Wegwijzer naar betrouwbare informatie over jouw geldzaken
Alle thema's in één oogopslag
Meer thema's
Thema Huren

Hoe werkt de huurverhoging bij een sociale huurwoning?

Verhuurders van een sociale huurwoning mogen elk jaar op 1 juli de huur verhogen. De huurverhoging moet aan allerlei regels voldoen. Heb je een hoger inkomen dan mag de huur extra stijgen. Een hogere huur kan ook gevolgen hebben voor je huurtoeslag. Tien vragen en antwoorden over de huurverhoging.

Rechts vind je een overzicht van de vragen die we op deze pagina beantwoorden.

1. Wat zijn de regels voor huurverhogingen?

Als je een sociale huurwoning hebt, gelden strenge regels voor de huurprijs. De verhuurder mag elk jaar op 1 juli de huur verhogen. De overheid bepaalt met hoeveel procent. Heb je een vrijesectorhuurwoning? Dan gelden die regels niet. Bekijk dan je huurcontract. Daarin vind je regels over de huurverhoging. 

2. Hoe weet ik of mijn woning een sociale huurwoning is of niet?

Dat hangt af van de huurprijs op het moment dat je er ging wonen. Als je (kale) huur in 2020 lager is dan €737,14 per maand kun je ervan uitgaan dat je een sociale huurwoning hebt. Vraag dit voor de zekerheid na bij je verhuurder.

3. Hoeveel mag mijn huur stijgen?

Dat is afhankelijk van je huishoudinkomen in 2018.

  • Bij een huishoudinkomen tot €43.574 is de maximale huurverhoging 5,1%.
  • Bij een hoger huishoudinkomen is de maximale huurverhoging 6,6%. 
informatie

Uitzonderingen voor AOW'er, kamerbewoner of gezin van 4 of meer

Ben je AOW'er of bestaat  je gezin uit 4 of meer personen? Dan is de huurverhoging maximaal 5,1%. Ben je kamerbewoner of woon je in een woonwagen? Dan mag de huur met maximaal 4,1% omhoog. Op de Rijksoverheid.nl lees je meer over de huurverhoging (link naar de website van de Rijksoverheid).


4. Stijgt mijn huur echt met dit percentage?

Dat hangt af van je verhuurder. Deze percentages zijn een maximum. Verhuurders mogen de huur ook met een lager percentage verhogen.

5. Hoe weet de verhuurder of mijn inkomen boven of onder de grens valt?

Verhuurders kunnen bij de Belastingdienst informatie opvragen over het huishoudinkomen. Het inkomen van jou en je partner wordt daarvoor bij elkaar opgeteld. Inkomen van inwonende kinderen die jonger zijn dan 23 jaar telt voor een klein deel mee. Het gaat om het inkomen waarover je belasting betaalt. De Belastingdienst noemt dit je (jullie) verzamelinkomen. Voor de huurverhoging voor 2020 telt je inkomen in 2018.

6. Mag mijn verhuurder de huur elk jaar opnieuw verhogen?

Verhuurders mogen je huur één keer per jaar verhogen. De percentages voor de maximale verhoging stelt de overheid elk jaar opnieuw vast.

7. Is er een grens aan mijn huurstijging?

Ja. De huur kan nooit hoger worden dan de maximum huurprijs die geldt voor jouw sociale huurwoning.

8. Wat is de maximum huurprijs van mijn huurwoning?

De maximumhuur kun je zelf berekenen met het puntensysteem. Hoe meer punten je woning krijgt, hoe hoger de huurprijs. Het aantal punten hangt af van bijvoorbeeld hoe groot je woning is, de voorzieningen van je woning en waar je woning ligt. 

9. Wat als je woning een te hoge huurprijs heeft? 

Dan kun je naar de huurcommissie (link naar de website van de Huurcommissie) stappen. Dat kan ook als je het op andere punten niet eens bent met de verhuurder. De verhuurder kan zelf ook naar de huurcommissie gaan voor een oordeel.

10. En de huurtoeslag? 

De meeste verhuurders geven aan de Belastingdienst door dat de huur is gestegen. Je kunt bij Mijn toeslagen kijken of jouw verhuurder dat heeft gedaan. Doet je verhuurder dat? Dan past de Belastingdienst de toeslag niet meteen aan. Dat gebeurt pas bij het berekenen van de definitieve huurtoeslag. Geeft de verhuurder geen verhoging door? Dan kun je dat zelf doen. In dat geval wordt je huurtoeslag wel aangepast.    

Bewaar deze informatie
download als pdf
Deel deze informatie met anderen:
Op deze pagina