Wegwijzer naar betrouwbare informatie over jouw geldzaken
Alle thema's in één oogopslag
Meer thema's
thema

Checklist Geldzaken op orde

Heb jij je geldzaken op orde en houd je het overzicht? Acht checks en tips.

1. Zorg voor een overzichtelijke administratie

Gebruik mappen voor je papieren administratie. Zorg dat je administratie op de computer ook op orde is. Berg belangrijke digitale documenten op in folders.

2. Houd belangrijke post apart

Leg rekeningen op een plek die goed in het zicht ligt. Nog beter is om ze meteen te betalen als dat kan. Maak een aparte stapel van de post waarop je moet reageren, zoals brieven van de Belastingdienst. Bewaar belangrijke informatie op een overzichtelijke manier. Denk aan eindafrekeningen van bijvoorbeeld het energiebedrijf, of overzichten van je huur of je hypotheek. Stop belangrijke e-mail in een aparte mailmap (of print ze uit als je dat prettiger vindt).

3. Werk je administratie één keer per week bij

Kies hiervoor een vast moment. Berg de post en andere documenten die je moet bewaren op zodat je ze later terug kunt vinden. Check of je alle rekeningen op tijd hebt betaald. Kijk in je e-mail of er nog berichten zijn waar je naar moet kijken, bijvoorbeeld van je energieleverancier of de rijksoverheid.

4. Zorg dat je genoeg saldo op je bankrekening hebt

Maak zo nodig geld over van je spaarrekening. Zo voorkom je dat een automatische overschrijving mislukt of dat je onnodig rood staat.

5. Breng je maandelijkse inkomsten en uitgaven in kaart

Met een huishoudboekje krijg je het overzicht. Kies direct het digitale huishoudboekje dat het beste bij jou past of lees eerst meer over het krijgen van inzicht in je inkomsten en uitgaven.

informatie

Overzicht van digitale huishoudboekjes

6. Zorg voor een buffer

Wees voorbereid op onverwachte kosten, denk aan een wasmachine die kapot gaat of een reparatie aan je auto. Zorg dat je het geld hebt om de twee duurste apparaten in je huis te vervangen.

7. Spaar voor specifieke spaardoelen

Als je weet hoe je inkomsten en uitgaven eruit zien, bepaal dan een spaardoel. Maak een aparte budgetpost voor sparen en reken uit hoe lang het duurt voordat je je spaardoel bereikt.

8. Schrijf op wanneer verzekeringen, abonnementen en contracten aflopen

Dan weet je wanneer je kunt kijken of een andere aanbieder een voordeliger aanbod of betere verzekering heeft. Het helpt je ook bij het beëindigen van abonnementen waar je eigenlijk geen gebruik van maakt.  

9. Maak gebruik van de Jaarplanner van het Nibud

Het Nibud heeft een Jaarplanner e-mailcoaching. Als je je hiervoor aanmeldt, ontvang je het hele jaar door tips, tools en reminders. Het jaarplannerprogramma bestaat uit de volgende drie hoofdonderdelen:

  • Nibud-regels voor goed omgaan met geld
  • Vergroten van financiële kennis en vaardigheden
  • De belangrijkste momenten in het jaar waarop je geldkeuzes moet maken
Bewaar deze informatie
download als pdf
Deel deze informatie met anderen:
Op deze pagina
Corona en je geldzaken
De coronacrisis en je geldzaken

Misschien maak je je zorgen over je geldzaken. Kom je deze periode financieel goed door? We helpen je met onze tips graag op weg om meer inzicht te krijgen.

Geldzaken op orde
Geldzaken op orde

Hoe krijg je overzicht en inzicht in je geldzaken?