U bent hier:Home>Leren omgaan met geld>5 keer omgaan met reclame
Thema Leren omgaan met geld

5 keer omgaan met reclame

Reclame is bijna overal. In de supermarkt, op televisie, op de smartphone en tablet, de hele dag door worden we verleid. Kinderen begrijpen nog niet dat zij interessant zijn voor bedrijven. Het is belangrijk om ze hier vanaf jonge leeftijd bewust van te maken.


1. Reclameblokken op televisie

Als jullie samen televisie kijken, praat dan tijdens de reclameblokken met je kind. Vraag wat voor gevoel je kind van een reclamespot krijgt en wat de boodschap van de reclamespot is. Leg uit dat het bedrijf achter de reclame je wil verleiden om zijn product te kopen.


2. Let op verborgen reclame in de media

Kinderen krijgen veel te maken met verborgen reclameboodschappen. Vloggers en 'influencers' op Instagram en andere social media maken stiekem reclame voor producten. Ze drinken altijd hetzelfde drankje, eten steeds koeken van merk X of Y en dragen kleding van een bepaald merk. Ook op televisie zie je veel verborgen reclame. Wijs je kind hierop. Je kunt ook samen een spelletje spelen: wie het eerst een verborgen reclameboodschap ziet, moet ‘piep’ roepen. Zo worden kinderen zich ervan bewust hoeveel verborgen reclamboodschappen ze zien.  


3. Reclame voor aankopen in games

Via games worden kinderen verleid om aankopen te doen. Ze komen dan eerder op een hoger level, krijgen mooiere ‘skins’ (kleding, wapens en accessoires voor hun gamepoppetje) of meer mogelijkheden. Bespreek deze aankoopmogelijkheden en reclameboodschappen die voorbij komen. Leg uit dat aankopen die je met je smartphone doet veel geld kunnen kosten.


4. In de supermarkt

De supermarkt staat vol met verleidingen voor kinderen. Ook hebben supermarkten regelmatig spaaracties speciaal gericht op kinderen. Vertel je kind dat de supermarkt dit expres doet zodat je meer spullen in het boodschappenwagentje doet. Leg uit dat je geld maar één keer kunt uitgeven. Of laat je kind dat zelf ervaren. Geef je kind een klein bedrag (1 of 2 euro) en laat het daar zelf iets voor uitzoeken. Dan merken ze vanzelf dat op=op.


5. Reclame op voedingsverpakkingen

Kijk samen met je kind naar de verpakking van producten op de keukentafel. Leg uit hoe bedrijven verpakkingen voor kinderen aantrekkelijk maken met spelletjes of afbeeldingen van stripfiguren.

U bent hier:Home>Leren omgaan met geld>5 keer omgaan met reclame