Wegwijzer naar betrouwbare informatie over jouw geldzaken
Wegwijzer naar betrouwbare informatie over jouw geldzaken
Alle thema's in één oogopslag
Meer thema's
thema

Sparen of beleggen: wat zijn je opties?

Als je overzicht hebt over je geldzaken kun je kijken naar de mogelijkheden om te gaan sparen of beleggen. Welke vorm van vermogensopbouw je kiest hangt af van je doelen en wensen. Welke opties heb je?

Een spaarrekening

informatie

Zorg voor een buffer die past bij jouw situatie

Je kunt altijd voor een onverwachte uitgave komen te staan. Zorg daarom dat je een buffer achter de hand hebt. Het Nibud heeft een rekenhulp waarmee je jouw persoonlijke buffer kunt berekenen. Zo krijg je direct inzicht in wat je altijd minimaal achter de hand moet houden.

Een gewone spaarrekening is de meest eenvoudige manier om geld opzij te zetten. Je kunt altijd bij je geld en loopt bijna geen risico dat je je geld verliest. De rente is op dit moment wel erg laag. Dit kan een reden zijn om naar andere opties te kijken.

Een spaardeposito

Als je geld langere tijd niet nodig hebt, kun je kiezen voor een spaardeposito. Je krijgt dan een hogere rente, dan op een gewone spaarrekening. Je zet het geld wel voor een bepaalde periode vast bij de bank. Dit betekent dat je het niet zomaar tussentijds kunt opnemen.

Sparen voor je pensioen

Vaak krijg je belastingvoordelen als je zelf pensioen opbouwt. Je kunt pensioen opbouwen via een lijfrenteverzekering, bankspaarrekening of beleggen via een geblokkeerde rekening. Het bedrag dat je inlegt, is aftrekbaar. Je krijgt van de Belastingdienst een deel van je inleg terug. Je betaalt geen belasting in box 3 over het geld dat je hebt gereserveerd voor je pensioen. Hoeveel je extra kunt sparen voor je pensioen, hangt af van hoeveel je al pensioen je opbouwt via je werkgever. Je kunt het uitrekenen op de website van de Belastingdienst. Hou er ook rekening mee dat je in principe tot aan je pensioen niet bij je geld kunt.

Eigen huis? Extra aflossen op je hypotheek

Als je een eigen huis hebt kun je misschien extra aflossen. Je betaalt over de aflossing geen hypotheekrente meer. Hierdoor dalen je woonlasten. Als je kiest voor aflossen, moet je het geld ook echt kunnen missen. Je kunt er alleen bij door je huis te verkopen. Vraag ook aan je bank hoeveel je boetevrij kunt aflossen.

Investeren in je woning

Door energiebesparende maatregelen te nemen kun je je uitgaven aan verwarming en stroom verlagen. Denk aan isolatie van muren of het dak, of het installeren van zonnepanelen. Voor dit soort werkzaamheden geldt een verlaagd BTW-tarief van 9%. Vaak kun je subsidie krijgen als je investeringen doet die je huis energiezuinig maken.

Beleggen

Op de lange termijn kan beleggen meer opleveren dan een spaarrekening. Je loopt met beleggen wel meer risico. Ga niet zomaar beleggen, maar vraag advies van een financieel adviseur.

Bewaar deze informatie
download als pdf
Deel deze informatie met anderen:
Corona en je geldzaken
De coronacrisis en je geldzaken

Misschien maak je je zorgen over je geldzaken. Kom je deze periode financieel goed door? We helpen je met onze tips graag op weg om meer inzicht te krijgen.

Geldzaken op orde
Geldzaken op orde

Hoe krijg je overzicht en inzicht in je geldzaken?