Wegwijzer naar betrouwbare informatie over jouw geldzaken
Wegwijzer naar betrouwbare informatie over jouw geldzaken
Alle thema's in één oogopslag
Meer thema's
thema

Hulp bij geldzorgen

Heb je even geen overzicht in je geldzaken? Loop je achter met betalingen of heb je (grote) geldzorgen? Hier vind je informatie over organisaties die je kunnen helpen met geldzaken.

Wil je persoonlijk advies over welke hulp bij jou past? Kijk dan op www.geldfit.nl en doe de test. Op werkdagen kun je ook bellen of chatten met Geldfit. En sommige werkgevers bieden een budgetcoach aan of ze hebben een sociaal fonds voor medewerkers met geldzorgen. 

Vrijwilligers voor post en kleinere geldzorgen

Vrijwilligersorganisaties kunnen helpen met stapels post, moeilijke brieven, overzicht in inkomsten & uitgaven, bespaartips en toeslagen & tegemoetkomingen. Deze hulp is gratis en meestal tijdelijk.
 
Kijk op de websites van Schuldhulpmaatje, Humanitas en het Netwerk Thuisadministratie voor vrijwilligers in jouw buurt. Je kunt ook bij de gemeente of bij het sociaal wijkteam navragen of er een financieel spreekuur is of een lokale ‘formulierenbrigade’. Je kunt ook gebruik maken van FiKks: dit is een app waarmee je een 'buddy' kunt zoeken die jou kan helpen met geldvragen en met een overzicht van inkomsten & uitgaven.

Gemeente voor grotere geldzorgen

Ontvang je brieven van schuldeisers, incassobureaus of deurwaarders? Of ligt er beslag op je loon, uitkering of bankrekening? Bestaat de kans dat je uit huis wordt gezet?

Neem zo snel mogelijk contact op met de schuldeisers om een betalingsregeling te treffen. Als je er met de schuldeiser niet uitkomt, of meerdere schuldeisers tegelijk hebt, of als de betalingsachterstanden en schulden te hoog zijn om zelf op te lossen, vraag dan bij de gemeente om schuldhulpverlening. Iedere gemeente biedt gratis schuldhulp aan inwoners. Soms schakelt de gemeente een kredietbank in of een bewindvoerder om je te helpen. Hoe eerder je hulp zoekt, hoe kleiner de kans dat achterstanden en boetes opstapelen en dat beslag wordt gelegd op je inkomen of bankrekening.

Zorg ook dat je de huur of hypotheek altijd op tijd betaalt, zodat je niet uit huis wordt gezet.

informatie

Beslaglegging op je loon of uitkering

Is er beslag gelegd op je loon of uitkering? Dan wordt een deel van je inkomen ingehouden door een deurwaarder, omdat je meerdere rekeningen niet hebt betaald.
Je werkgever of uitkeringsinstantie moet meewerken aan het loonbeslag, maar weet meestal niet alles over je persoonlijke situatie (zoals gezinssamenstelling, hoeveel huur of hypotheekrente je betaalt of de kosten van je zorgverzekering). Daardoor is het beslag op je inkomen vaak hoger dan nodig is. We raden je aan om deze informatie door te geven aan de deurwaarder die het beslag heeft gelegd. Dan hou je meer geld over om van te leven.
Op de website Schuldenwijzer kun je nagaan hoe hoog het loonbeslag is en welke gegevens zijn gebruikt voor de berekening.
Kijk op Uwbeslagvrijevoet.nl of je beslagvrije voet goed is berekend. Kom je er niet uit? Neem dan contact op met het Juridisch Loket. Op de website van het Juridisch loket vind je meer informatie over beslag op loon en uitkering. Je kunt ook onze flyer Loonbeslag lezen.
Sommige werkgevers bieden een budgetcoach aan of hebben een sociaal fonds voor medewerkers met geldzorgen. Zoek dus hulp om je betalingsachterstanden op te lossen, zodat je het loonbeslag snel kunt laten opheffen.
Meer...Minder

Juridisch loket & sociaal raadslieden voor juridisch advies

Kom je er niet uit of denk je dat brieven die je ontvangt niet kloppen, dan kun je contact opnemen met het Juridisch loket of met sociaal raadslieden. Het Juridisch Loket kan bijvoorbeeld helpen met brieven van een incassobureau of deurwaarder die je niet begrijpt of met de berekening van de beslagvrije voet bij loonbeslag. Sociaal raadslieden kunnen bijvoorbeeld nagaan of je recht hebt op tegemoetkomingen of toeslagen.

Budgetbeheer of beschermingsbewind voor beheer van je geldzaken

Kun je je geldzaken niet zelf beheren? Dan kun je budgetbeheer (inkomensbeheer) aanvragen of beschermingsbewind. Dit geeft financiële rust. Bij beschermingsbewind regelt de bewindvoerder alle geldzaken: post, administratie, het betalen van vaste lasten, aanvragen van toeslagen, belastingaangifte etc. Beschermingsbewind wordt aangevraagd bij de kantonrechter. Soms biedt de gemeente dit gratis aan.

Als je zelf een bewindvoerder inhuurt, dan zijn er kosten aan verbonden (let erop dat je een professionele bewindvoerder inhuurt: zie bijvoorbeeld de website van de BPBI). Budgetbeheer is een iets lichtere variant en hier is geen aanvraag bij de rechter voor nodig.

Hulp voor ZZP-ers

Gemeenten hanteren verschillende voorwaarden voor schuldhulp aan zzpers. Neem contact op met je gemeente en kijk ook of je recht hebt op Bijzondere bijstand voor zelfstandigen (BbZ). Lees hier meer om je als
ZZP-er op weg te helpen.

Liever zelf doen? 

Als je je geldzaken liever zelf op orde wilt brengen, dan kun je bijvoorbeeld gebruik maken van de volgende websites:

Bewaar deze informatie
download als pdf
Deel deze informatie met anderen:
Corona en je geldzaken
De coronacrisis en je geldzaken

Misschien maak je je zorgen over je geldzaken. Kom je deze periode financieel goed door? We helpen je met onze tips graag op weg om meer inzicht te krijgen.

Geldzaken op orde
Geldzaken op orde

Hoe krijg je overzicht en inzicht in je geldzaken?

Informatie en tools voor financieel fitte werknemers
Informatie & tools

Ben jij een werkgever en wil je jouw medewerkers ondersteunen bij geldzaken?  Kijk ook eens bij informatie en tools op de website financieel fitte werknemers.