Wegwijzer naar betrouwbare informatie over jouw geldzaken
Wegwijzer naar betrouwbare informatie over jouw geldzaken
Alle thema's in één oogopslag
Meer thema's
thema

5 keer omgaan met reclame

Reclame is bijna overal. In de supermarkt, op televisie, op de tablet, de hele dag door worden we verleid. Kinderen begrijpen nog niet dat zij interessant zijn voor bedrijven. Het is belangrijk om ze hier vanaf jonge leeftijd bewust van te maken.

1. Reclameblokken op televisie

Als jullie samen televisie kijken, praat dan tijdens de reclameblokken met je kind. Vraag wat voor gevoel je kind van een reclamespot krijgt en wat de boodschap van de reclamespot is. Leg uit dat het bedrijf achter de reclame je wil verleiden om zijn product te kopen.

2. Sluikreclame op televisie

In veel televisieprogramma’s zitten reclameboodschappen verborgen. Denk bijvoorbeeld aan een hoofdpersoon van een kinderserie die koeken met een bepaalde naam eet. Dit heet sluikreclame. Wijs je kind hierop. Je kunt ook samen een spelletje spelen: wie het eerst een verborgen reclameboodschap ziet, moet ‘piep’ roepen. Zo worden kinderen zich ervan bewust hoeveel verborgen reclame er is.

3. Op de computer, tablet, of smartphone

Heel veel reclame op internet is moeilijk als reclame te herkennen. Kijk mee met de filmpjes die je kind kijkt en de spelletjes die het speelt. Bespreek de reclameboodschappen die voorbij komen. Leg uit dat aankopen die je met je smartphone doet veel geld kunnen kosten.

4. In de supermarkt

De supermarkt staat vol met verleidingen voor kinderen. De aantrekkelijke verpakkingen staan bijvoorbeeld op kinderooghoogte. Vertel je kind dat de supermarkt dit expres doet zodat ze meer spullen in het boodschappenwagentje doen. Leg uit dat je geld maar één keer kunt uitgeven. Laat je kind ervaren dat op=op door je kind 1 euro te geven en ze hier iets voor te laten uitzoeken.

5. Reclame op voedingsverpakkingen

Kijk samen met je kind naar de verpakking van producten op de keukentafel. Leg uit hoe bedrijven verpakkingen voor kinderen aantrekkelijk maken met spelletjes of afbeeldingen van stripfiguren.

Bewaar deze informatie
download als pdf
Deel deze informatie met anderen:
Op deze pagina