U bent hier:Home>Geldzaken op orde>10 geldtips
Thema Geldzaken op orde

10 geldtips

Misschien maak je je zorgen over je geldzaken. Hoe kom je deze periode financieel door? We helpen je met deze tips graag op weg om te voorkomen dat je geldzorgen krijgt. 

Op deze pagina

  1. Praat over geld

  Blijf niet piekeren, maar kijk wie jou kan helpen bij geldzaken. Zoals lokale vrijwilligers of de gemeente.

  2. Betaal je vaste lasten altijd en op tijd

  Vaste lasten zijn bijvoorbeeld je (zorg)verzekering, huur, hypotheek, energierekening en de maandlasten van een lening. Zorg ervoor dat je deze altijd en op tijd betaalt. Net als je belastingen. Kijk regelmatig naar je banksaldo en je betalingen.

  Zie je dat een betaling voor vaste lasten is mislukt? Neem dan contact op met het bedrijf waaraan je had moeten betalen. Betaal het bedrag zo snel mogelijk of spreek een betalingsregeling af. Dat scheelt boetes en incassokosten.

  3. Check waar je recht op hebt

  Vaak heb je recht op meer voorzieningen of toeslagen dan je denkt. Of kun je in aanmerking komen voor extraatjes voor je kinderen of kwijtschelding van lokale lasten. Gebruik onderstaande links om te checken waar je recht op hebt.

  4. Houd je energierekening onder controle

  De energierekening is voor veel huishoudens de laatste jaren flink gestegen. Kijk hoe jij kunt besparen op je energierekening.

  5. Check waar je geld heengaat

  Gebruik ons stappenplan om je inkomsten en uitgaven op een rij te zetten. 

  Vind je het lastig om financiële zaken online te regelen? Of heb je hulp nodig bij het op orde brengen van je administratie? Ga dan langs bij een Informatiepunt Digitale Overheid bij jou in de buurt.

  6. Kijk waar je op kunt besparen

  Wil je checken waar je op kunt bezuinigen? Maak dan gebruik van de bespaartips van het Nibud. Of vul het persoonlijk budgetadvies in.

  7. Laat je niet verleiden tot impulsaankopen

  Het is misschien verleidelijk om lekker te winkelen. Of om online nieuwe kleding of andere spullen te bestellen. Vraag je af of je die spullen echt nodig hebt. Heb je ze echt nodig? Check dan of het goedkoper kan. Misschien kun je ze tweedehands kopen of de aankoop nog even uitstellen.  

  8. Heb je minder inkomsten? Kijk of je een (bij)baan kunt vinden

  Er zijn veel vacatures in allerlei sectoren. Als je niet tevreden bent met je loon of uitkering dan is dit hét moment om te kijken naar een (andere) baan. Check de vacatures op een vacaturesite of neem contact op met het Leerwerkloket in jouw regio. Zij denken gratis mee over opleidingen, baankansen en scholingsbudgetten.

  9. Ga verstandig om met schulden en leningen

  Heb je financiële problemen en overweeg je een lening af te sluiten? Bekijk ook onze pagina met informatie over lenen en schulden.

  10. Let op verdachte mails, sms'jes en appjes

  Criminelen doen zich soms voor als officiële organisatie, zoals je bank, internetprovider of familie of vrienden. Op deze manier proberen ze geld of persoonlijke gegevens te krijgen. Trap er niet in en lees verder op deze websites:

  U bent hier:Home>Geldzaken op orde>10 geldtips