U bent hier:Home>Leren omgaan met geld>Checklist hoe leer ik mijn kind sparen?
Thema Leren omgaan met geld

Checklist hoe leer ik mijn kind sparen?

Hoe leer je je kind sparen? Maak gebruik van deze checklist om je kind(eren) te leren omgaan met geld. Sparen is daar een belangrijk onderdeel van.

 1. 1

  Sparen is leuk

  Leg op een simpele manier uit waarom sparen belangrijk en leuk is. Zeker wanneer je kind zakgeld krijgt, is dit een goed moment om te beginnen met sparen.

 2. 2

  Een leuke spaarpot helpt

  Schaf samen een leuke spaarpot aan en zet die op een mooie plek in huis. Zo kan je kind er makkelijk het zakgeld in stoppen en kijkt je kind er regelmatig met trots naar.  

 3. 3

  Bepaal samen een spaardoel

  Bespreek en bepaal samen een spaardoel. Zoek uit hoeveel dit kost zodat je kind weet wat het doelbedrag is. Stimuleer je kind hiervoor iedere week een vast bedrag te sparen. Gebruik daarbij de Spaarwegwijzer of Spaarboom.  

 4. 4

  Bewust uitgeven

  Genoeg gespaard? Maak van de aanschaf een speciale gebeurtenis. Het behalen van het spaardoel is iets om trots op te zijn.

 5. 5

  Open een spaarrekening

  Open samen met je kind een spaarrekening en laat je kind de inhoud van de spaarpot zelf op de rekening storten. Welke kinderspaarrekening kies je? De Consumentenbond heeft alle soorten spaarrekeningen op een rij gezet.

 6. 6

  Sparen kost tijd

  Leg je kind uit dat sparen tijd kost, maar uiteindelijk meer oplevert dan geld lenen of het direct uit te geven.

 7. 7

  Stimuleer sparen

  Stimuleer sparen door kinderen naast zakgeld te geven betaalde klusjes te laten doen en een gedeelte in de spaarpot te doen. De rest mogen ze besteden aan leuke dingen. Je kunt sparen extra stimuleren door bijvoorbeeld je kind rente te geven over het bedrag in de spaarpot. Zo ervaren ze dat er nóg een voordeel zit aan sparen.

U bent hier:Home>Leren omgaan met geld>Checklist hoe leer ik mijn kind sparen?