U bent hier:Home>Actueel>Veranderingen in 2024 als je kinderen hebt of krijgt

Veranderingen in 2024 als je kinderen hebt of krijgt

Op deze pagina lees je de belangrijkste veranderingen in 2024 voor als je kinderen hebt of krijgt.

De kinderbijslag wordt extra verhoogd

Iedereen met (kinderen onder de 18 jaar) heeft in principe recht op kinderbijslag. Je ontvangt de kinderbijslag per kwartaal. Hoeveel je krijgt is afhankelijk van de leeftijd van je kind(eren). Per leeftijdsgroep is de extra verhoging als volgt:

  • 0 t/m 5 jaar: €15,07
  • 6 t/m 11 jaar: €18,30
  • 12 t/m 17 jaar: €21,53

Deze extra verhoging komt boven op de normale aanpassing in december. In december wordt de kinderbijslag altijd aangepast op de prijsontwikkeling. Half december is bekend hoeveel kinderbijslag je in 2024 per kwartaal ontvangt.

Hogere vergoeding uurtarief voor kinderopvang en bso

Gaat je kind naar de geregistreerde dagopvang, gastouder of buitenschoolse opvang (bso)? Dan heb je in veel gevallen recht op kinderopvangtoeslag. De overheid vergoedt een bepaald percentage van het uurtarief dat jij betaalt voor de opvang.

De kinderopvang mag zelf de prijs per uur vaststellen. De overheid betaalt een deel mee, tot een maximaal bedrag per uur. Het maximumbedrag wordt ieder jaar aangepast aan de prijsontwikkeling. Voor 2024 geldt daarnaast een extra verhoging. In 2024 is het maximale uurtarief waarover je vergoeding krijgt:

  • Dagopvang: €10,25
  • Buitenschoolse opvang: €9,12
  • Gastouderopvang: €7,53

Is het tarief van de opvang van jouw kinderen hoger dan het maximum uurtarief? Dan betaal je het deel boven de maximale uurprijs zelf.

Is het tarief dat jij betaalt lager dan de maximumprijs per uur? Dan krijg je kinderopvangtoeslag over dat goedkopere uurtarief.

Kinderopvangtoeslag wordt vooruitbetaald. Je ontvangt in december 2023 daarom al de vergoeding op basis van het nieuwe maximumbedrag.

De totale kinderopvangtoeslag die je ontvangt is daarnaast ook afhankelijk van je inkomen. Je krijgt per maand voor maximaal 230 uur per kind kinderopvangtoeslag. 

Het kindgebondenbudget gaat omhoog

In 2024 stijgt het kindgebonden budget per kind. Dat geldt ook voor kinderen van 12 tot en met 17 jaar. Daarnaast heb je in 2024 sneller recht op kindgebonden budget, ook met een wat hoger inkomen. De precieze bedragen en grenzen zijn afhankelijk van je situatie. Wil je weten wat dit voor jou betekent? Maak dan een proefberekening om te zien of je kindgebonden budget kunt krijgen en hoeveel.

'Jubelton' bij aankoop woning kind verdwijnt

De regels om belastingvrij geld te schenken aan je kind veranderen. Tot en met 2022 kon je een bedrag van zo’n €100.000 belastingvrij schenken aan je kind tussen de 18 en 40 jaar oud. Dit werd ook wel de ‘jubelton’ genoemd. Het geld moest wel worden gebruikt om een huis te kopen, verbouwen of een hypotheek af te lossen. Je mocht het zelfs schenken aan iemand die niet jouw kind was.

In 2023 werd deze verhoogde vrijstelling verlaagd naar €28.947. Vanaf 2024 wordt de ‘jubelton’ helemaal afgeschaft.

Alleen ouders kunnen in 2024 hun eigen kind tussen de 18 en 40 jaar oud nog eenmalig een verhoogd bedrag belastingvrij schenken. Deze verhoogde vrijstelling bestond al. Het geld hoeft niet verplicht aan een woning te worden besteed. 

'Tool: 'Wat betekent dit voor mij?'

Wil je weten wat deze wijzigingen betekenen voor jouw portemonnee? Vul dan onze 'Wat betekent dit voor mij?' tool in.

U bent hier:Home>Actueel>Veranderingen in 2024 als je kinderen hebt of krijgt