U bent hier:Home>Zorgverzekering>Dit kun je doen als je de premie voor je zorgverzekering niet kunt betalen
Thema Zorgverzekering

Kun je de zorgverzekering niet meer betalen? 

Een zorgverzekering is verplicht voor iedereen van 18 jaar en ouder. Uiteraard moet je dan ook een premie betalen. Wat kun je doen als je die niet meer kunt betalen? En wat gebeurt er bij een betalingsachterstand?


Zoek hulp bij betalingsachterstanden 

Als je de premie niet meer kunt betalen, is de kans groot dat je ook andere schuldeisers hebt. Het is verleidelijk om 'niets te doen', maar dan los je het zeker niet op. Trek zo snel mogelijk aan de bel en schakel hulp in. Via de gemeente kun je vaak een schuldhulpverlener inschakelen.  


Je schuld bij de zorgverzekeraar aflossen

Begin met het maken van een overzicht van je inkomsten en uitgaven. Kijk waarop je kunt besparen. Vraag aan je zorgverzekeraar een overzicht van je schuld. Gaat het alleen om de premies, of ook om het eigen risico of eigen bijdragen? Bespreek met je verzekeraar een plan om je schuld af te lossen. Bekijk hiervoor het stappenplan betalingsproblemen (link naar de website Zorgverzekeringslijn.nl).  

Kijk of je recht hebt op tegemoetkomingen

Verdien je dit jaar minder of heb je extra hoge (zorg)kosten? Ga na of je recht hebt op een (hogere) zorgtoeslag of andere toeslagen. Kijk hiervoor op de website van de Belastingdienst (link naar de website van de Belastingdienst).


Wat gebeurt er bij 6 maanden betaalachterstand? 

Dan meldt de zorgverzekeraar je aan bij het CAK. Vanaf dat moment ga je de premie betalen aan het CAK. Die premie is veel hoger dan je eerst betaalde. Je blijft wel verzekerd bij je eigen zorgverzekeraar. Daarnaast moet je de schuld aan je zorgverzekeraar aflossen.

U bent hier:Home>Zorgverzekering>Dit kun je doen als je de premie voor je zorgverzekering niet kunt betalen