U bent hier:Home>Lenen en schulden>Verstandig omgaan met buy now, pay later
Thema Lenen en schulden

Verstandig omgaan met buy now, pay later 

Online bankieren maakt kopen via internet al gemakkelijk, maar met buy now, pay later is jouw aankoop helemaal snel besteld. Met buy now, pay later (BNPL) betaal je pas voor jouw aankopen zodra deze zijn geleverd. Zo kan je jouw koop eerst zien voor je besluit deze te houden. Helaas is dit niet zonder risico: ben je te laat met een betaling dan loopt de rekening snel hoog op. 

Wat is Buy now, pay later?

Buy now, pay later is de mogelijkheid om aankopen later in één keer of in drie termijnen te betalen. Je stelt de betaling dus uit tot je de aankoop in huis hebt waarbij je binnen 14 of 30 dagen na de levering moet betalen. Of je betaalt in termijnen waarbij je het eerste deel direct bij de aankoop betaalt en de rest van de rekening in twee termijnen binnen maximaal 90 dagen betaalt. Achteraf betalen kan handig zijn wanneer je bijvoorbeeld twijfelt over de betrouwbaarheid van de webshop of als je eerst meerdere items wilt zien voordat je besluit welk item je wilt houden. Ben je zeker van je aankoop dan kan je beter direct bij het bestellen afrekenen.

Wees bewust van de risico’s

Met achteraf betalen voelt het misschien niet meteen alsof je geld uitgeeft. Je kan nog even over nadenken of je de aankoop echt houdt of het toch terugstuurt. Het werkt soepel en zorgeloos, en als je op tijd betaalt zijn er ook geen extra kosten aan verbonden. Het heeft echter ook nadelen die duur kunnen uitpakken. Want maak je vaker gebruik van deze optie dan kan je het overzicht over de rekeningen verliezen. Je loopt dan het risico dat je niet meer weet welke rekening je wanneer moet betalen of dat je het geld niet hebt.

Informeer je vooraf

Kijk voor je de aankoop doet naar de voorwaarden van de betalingsopties. En wat de aanmaningskosten zijn. Aanbieders informeren hier niet altijd goed over maar rekenen wel snel aanmaningskosten na een gemiste betaling. Deze kosten komen bovenop het nog openstaande bedrag. En bij betalingsproblemen kan je rekening worden overgedragen aan een incassobureau waardoor er ook nog hoge incassokosten bijkomen. Hierdoor moet je veel meer betalen dan je aankoop kostte.

7 tips bij achteraf betalen

Buy now, pay later heeft voordelen als je het op de juiste manier gebruikt. Betaal of retourneer je aankopen daarom op tijd en voorkom extra kosten. Met deze 7 tips voorkom je dat je in financiële problemen komt:

  1. 1

    Betaal op tijd

    Ben je te laat met een betaling dan kunnen er herinneringskosten in rekening gebracht worden. Dit kan je gemiddeld €15 extra kosten.

  2. 2

    Retourneer op tijd

    Wil je de aankoop niet houden? Stuur het dan op tijd terug. Kijk bij de webshop welke voorwaarden ze hiervoor hebben. Ben je te laat met terugsturen dan moet je toch de rekening betalen.

  3. 3

    Betalingsherinneringen komen alleen digitaal

    Betalingsherinneringen worden vaak alleen digitaal verstuurd i.p.v. via de post. Dus let op je e-mail of berichten in de app van de aanbieder. Kijk bij de aankoop gelijk wanneer je moet betalen en de betaaltermijn verstrijkt. Zet dit in je agenda.

  4. 4

    Let op berichten van aanbieders zoals Klarna, Tinka, Riverty of Billink

    Betalingsherinneringen worden meestal niet door de webshop maar door de aanbieder van achteraf betalen verstuurd. Een aantal aanbieders zijn Klarna, Tinka, Riverty en Billink. Denk dus niet te snel: "die ken ik niet".

  5. 5

    Kan je de aankopen retourneren?

    Achteraf betalen is niet geschikt voor aankopen die je niet kunt retourneren. Zoals vliegtickets of etentjes. Je zit dan aan de betaling vast.

  6. 6

    Betaal direct als je al betalingsproblemen hebt

    Het lijkt handig om op afbetaling te kopen als je weinig geld hebt. Het geeft je wat financiële ruimte maar het kan er ook voor zorgen dat je het overzicht verliest. Je kan (verder) in de problemen komen doordat je hoge aanmaningskosten moet betalen als je een rekening niet kan betalen.

  7. 7

    Voorkom hoge incassokosten

    De aanbieder van achteraf betalen kan na één of meerdere betalingsherinneringen er al voor kiezen om je rekening over te dragen aan een incassobureau. Het incassobureau gaat dan proberen om het openstaande bedrag bij jou te innen. Dit zorgt voor extra kosten van minimaal €40. Dit komt boven op het bedrag dat je nog moet betalen voor je aankoop.

Regelgeving nodig

Uit onderzoek van AFM (download rapport AFM) blijkt dat aanbieders van achteraf betalen vooraf niet goed checken of het verstrekken van een uitgestelde betaling wel verantwoord is. De aanbieders zijn bijvoorbeeld niet aangesloten bij Bureau Krediet Registratie (BKR). Je kan dus kopen terwijl je al betalingsproblemen hebt en de stapeling van dit soort schulden blijft onzichtbaar. Zo kunnen je financiële problemen nog groter worden.

Regelgeving in de maak

Op dit moment zijn er voor buy now, pay later geen regels zoals voor kredietverstrekkers wel geldt. Het kabinet wil daarom strengere Europese regels voor BNPL-betaaldiensten. Eind vorig jaar is er een voorlopig politiek akkoord bereikt over de herziening van de Europese richtlijn consumentenkrediet voor kredietverstrekkers. Onderdeel van het akkoord is dat BNPL onder deze richtlijn komt te vallen. In de praktijk betekent dit dat aanbieders van BNPL-betaaldiensten straks o.a. een kredietwaardigheidstoets moeten uitvoeren en moeten voldoen aan regels voor informatieverstrekking en reclame-uitingen. Ook wordt de maximale kredietvergoeding van toepassing op BNPL. In aanloop naar deze nieuwe regels werken de BNPL-betaaldiensten aan een Gedragscode met concrete maatregelen.

Meld klachten of opmerkingen over (aanbieders van) achteraf betalen

De AFM gaat mogelijk in de toekomst toezicht houden op aanbieders van achteraf betalen. Ter voorbereiding hierop zijn ze benieuwd naar eventuele klachten of opmerkingen over (aanbieders van) achteraf betalen.

U bent hier:Home>Lenen en schulden>Verstandig omgaan met buy now, pay later