U bent hier:Home>Sparen>Checklist Sparen
Thema Sparen

Checklist Sparen

Hoe pak je het aan als je wilt sparen? 8 tips die je op weg helpen om te sparen en een opmerking over belasting betalen over je vermogen.  

1. Maak een persoonlijke begroting

Zet je inkomsten en uitgaven op een rij. Hiervoor kun je een digitaal huishoudboekje gebruiken. Kijk dan of je geld overhoudt om te sparen. Ga meteen na of je nog ergens op kunt bezuinigen.

2. Zorg voor een buffer

Je kunt altijd voor een onverwachte uitgave komen te staan. Zorg daarom dat je een buffer achter de hand hebt. Het Nibud heeft een rekenhulp waarmee je jouw persoonlijke buffer kunt berekenen. Zo krijg je direct inzicht in wat je altijd minimaal achter de hand moet houden.

3. Kies je spaarrekening zorgvuldig

Via vergelijkingswebsites krijg je een overzicht van spaarrekeningen van verschillende banken. Let op: deze websites zijn niet altijd onafhankelijk en ze vergelijken ook niet altijd alle aanbieders. In de algemene voorwaarden van een spaarrekening staat vaak dat de bank de spaarrente onaangekondigd mag wijzigen. Kijk daarom eens in de zoveel tijd of jij nog wel de beste spaarrekening hebt.

4. Denk aan automatisch sparen

Je kunt elke maand automatisch een vast bedrag naar je spaarrekening overmaken. Kijk regelmatig naar dit bedrag en verhoog het als je een salarisverhoging hebt gekregen.

5. Kijk naar een spaardeposito,

Als je geld langere tijd niet nodig hebt, kun je ook kiezen voor een spaardeposito. Je krijgt een hogere rente dan op een gewone spaarrekening. Je zet het geld wel voor een bepaalde periode vast bij de bank. Dit betekent dat je het niet zomaar tussentijds kunt opnemen.

6. of naar andere vormen van vermogensopbouw

Op de lange termijn kan beleggen meer opleveren dan een spaarrekening. Je loopt met beleggen wel meer risico. Een andere optie voor geld dat je langere tijd niet nodig hebt, is extra aflossen op je hypotheek of extra sparen voor je pensioen. Hiervoor kun je het beste eerst advies inwinnen bij een expert.

7. Leen geen geld als je spaargeld hebt

De rente die je betaalt voor een lening is altijd hoger dan de rente die je krijgt op spaargeld. Leen daarom nooit voor een (grote) uitgave als je ook je spaargeld kunt gebruiken.

8. Houd rekening met het rente-op-rente effect

Als je elk jaar de rente op je spaarrekening laat bijschrijven, levert die rente ook weer rente op. Je rente-inkomsten worden in de loop van de tijd zo steeds groter en je spaargeld groeit steeds sneller.

9. Geef je spaargeld op bij je belastingaangifte

Als je totale vermogen groter is dan €57.000 (2024), betaal je over het meerdere belasting over je vermogen (vermogensrendementsheffing). Heb je een partner, dan ga je vanaf €114.000 belasting over je vermogen betalen. Naast spaargeld tellen ook beleggingen, of een tweede huis als vermogen. Je eigen huis of je pensioen telt niet als vermogen. Daar hoef je geen belasting over het vermogen over te betalen.

U bent hier:Home>Sparen>Checklist Sparen