10 jaar Wijzer in Geldzaken
Wegwijzer naar betrouwbare informatie over jouw geldzaken
Alle thema's in één oogopslag
Meer thema's
U bent hier:Home»Geldzaken op orde»Wie kan jou helpen bij geldzaken?

Wie kan jou helpen bij geldzaken? 

Hier vind je informatie over organisaties die je kunnen helpen met je geldzaken. Kies welke situatie het meest op jou van toepassing is:

 • Zie je op tegen stapels post? Of heb je moeite met brieven die je ontvangt? Of mis je overzicht in je inkomsten en uitgaven?

  Dan kun je hulp inroepen van vrijwilligers, bijvoorbeeld via Schuldhulpmaatje, Humanitas of een andere organisatie in jouw buurt (Netwerk Thuisadministratie, de Formulierenbrigade). Vrijwilligers helpen mensen met het op orde brengen van hun administratie en het lezen van brieven. Deze hulp is meestal gratis en tijdelijk.

 • Heb je openstaande rekeningen, of betalingsachterstanden? Kom je maandelijks geld tekort? Of heb je door omstandigheden minder inkomsten of meer uitgaven?

  Probeer rekeningen zo snel mogelijk te betalen. Als dat niet lukt, neem dan zo snel mogelijk contact op met schuldeisers. Leg je situatie uit en probeer een betalingsregeling te treffen (bijvoorbeeld iedere maand een bedrag betalen om je achterstand in te halen). Hiermee voorkom je dat problemen groter worden.

  Maak een overzicht van je inkomsten, je vaste lasten, andere uitgaven en openstaande rekeningen. Hiervoor kun je gratis hulp vragen bij vrijwilligers zoals Humanitas en Schuldhulpmaatje. Je kunt ook contact opnemen met een budgetcoach; daaraan zijn wel kosten verbonden (soms zijn werkgevers bereid deze kosten te betalen). 

 • Ontvang je brieven van schuldeisers , incassobureaus of deurwaarders? Ligt er beslag op je loon, uitkering of bankrekening? Of dreigt er uithuiszetting?

  Maak de brieven open en ga na of klopt wat er staat. Als je niet kunt betalen, neem zo snel mogelijk contact op met de schuldeisers en zoek hulp. Bel je gemeente en vraag om schuldhulpverlening. Als er in je omgeving een sociaal wijkteam is, dan kun je ook daar om hulp vragen. De gemeente kan je ook doorverwijzen naar andere organisaties die lid zijn van de NVVK.

  Door zo snel mogelijk hulp te zoeken, voorkom je dat achterstanden en boetes opstapelen of dat beslag wordt gelegd op je loon, uitkering of bankrekening. Kom je er niet uit, dan kun je ook contact opnemen met sociaal raadslieden of het Juridisch Loket. Sociaal raadslieden kunnen bijvoorbeeld nagaan of je recht hebt op tegemoetkomingen of toeslagen. Het Juridisch Loket kan bijvoorbeeld helpen met brieven van een incassobureau of deurwaarder die je niet begrijpt. Het Juridisch Loket kan ook helpen met de berekening van de beslagvrije voet bij bijvoorbeeld loonbeslag.

 • Zijn er fysieke of psychische problemen waardoor je langdurig niet zelf je geldzaken kunt beheren?

  Dan kun je budgetbeheer (inkomensbeheer) aanvragen of beschermingsbewind, bijvoorbeeld bij een bureau wat is aangesloten bij de BPBI of de NVVK. Hier zijn wel kosten aan verbonden. Meer informatie hierover vind je op de website van de BPBI.  

Als je je geldzaken liever zelf op orde wilt brengen, dan kun je bijvoorbeeld gebruik maken van de volgende websites.

Bewaar deze informatie
download als pdf
Deel deze informatie met anderen: