U bent hier:Home>Geldzaken op orde>Geldtips
Thema Geldzaken op orde

Geldtips om beter rond te komen

Misschien maak je je zorgen over je geldzaken. Hoe kom je deze periode financieel door? We helpen je met deze tips graag op weg om te voorkomen dat je geldzorgen krijgt. 

Rechts zie je een overzicht van alle geldtips.

10 geldtips

Maak je je in deze onzekere periode zorgen over je geldzaken of wil je dat voorkomen? We hebben de belangrijkste geldtips op een rij gezet in een top 10 over omgaan met geld. Laat je helpen als je er zelf niet uitkomt.

1. Heb je zorgen over geld?

Blijf niet piekeren, maar kijk op Geldfit.nl (of bel 0800-8115) wie jou kan helpen bij geldzaken. Zoals lokale vrijwilligers of de gemeente.

2. Betaal je vaste lasten altijd en op tijd

Vaste lasten zijn bijvoorbeeld je (zorg)verzekering, huur, hypotheek (rente en aflossing), energierekening en rente en aflossing op een lening. Zorg ervoor dat je deze altijd en op tijd betaalt, net als je belastingen. Kijk regelmatig naar je banksaldo en je betalingen. Zie je dat een betaling voor vaste lasten is mislukt? Bel het bedrijf waaraan je had moeten betalen, betaal het bedrag zo snel mogelijk of spreek een betalingsregeling af. Dat scheelt boetes en incassokosten.

3. Check waar je recht op hebt

Vaak heb je recht op meer voorzieningen of een hogere toeslag dan je denkt. Gebruik onderstaande links om dat na te gaan.

Binnenkort kunnen huishoudens met een laag inkomen een eenmalige energietoeslag van €800 aanvragen bij hun gemeente. Hou de website van jouw gemeente daarom in de gaten. Als je een bijstandsuitkering hebt, dan krijg je de toeslag automatisch.

4. Waar gaat je geld heen?

Gebruik ons stappenplan om je inkomsten en uitgaven op een rij te zetten.

5. Kijk waar je op kunt besparen

Wil je nagaan waar je op kunt bezuinigen? Maak dan gebruik van de bespaartips van het Nibud of kijk of je kunt besparen op je energierekening.

6. Laat je niet verleiden tot impulsaankopen

Nu je minder vaak de deur uitgaat, is het misschien extra verleidelijk om online nieuwe kleding of andere spullen te kopen. Vraag je af of je die spullen echt nodig hebt. 

7. Heb je minder inkomsten? Kijk of je een (bij)baan kunt vinden

Sommige bedrijven zoeken in deze periode tijdelijk extra werknemers. Daarnaast zijn nog steeds mensen nodig in de zorg en op andere plekken. Hieronder vind je een overzicht van links naar websites die je helpen met het zoeken van een (tijdelijke) baan. 

8. Geld lenen en schulden

Heb je financiële problemen en overweeg je een lening af te sluiten? Bekijk ook onze pagina met informatie over lenen en schulden.

9. Hoe heb je je geldzaken geregeld voor je nabestaanden?

We hopen natuurlijk dat je gezond blijft. Toch kan het goed zijn om even stil te staan bij de vraag wat je voor je nabestaanden hebt geregeld. 

10. Let op verdachte mails, sms'jes en appjes

Criminelen doen zich soms voor als officiële organisatie, zoals je bank of internetprovider. Op deze manier proberen ze persoonlijke gegevens te ontfutselen.