U bent hier:Home>Verzekering>Zorgverzekering
Thema Verzekering

De zorgverzekering

Iedere inwoner van Nederland moet verplicht een basis zorgverzekering hebben. Dan ben je verzekerd tegen de kosten van medische zorg, zoals de huisarts, het ziekenhuis of de apotheek. Zonder zorgverzekering moet je de zorgkosten zelf betalen en je kunt een boete krijgen. Je kunt een aanvullende zorgverzekering of tandartsverzekering afsluiten als je meer of bijzondere zorg nodig hebt.  


De basis zorgverzekering

Met de basis zorgverzekering is de vergoeding voor de belangrijkste zorg geregeld. De overheid bepaalt wat de basis zorgverzekering wel en niet vergoedt. Soms betaal je een eigen bijdrage of krijg je te maken met het eigen risico. Als je dat wilt, kun je elk jaar overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Opzeggen moet voor 31 december. De nieuwe verzekering moet uiterlijk 1 februari van het volgende jaar ingaan.  

Het eigen risico

Bij de zorgverzekering geldt een standaard eigen risico van € 385. Dit betaal je als je gebruikmaakt van zorg uit het basispakket. Er zijn uitzonderingen. Zo betaal je geen eigen risico voor een bezoek aan de huisarts. Moet je ineens een flink bedrag aan eigen risico betalen en heb je het geld niet meteen? Bij veel verzekeraars kun je gespreid betalen.
Je kunt het eigen risico vrijwillig verhogen. De minimale vrijwillige verhoging is € 100, het maximum is € 500. Hoe hoger je eigen risico, hoe lager de premie. Op Rijksoverheid.nl (link naar de website van de Rijksoverheid) vind je meer informatie over het eigen risico.


De aanvullende verzekering 

Heb je meer zorg nodig dan de basisverzekering vergoedt? Of wil je een vergoeding voor uitgaven die buiten de basisverzekering vallen? Dan kun je een aanvullende verzekering afsluiten. De zorgverzekeraar mag zelf bepalen of hij jou verzekert en tegen welke premie. Vaak kun je je probleemloos aanvullend verzekeren. Alleen bij heel uitgebreide verzekeringen gelden aanvullende voorwaarden. Bekijk voor het afsluiten goed of de aanvullende verzekering bij je past. 


De tandartsverzekering 

Naast de aanvullende verzekering kun je ook een tandartsverzekering afsluiten. Het aanbod is groot en de vergoedingen variëren. Soms zijn behandelingen uitgesloten of geldt een wachttijd. Let daarom goed op de vergoedingen en de voorwaarden voor je kiest voor een tandartsverzekering.


Ga naar Zorgverzekeringslijn.nl als je de zorgpremie niet of bijna niet betalen betalen

Kun je de zorgpremie niet of bijna niet betalen? Of heb je inmiddels een schuld bij je zorgverzekeraar? Ga dan snel naar de website Zorgverzekeringslijn.nl (link naar de website Zorgverzekeringslijn.nl) of lees deze folder (download de folder met informatie over een schuld bij de zorgverzekeraar). Hier vind je tips en advies over wat je het beste kunt doen. 
Ga snel wat doen. En voorkom dat je een schuld hebt bij je zorgverzekeraar. Anders betaal je straks ook nog incassokosten en rente. Ook gaat je premie dan flink omhoog. 

U bent hier:Home>Verzekering>Zorgverzekering