U bent hier:Home>Geldzaken op orde>Wie kan jou helpen bij geldzaken?
Thema Geldzaken op orde

Hulp bij geldzorgen

Heb je even geen overzicht in je geldzaken? Loop je achter met betalingen of heb je (grote) geldzorgen? Zoek dan zo snel mogelijk hulp, bijvoorbeeld bij de gemeente waarin je woont.

Hieronder vind je informatie over organisaties die je kunnen helpen.

Anoniem advies

Wil je anoniem advies over welke hulp het beste bij jouw situatie past? Kijk dan op www.geldfit.nl. Op werkdagen kun je ook bellen naar 0800 - 8115. Dan krijg je iemand aan de lijn die je kan helpen bij geldzorgen. Je kunt via dit nummer ook chatten. Meer informatie lees je op 0800-8115.nl.

Hulp bij het lezen of beantwoorden van e-mails en brieven en hulp bij kleinere geldzorgen

Heb je vragen over geldzaken? Dan kun je bij veel gemeenten terecht tijdens inloopspreekuren. Ook sociale wijkteams kunnen je hierbij helpen. Deze hulp is gratis. Bekijk de website van jouw gemeente om te zien hoe jouw gemeente kan helpen.

Er zijn ook vrijwilligers die je kunnen helpen met stapels post, moeilijke brieven, overzicht krijgen van inkomsten en uitgaven, bespaartips en toeslagen en tegemoetkomingen. Deze hulp is gratis en meestal tijdelijk.

Kijk op de websites van Schuldhulpmaatje , Humanitas en het Netwerk Thuisadministratie voor vrijwilligers in jouw buurt. Je kunt ook gebruik maken van FiKks: dit is een app waarmee je een 'buddy' kunt zoeken die jou kan helpen met geldvragen en met een overzicht van inkomsten en uitgaven.

Gemeente voor grotere geldzorgen

Ontvang je brieven van schuldeisers, incassobureaus of deurwaarders? Of ligt er beslag op je loon, uitkering of bankrekening? Bestaat de kans dat je uit huis wordt gezet?

Neem zo snel mogelijk contact op met de schuldeisers om een betalingsregeling te treffen. Als je er met de schuldeiser niet uitkomt, of meerdere schuldeisers tegelijk hebt, of als de betalingsachterstanden en schulden te hoog zijn om zelf op te lossen, vraag dan bij het Juridisch Loket van jouw gemeente om schuldhulpverlening. Iedere gemeente biedt gratis schuldhulp aan inwoners. Soms schakelt de gemeente een kredietbank in of een bewindvoerder om je te helpen. Hoe eerder je hulp zoekt, hoe kleiner de kans dat achterstanden en boetes opstapelen en dat beslag wordt gelegd op je inkomen of bankrekening.

Zorg ook dat je de huur of hypotheek altijd op tijd betaalt, zodat je niet uit huis wordt gezet.

Beslaglegging op je loon of uitkering

Is er beslag gelegd op je loon of uitkering? Dan wordt een deel van je inkomen ingehouden door een deurwaarder, omdat je meerdere rekeningen niet hebt betaald. 
Je werkgever of uitkeringsinstantie moet meewerken aan het loonbeslag, maar weet meestal niet alles over je persoonlijke situatie (zoals gezinssamenstelling, hoeveel huur of hypotheekrente je betaalt of de kosten van je zorgverzekering). Daardoor is het beslag op je inkomen vaak hoger dan nodig is. We raden je aan om deze informatie door te geven aan de deurwaarder die het beslag heeft gelegd. Dan hou je meer geld over om van te leven. 
Op de website Schuldenwijzer kun je nagaan hoe hoog het loonbeslag is en welke gegevens zijn gebruikt voor de berekening.
Kijk op Uwbeslagvrijevoet.nl of je beslagvrije voet goed is berekend. Kom je er niet uit? Neem dan contact op met het Juridisch Loket. Op de website van het Juridisch Loket vind je meer informatie over beslag op loon en uitkering. Je kunt ook onze informatie over Loonbeslag lezen. 
Sommige werkgevers bieden een budgetcoach aan of hebben een sociaal fonds voor medewerkers met geldzorgen. Zoek dus hulp om je betalingsachterstanden op te lossen, zodat je het loonbeslag snel kunt laten opheffen.

Juridisch loket & sociaal raadslieden voor juridisch advies

Kom je er niet uit of denk je dat brieven die je ontvangt niet kloppen? Dan kun je contact opnemen met het Juridisch loket of met sociaal raadslieden. Zij helpen je bij geldzorgen. Het Juridisch Loket kan bijvoorbeeld helpen met brieven van een incassobureau of deurwaarder die je niet begrijpt of met de berekening van de beslagvrije voet bij loonbeslag. Sociaal raadslieden kunnen bijvoorbeeld nagaan of je recht hebt op tegemoetkomingen of toeslagen. 

Budgetbeheer of beschermingsbewind voor beheer van je geldzaken

Kun je je geldzaken niet zelf beheren? Dan kun je budgetbeheer (inkomensbeheer) aanvragen of beschermingsbewind. Dat beperkt je geldzorgen. Bij beschermingsbewind regelt de bewindvoerder alle geldzaken: post, administratie, het betalen van vaste lasten, aanvragen van toeslagen, belastingaangifte etc. Beschermingsbewind wordt aangevraagd bij de kantonrechter. Soms biedt de gemeente dit gratis aan.

Als je zelf een bewindvoerder inhuurt, dan zijn er kosten aan verbonden (let erop dat je een professionele bewindvoerder inhuurt: zie bijvoorbeeld de website van de BPBI). Budgetbeheer is een iets lichtere variant en hier is geen aanvraag bij de rechter voor nodig.

Hulp voor zzp'ers met geldzorgen

Bij grote geldzorgen is het verstandig om bij de gemeente om schuldhulp te vragen, of om contact te zoeken met vrijwilligers van Overrood. Kijk voor meer tips ook op onze pagina's over zzp'ers.

Geldzorgen liever zelf oplossen? 

Als je je geldzaken liever zelf op orde wilt brengen, dan kun je bijvoorbeeld gebruik maken van de volgende websites:

U bent hier:Home>Geldzaken op orde>Wie kan jou helpen bij geldzaken?