U bent hier:Home>Studeren>Je geldzaken als je gaat studeren
Thema Studeren

Je geldzaken als je gaat studeren

Ga je beginnen met studeren? Kijk goed naar je geldzaken. We geven je tips en links naar meer informatie.

Kabinetsplannen studiefinanciering 2023

Vanaf september 2023 wordt de basisbeurs weer ingevoerd in het hoger onderwijs. En er verandert meer, ook voor studenten in het mbo. Kijk voor alle veranderingen en voorwaarden op duo.nl/stufi2023.

Vraag studiefinanciering aan

Als je naar het mbo, hbo of de universiteit gaat, kun je lenen bij DUO en krijg je een studenten OV-chipkaart. 

Zet je uitgaven en inkomsten op een rij

DUO heeft een rekenhulp, waarmee je inkomsten en uitgaven op een rij kunt zetten. Het voordeel van deze rekenhulp is dat je meteen kunt berekenen of je recht hebt op een aanvullende beurs. Je kunt ook een digitaal huishoudboekje gebruiken of je uitgaven bijhouden in je mobiel bankieren app.

Bespreek met je ouders hoeveel zij bijdragen

Jij, je ouders en de overheid betalen samen voor jouw studie. Er is geen officieel bedrag dat je ouders moeten bijdragen, maar ze zijn wel verantwoordelijk voor jouw levensonderhoud tot je 21 wordt. Bespreek met je ouders hoeveel zij kunnen en willen bijdragen.

Leen niet meer dan je nodig hebt

Je kunt ook een studielening afsluiten bij DUO. Geld lenen kost altijd geld. Je betaalt immers rente. Het is dus verstandig om niet meer te lenen dan je echt nodig hebt. De rente op een lening bij DUO is wel lager dan de rente bij een bank. DUO stelt het rentepercentage elke 5 jaar opnieuw vast.

Laat geen belastingvoordeel of toeslagen lopen

Heb je een bijbaan? Misschien kom je in aanmerking voor belastingteruggave. Hou wel rekening met de bijverdienregels, anders verlies je het recht op studiefinanciering! Daarnaast kom je waarschijnlijk in aanmerking voor zorgtoeslag. Heb je een zelfstandig huurhuis? Dan heb je misschien recht op de huurtoeslag.

Maak gebruik van studentenkorting

Als student kun je vaak gebruik maken van kortingen. Verzekeraars hebben bijvoorbeeld speciale studentenverzekeringen, fitnesscentra hebben speciale studentenabonnementen. Bij musea en theaters krijg je ook vaak flinke korting met je collegekaart.

Verder lezen?

U bent hier:Home>Studeren>Je geldzaken als je gaat studeren