U bent hier:Home>Geldzaken op orde>Checklist Geldzaken op orde
Thema Geldzaken op orde

Checklist Geldzaken op orde

Heb jij je geldzaken op orde en houd je het overzicht? Tien checks en tips.

Rechts vind je een overzicht van alle tips.

1. Zorg dat je een betaalrekening hebt

Iedere inwoner van Nederland heeft recht op het openen van een bankrekening. Met een bankrekening kun je volwaardig meedoen in Nederland. Je kunt een bankrekening openen bij de bank waar je graag klant wilt worden. Soms weigert een bank iemand als klant. Dan gaat het bijvoorbeeld om iemand die fraude heeft gepleegd. Ook dak- en thuislozen hebben vaak moeite met het openen van een bankrekening. Voor hen is er de Basisbankrekening. Kun je geen gewone bankrekening openen? Klik dan op de link hieronder.

2. Zorg voor een overzichtelijke administratie

Gebruik mappen voor je papieren administratie. Zorg dat je administratie digitaal ook op orde is. Bewaar belangrijke digitale documenten in folders of mappen. Zorg dat je die mappen makkelijk kunt vinden op je computer.

3. Leg belangrijke post apart

Leg rekeningen op een plek waar je de post goed en vaak ziet liggen. Nog beter is om de rekeningen meteen te betalen als dat kan. Maak een aparte stapel van de post waarop je moet reageren, zoals brieven van de Belastingdienst. Bewaar belangrijke informatie op een overzichtelijke manier. Denk aan de jaarlijkse afrekeningen van bijvoorbeeld het energiebedrijf, of overzichten van je huur of je hypotheek. Stop belangrijke e-mail in een aparte mailmap (of print ze uit als je dat prettiger vindt).

4. Werk je administratie één keer per week bij

Kies hiervoor een vast moment. Bewaar de post en andere documenten op een plek waar je ze later makkelijk terug kunt vinden. Check of je alle rekeningen op tijd hebt betaald. Kijk in je e-mail of er nog berichten zijn waar je naar moet kijken, bijvoorbeeld van je energieleverancier of de rijksoverheid.

5. Zorg dat je genoeg geld op je bankrekening hebt

Maak zo nodig geld over van je spaarrekening. Zo voorkom je dat een automatische overschrijving mislukt of dat je onnodig rood staat.

6. Maak een overzicht van je maandelijkse inkomsten en uitgaven 

Met een huishoudboekje krijg je het overzicht. Gebruik ons overzicht van huishoudboekjes. Kies voor het digitale huishoudboekje dat het beste bij jou past of lees eerst meer over het krijgen van inzicht in je inkomsten en uitgaven.

7. Zorg voor een buffer

Bereid je voor op onverwachte kosten, denk aan een wasmachine die kapot gaat of een reparatie aan je auto. Zorg dat je het geld hebt om de twee duurste apparaten in je huis te repareren of vervangen.

8. Spaar voor bepaalde doelen 

Heb je een overzicht van je inkomsten en uitgaven? Zorg daarna voor een of meer spaardoelen. Een spaardoel kan zijn een buffer voor onverwachte uitgaven, een andere auto of bijvoorbeeld vakantie. Maak een aparte budgetpost voor sparen en reken uit hoe lang het duurt voordat je je spaardoel bereikt.

9. Schrijf op wanneer verzekeringen, abonnementen en contracten aflopen

Dan weet je wanneer je kunt kijken naar een voordeliger aanbod of betere verzekering. Het helpt je ook bij het beëindigen van abonnementen waar je eigenlijk geen gebruik van maakt.

10. Gebruik de Jaarplanner van het Nibud

Het Nibud heeft een gratis online cursus aan de slag met je geldzaken gemaakt. Hierin krijg je tips, tools en tests hoe je grip op je geld krijgt in jouw situatie. De online cursus bestaat uit vijf modules:  

  1. Administratie op orde
  2. Inzicht in inkomsten
  3. Inzicht in uitgaven
  4. Rondkomen
  5. Hulp

Je kunt ook kiezen voor de Jaarplanner e-mailcoaching van het Nibud. Als je je hiervoor aanmeldt, ontvang je het hele jaar door tips, tools en reminders. Het jaarplannerprogramma bestaat uit de volgende drie hoofdonderdelen:

  • Nibud-regels voor goed omgaan met geld
  • Vergroten van financiële kennis en vaardigheden
  • De belangrijkste momenten in het jaar waarop je geldkeuzes moet maken
U bent hier:Home>Geldzaken op orde>Checklist Geldzaken op orde