocaat. Je hebt de verplichting om voor elkaar te zorgen en wordt automatisch elkaars erfgenaam. Ga je voor het geregistreerd partnerschap niet naar de notaris? Dan is sprake van een beperkte gemeenschap van goederen. Bij de notaris kun je andere afspraken maken. 

U bent hier:Home>Samenwonen of trouwen>Samenlevingscontract, geregistreerd partnerschap of trouwen?