U bent hier:Home>Samenwonen of trouwen>Checklist trouwen
Thema Samenwonen of trouwen

Checklist trouwen

Deze checklist helpt bij het regelen van je geldzaken als je gaat trouwen.

  1. 1

    Bespreek jullie geldzaken en zet ze op een rij

    Bespreek jullie geldzaken. Welke inkomsten en bezittingen hebben jullie? Wees open en eerlijk naar elkaar, ook over schulden. Zet jullie bezittingen en schulden in een overzicht.  

  2. 2

    Maak een overzicht van inkomsten en uitgaven

    Maak een overzicht van jullie gezamenlijke uitgaven en inkomsten. Je kunt hiervoor een huishoudboekje gebruiken. Je krijgt zo bovendien inzicht in jullie uitgavenpatroon. Zo weet je precies hoeveel jullie per maand kunnen besteden. Check welk online huishoudboekje (link naar de website van Wijzer in geldzaken) het beste bij jullie past.

  3. 3

    Naar de notaris?

    Sinds 1 januari 2018 trouw je in een beperkte gemeenschap van goederen. Lees hier (link naar de website van Wijzer in geldzaken) wat dit betekent en ga dan na of jullie andere afspraken willen maken. Dat kan alleen bij de notaris en voor jullie gaan trouwen.

  4. 4

    Overweeg een testament te laten maken

    Als je trouwt, is je partner je erfgenaam. Heb je kinderen dan hebben zij ook recht op een deel van de erfenis. Wil je het goed en op maat regelen, dan kun je het beste een testament op laten maken. Hierin kun je ook de voogdij voor minderjarige kinderen vastleggen.  

  5. 5

    Open een gezamenlijke rekening voor vaste lasten en onvoorziene uitgaven

    Het is handig om een gezamenlijke rekening te openen waarop jullie iedere maand een vast bedrag storten. Dit is voor de vaste lasten. Daarnaast kun je een vast bedrag per maand opzij leggen voor onvoorziene uitgaven en voor vakanties.

  6. 6

    Bedenk of je een huis gaat huren of kopen

    Gaan jullie verhuizen naar een ander koop- of huurhuis, of trekt een van jullie bij de ander in? Bekijk (link naar de website van Wijzer in geldzaken) wat je moet doen als je jullie in een huurhuis of koophuis (gaan) wonen.  

  7. 7

    Let op dubbele verzekeringen en abonnementen

    Controleer welke verzekeringen en abonnementen jullie apart van elkaar hebben. De meeste verzekeringen kun je samen afsluiten. Wijzig één van de verzekeringen door op te zeggen (check de opzegtermijn) en zet de andere op twee namen. Hiermee kun je kosten besparen.

  8. 8

    Fiscaal partnerschap

    Als jullie gaan trouwen, heeft dat fiscale gevolgen. Bijvoorbeeld voor het verdelen van aftrekposten en het krijgen van heffingskortingen. Zorg dat je hier rekening mee houdt. Lees meer over fiscaal partnerschap (link naar de website van de Belastingdienst).

  9. 9

    Ga na of je partner bekend is bij de pensioenuitvoerder

    Via je pensioenuitvoerder ben je vaak verzekerd voor nabestaandenpensioen (link naar de website van Wijzer in geldzaken). Als jullie trouwen krijgt de pensioenuitvoerder een seintje dat je een partner hebt. Dan is het partnerpensioen meteen geregeld. Voor de zekerheid kun je natuurlijk wel even contact opnemen met je pensioenuitvoerder. 

  10. 10

    Let op je toeslagen

    Ontvangen jullie toeslagen van de Belastingdienst en gaan jullie samenwonen, trouwen of een geregistreerd partnerschap aan? Dan kan dat gevolgen hebben voor de hoogte van je toeslagen. Bekijk daarom snel of je nog recht hebt op toeslagen en geef veranderingen door aan de Belastingdienst (link naar de website van de Belastingdienst). 

U bent hier:Home>Samenwonen of trouwen>Checklist trouwen