U bent hier:Home>Geldzaken op orde>5 stappen om je inkomsten en uitgaven op een rij te zetten
Thema Geldzaken op orde

5 stappen om je inkomsten en uitgaven op een rij te zetten

Overzicht over je geldzaken geeft een gerust gevoel. Als je weet hoeveel er binnenkomt en hoeveel eruit gaat, weet je ook waar je op kunt besparen. 5 stappen om alles op een rij te zetten.

5 stappenplan inkomsten en uitgaven in beeld

We hebben in beeld gebracht hoe je een overzicht krijgt van je inkomsten en uitgaven en wat je met deze informatie kunt doen. Vraag je omgeving om hulp als je hier zelf niet uit komt. En help anderen hierbij als je het zelf al goed voor elkaar hebt. Het helpt om geldzorgen te voorkomen en in actie te komen als er iets verandert.

1. Zet je maandelijkse inkomsten op een rij

Begin met een lijst van je inkomsten per maand. Denk hierbij aan je loon, uitkering of pensioen. Denk ook aan regelingen zoals kinderbijslag en toeslagen. Ontvang je een voorlopige teruggaaf van de Belastingdienst? Neem die dan ook op in je overzicht.

2. Doe hetzelfde met je uitgaven

Verdeel je uitgaven in je vaste lasten en je dagelijkse uitgaven. Je vaste lasten zijn bijvoorbeeld je woonlasten, energie en abonnementen. Dit zijn uitgaven waar je niet zomaar op kunt bezuinigen en die meestal maandelijks terugkomen. Dagelijkse uitgaven zijn bijvoorbeeld boodschappen, vervoer en uit eten gaan.

Een huishoudboekje: papier of digitaal?

Het voordeel van een digitaal huishoudboekje is dat je je rekeninginformatie van je bank automatisch kunt inladen. Ook kun je transacties automatisch laten indelen in categorieën. Je kunt zo eenvoudig al je inkomsten en uitgaven ordenen. Dit helpt je om overzicht te krijgen. Wil je je dagelijkse uitgaven precies bijhouden, dan kun je ook een papieren huishoudboekje gebruiken.3. Maak een begroting

Verdeel al je uitgaven in categorieën. Stel per categorie een bedrag vast hoeveel je per maand gemiddeld uitgeeft. Maak voor elke categorie een budgetpost.


4. Kijk of je kunt besparen

Heb je alles op een rij, dan kun je kijken waar je ruimte hebt om iets te veranderen aan je uitgaven. Kijk of je kunt besparen op vaste lasten door bijvoorbeeld goedkopere abonnementen te nemen of goedkopere verzekeringen af te sluiten. Kijk voor je dagelijkse uitgaven goed waar het geld naartoe gaat. Zijn alle uitgaven nodig, of kun je op sommige uitgaven besparen?


5. Stel een spaardoel in

Bepaal hoeveel je elke maand gaat sparen. Gebruik je een internetspaarrekening, stel dan een automatische overboeking naar je spaarrekening in. Heb je geld langere tijd niet nodig, overweeg dan andere opties om vermogen op te bouwen.