U bent hier:Home>Belastingen>12 vragen over schenkbelasting
Thema Belastingen

12 vragen over schenkbelasting

Wil je schenken of ontvang je binnenkort een schenking? Ontdek met deze 12 vragen en antwoorden over schenkbelasting hoe je het beste kunt schenken. We gebruiken de vrijstellingen die gelden in 2024.

Op deze pagina

  1. Wat is een schenking?

  Voor de Belastingdienst is iets een schenking als jij iemand iets geeft waardoor die ander rijker wordt en jij armer. Een schenking ontvang je ‘zomaar’. Je hoeft hier niets voor terug te doen.

  Schenken kan op verschillende manieren. Je kunt bijvoorbeeld geld schenken of dure sieraden. Een andere vorm van schenken is een huis te goedkoop verkopen aan iemand anders. Ook een renteloze lening is een schenking als je niet opschrijft dat je het bedrag op elk moment kunt terugvragen. 

  2. Hoeveel schenkbelasting betaal je?

  Ontvang je een schenking? Dan moet je in de meeste gevallen schenkbelasting betalen. Er zijn ook vrijstellingen. Dat zijn bedragen waarover je geen schenkbelasting betaalt. Zo kunnen ouders ieder jaar belastingvrij een bedrag schenken aan hun kinderen. Maar ook anderen kunnen belastingvrij schenken.

  Gaat het om een grotere schenking? Dan moet je vaak wel schenkbelasting betalen. Hoeveel je betaalt, hangt af van wie de schenker is en hoeveel je krijgt. Over een schenking van je ouders betaal je minder schenkbelasting dan over een schenking van iemand anders. 

  Er zijn verschillende vrijstellingen voor schenkbelasting. De vrijstelling mag je aftrekken van het bedrag van de schenking. 

  Voorbeeld:

  Je krijgt een schenking van €10.000 van je ouders. In 2024 is de vrijstelling voor een schenking van ouders aan kinderen €6.633. Dan betaal je schenkbelasting over €3.367 (€10.000 – €6.633). De belasting is €336,70 (10% van €3.367).

  3. Mag de schenker de schenkbelasting betalen?

  Als jij een schenking ontvangt, mag de schenker ook in jouw plaats de schenkbelasting betalen. Dat heet “netto” of “vrij van recht” schenken. De schenker betaalt dan meer belasting, omdat het betalen van de belasting ook weer telt als een schenking.

  4. Welke vrijstellingen zijn er?

  Er bestaan verschillende soorten vrijstellingen.

  Algemene vrijstelling:

  Iemand mag je in 2024 €2.658 schenken zonder dat je hier belasting over betaalt.

  Vrijstelling voor schenking aan kinderen:

  Je ouders mogen jou in 2024 €6.633 onbelast schenken. Schenken ze meer? Dan betaal je schenkbelasting over het bedrag boven €6.633. 

  Eenmalige verhoogde vrijstelling voor kinderen van 18 tot 40 jaar:

  Je ouders mogen jou eenmalig onbelast een hoger bedrag schenken als je tussen de 18 en 40 jaar oud bent. In 2024 is dit bedrag €31.813. Je ouders kunnen dit bedrag ook aan je partner schenken als je partner tussen de 18 en 40 is en jijzelf niet. 

  Vrijstelling voor dure studie:

  Je kunt gebruikmaken van een hogere vrijstelling als je ouders geld schenken en jij het bedrag gebruikt voor een dure studie. De vrijstelling is dan €66.268.

  Check de vrijstellingen:

  Op de website van de Belastingdienst vind je een overzicht van alle vrijstellingen. Je kunt er ook eenvoudig checken of jij schenkbelasting moet betalen.

  5. Moet je schenkingen bij elkaar optellen?

  Krijg je van verschillende personen een schenking? Dan hoef je deze voor de schenkbelasting niet bij elkaar op te tellen. Alleen als allebei je ouders een schenking doen, moet je deze bij elkaar optellen. Dit geldt ook als je ouders gescheiden zijn.

  Voorbeeld:

  Je ouders zijn gescheiden. Je moeder schenkt je €4.000. In datzelfde jaar krijg je van zowel je vader als zijn nieuwe partner een schenking van €2.000. Voor de schenkbelasting moet je deze bedragen bij elkaar optellen. De totale schenking is dan €8.000. Dit is meer dan de vrijstelling voor schenkingen van ouders aan kinderen van €6.633.

  Voorbeeld:

  Een oom schenkt je €1.500. In hetzelfde jaar schenkt je moeder je €3.000. De schenkingen tel je niet bij elkaar op. Je betaalt geen schenkbelasting. Het bedrag van je oom is namelijk lager dan €2.658 en dat van je moeder is lager dan €6.633.

  6. Welke voorwaarden zijn er voor schenkingen voor een dure studie?

  • De ontvanger is een kind van de schenker. Dit kan ook een pleegkind of stiefkind zijn.
  • De kosten van de studie zijn minimaal €20.000 per jaar (exclusief levensonderhoud).
  • De schenking loopt via de notaris.
  • Je moet aantonen dat je het geld binnen twee jaar echt aan je studie hebt besteed.
  • Je moet tussen de 18 en 40 jaar oud zijn. 
  • Je mag niet eerder een onbelaste 'grote' schenking hebben gekregen.
  • Je mag het geld niet gebruiken voor het aflossen van een bestaande studieschuld.

  7. Is het mogelijk belastingvrij te schenken voor een woning?

  Vóór 2024 bestond er een speciale vrijstelling voor een schenking voor de eigen woning. Dit werd de jubelton genoemd. Die vrijstelling bestaat niet meer. Wel kun je gebruikmaken van andere vrijstellingen.  

  • Je krijgt het geld van je ouders en bent tussen de 18 en 40 jaar oud: eenmalig €31.813 als je aan de voorwaarden voldoet
  • Je krijgt het geld van je ouders en bent 40 jaar of ouder: jaarlijks €6.633
  • Je krijgt het geld van iemand anders: jaarlijks €2.658

  8. Moet je belastingaangifte doen voor een schenking?

  Je moet altijd aangifte doen als de schenking hoger is dan de vrijstelling. Stuur de aangifte op voor 1 maart van het jaar na het jaar waarin je de schenking ontving. Krijg je in 2024 een schenking? Doe dan vóór 1 maart 2025 aangifte.

  9. Wat betekent een schenking voor de erfbelasting?

  Een schenking zorgt ervoor dat de erfenis lager wordt. Daardoor betalen de nabestaanden minder erfbelasting. Overlijdt de schenker binnen 180 dagen na de schenking? Dan wordt de schenking door de Belastingdienst meestal gezien als onderdeel van de erfenis. Je moet dan alsnog erfbelasting betalen over de schenking. Hierbij houdt de Belastingdienst rekening met de schenkbelasting die je al betaalde. Je hoeft dus niet dubbel zoveel belasting te betalen.

  Let op de belasting in box 3

  Let er wel op dat je als ontvanger van een schenking misschien belasting moet betalen over je vermogen. Is je vermogen na de schenking hoger dan €57.000? Dan betaal je jaarlijks vermogensbelasting over het bedrag boven deze grens.

  10. Wat is een papieren schenking?

  Bij een papieren schenking leg je op papier vast dat de schenker over een bepaalde tijd schenkt aan de ontvanger. De schenker houdt het geld. Hij schenkt alleen op papier. Op die manier kun je gebruikmaken van de vrijstelling van schenkbelasting. Als de schenker dan overlijdt, hoeft er minder erfbelasting te worden betaald.

  Voorbeeld:

  Je ouders hebben weinig spaargeld, maar ze hebben wel een koopwoning. Ieder jaar schenken ze jou op papier €6.000. Dit is minder dan de vrijstelling. Je betaalt dus geen schenkbelasting.

  Na het overlijden van je ouders wordt de woning verkocht. Je ontvangt eerst de op papier geschonken bedragen. Het geld dat overblijft is jouw erfenis. Als dit meer is dan de vrijstelling, betaal je hierover erfbelasting.

  Door de schenkingen op papier is jouw erfenis lager en betaal je dus minder belasting.

  Je moet een papieren schenking wel vastleggen bij de notaris. En de schenker moet elk jaar rente betalen aan de ontvanger. De papieren schenking is een schuld van de schenker aan de ontvanger. Als er 1 jaar geen rente wordt betaald, betaal je alsnog over het hele bedrag erfbelasting.

  11. Wat is een uitsluitingsclausule?

  Als je geld krijgt van je ouders, willen ze vaak dat het geld niet naar jouw partner gaat na een scheiding of als je overlijdt. Ze kunnen dit voorkomen met een zogenaamde uitsluitingsclausule. De notaris weet hoe dit werkt.

  12. Is een uitsluitingsclausule nog steeds nodig met het nieuwe huwelijksrecht?

  Sinds 1 januari 2018 geldt het nieuwe huwelijksvermogensrecht. Voor een huwelijk of geregistreerd partnerschap dat na die datum is gesloten geldt standaard de beperkte gemeenschap van goederen. Een schenking of erfenis blijft dan van de partner die hem ontvangt. Toch is het nog steeds slim om een uitsluitingsclausule op te nemen bij een schenking of in een testament. Zo weet je zeker bij wie het geld terecht komt, ook als de partners besluiten te trouwen in volledige gemeenschap van goederen.

  U bent hier:Home>Belastingen>12 vragen over schenkbelasting