U bent hier:Home>Geldzaken op orde>Sparen of beleggen: wat zijn je opties?
Thema Geldzaken op orde

Sparen of beleggen: wat zijn je opties?

Als je weet hoe het met je geldzaken gaat, kun je kijken naar de mogelijkheden om te sparen of beleggen. Er zijn veel manieren van sparen en beleggen. Wat bij jou past, hangt af van je doelen en wensen. Welke keuzes zijn er?

Rechts vind je een overzicht van de onderwerpen op deze pagina.

Een spaarrekening

Zorg voor een buffer die past bij jouw situatie

Je kunt altijd voor een onverwachte uitgave komen te staan. Zorg daarom dat je een buffer achter de hand hebt. Het Nibud heeft een rekenhulp waarmee je jouw persoonlijke buffer (link naar de website van het Nibud) kunt berekenen. Zo krijg je direct inzicht in wat je altijd minimaal achter de hand moet houden.

Een gewone spaarrekening is de makkelijkste manier om geld opzij te zetten. Je kunt altijd bij je geld en loopt bijna geen risico dat je je geld verliest. De rente is op dit moment wel erg laag. Dit kan een reden zijn om naar andere mogelijkheden te kijken.

Een spaardeposito

Je kunt kiezen voor een spaardeposito als je je geld langere tijd niet nodig hebt. Je krijgt een hogere rente dan op een gewone spaarrekening. Je zet het geld voor een bepaalde tijd vast bij de bank. Vaak kun je al die tijd niet bij je geld. Of je betaalt kosten om het geld van het deposito te halen. 

Sparen voor je pensioen

Je kunt zelf pensioen opbouwen met een lijfrenteverzekering, bankspaarrekening of beleggen via een geblokkeerde rekening. Je krijgt belastingvoordeel als je zo je pensioen opbouwt. De Belastingdienst geeft een deel van je inleg terug. Dan moet je wel aangifte inkomstenbelasting doen. De waarde van dit pensioen telt niet mee als vermogen. Je betaalt geen belasting in box 3. Kies je voor deze manier van pensioen opbouwen? Dan kun je tot je pensioendatum niet bij je geld. 
Er zijn veel regels waar je je aan moet houden als je zelf wilt sparen voor je pensioen. Bekijk onze pagina met tips over zelf sparen voor je pensioen. 

Eigen huis? Extra aflossen op je hypotheek

Als je een eigen huis hebt, kun je misschien extra aflossen op je hypotheek. Je betaalt over de aflossing geen hypotheekrente meer. Hierdoor dalen je woonlasten. Als je kiest voor aflossen, moet je het geld ook echt kunnen missen. Je kunt er alleen bij door je huis te verkopen. Vaak mag je maar een stukje van je hypotheek aflossen. Los je meer af? Dan betaal je een boeterente. Vraag aan je bank hoeveel je mag aflossen zonder boeterente.

Investeren in je woning

Je kunt de muren of het dak van je huis isoleren. Of je installeert zonnepanelen. Zo bespaar je energie en ook geld. Als je iets aan je huis laat doen, moet je ook btw betalen. Voor klussen die energie besparen betaal je minder btw, namelijk 9%. Normaal is dat vaak 21%. Vaak krijg je subsidie als je energie wilt besparen. Als je het geld voor de verbouwing niet direct kunt missen kun je overwegen een extra hypotheek te nemen om het verduurzamen van je woning te financieren. Dat kan voordelig zijn nu de rente historisch laag is. De extra hypotheek kun je afsluiten zonder extra kosten van een adviseur mits de investering maximaal € 25.000 betreft en aantoonbaar besteed wordt aan verduurzamingsmaatregelen.

Beleggen

Op de lange termijn kan beleggen meer opleveren dan een spaarrekening. Je loopt met beleggen wel meer risico. Ga niet zomaar beleggen, maar vraag advies van een financieel adviseur. En lees onze checklist beleggen

U bent hier:Home>Geldzaken op orde>Sparen of beleggen: wat zijn je opties?