U bent hier:Home>Huren>Hoe werkt de huurverhoging bij een sociale huurwoning?
Thema Huren

Hoe werkt de huurverhoging bij een sociale huurwoning?

Verhuurders van een sociale huurwoning mogen elk jaar op 1 juli de huur verhogen. De huurverhoging moet aan allerlei regels voldoen. Heb je een hoger inkomen dan mag de huur extra stijgen. Een hogere huur kan ook gevolgen hebben voor je huurtoeslag. Tien vragen en antwoorden over de huurverhoging.

Tijdelijk sociale huur niet verhoogd

Let op! Vanaf 1 juli 2021 worden de huren in de gereguleerde sector bevroren. Pas vanaf 1 juli 2022 mogen de huren weer stijgen. De huren in de vrije sector mogen nog wel stijgen maar niet heel veel. Vanaf 1 mei 2021 is dat maximaal 2,4%, ook al staat er iets anders in het huurcontract. Ieder jaar wordt het maximale percentage opnieuw vastgesteld op basis van de inflatie plus 1%. Dit geldt tot 1 mei 2024 (vrije sector). 

Rechts vind je een overzicht van de vragen die we op deze pagina beantwoorden.

1. Wat zijn de regels voor huurverhogingen?

Als je een sociale huurwoning hebt, gelden strenge regels voor de huurprijs. De verhuurder mag elk jaar op 1 juli de huur verhogen, behalve tussen 1 juli 2021 en 30 juni 2022. In die periode worden de huren tijdelijk bevroren. De overheid bepaalt met hoeveel procent je sociale huurwoning mag stijgen. Heb je een vrijesectorhuurwoning? Dan bepaalt de overheid sinds 1 mei 2021 óók met hoeveel procent de huur mag stijgen. Dit is een tijdelijke wet voor tenminste een periode van 3 jaar. 

2. Hoe weet ik of mijn woning een sociale huurwoning is of niet?

Dat hangt af van de huurprijs op het moment dat je er ging wonen. Als je (kale) huur in 2021 lager is dan €752,33 per maand kun je ervan uitgaan dat je een sociale huurwoning hebt. Vraag dit voor de zekerheid na bij je verhuurder.

3. Hoeveel mag mijn huur stijgen?

Dat is normaal afhankelijk van je huishoudinkomen. Maar in 2021 veranderen de regels tijdelijk.

  • Heb je een sociale huurwoning of huur je in de gereguleerde sector dan blijven de huren dit jaar gelijk.
  • Ook als je inkomen boven de inkomensgrens (2021: € 44.655) ligt is de maximale huurstijging 0,0%.

Uitzonderingen vervallen

Ben je AOW'er of bestaat  je gezin uit 4 of meer personen? Dan gelden er normaal uitzonderingen voor de huurverhoging. Vanaf 1 juli 2021 tot 1 juli 2022 geldt voor alle huurders in de gereguleerde sector dat de huren niet verhoogd worden. Op de Rijksoverheid.nl lees je meer over de tijdelijke nieuwe regels (link naar de website van de Rijksoverheid).

4. Hoe weet de verhuurder of mijn inkomen boven of onder de grens valt?

Verhuurders kunnen bij de Belastingdienst informatie opvragen over het huishoudinkomen. Het inkomen van jou en je partner wordt daarvoor bij elkaar opgeteld. Inkomen van inwonende kinderen die jonger zijn dan 23 jaar telt voor een klein deel mee. Het gaat om het inkomen waarover je belasting betaalt. De Belastingdienst noemt dit je (jullie) verzamelinkomen. Voor de huurverhoging kijkt de Belastingdienst normaal gesproken naar je inkomen van twee jaar terug. Dus in 2020 was je inkomen in 2018 bepalend. 

5. Mag mijn verhuurder de huur elk jaar opnieuw verhogen?

Verhuurders mogen je huur in de regel één keer per jaar verhogen. Een uitzondering daarop is de periode 1 juli 2021 tot 1 juli 2022 en die uitzondering geldt alleen voor de gereguleerde sector. De percentages voor de maximale verhoging stelt de overheid in principe elk jaar opnieuw vast. Sinds 1 mei 2021 geldt er ook een maximering voor de vrije sector van tenminste 3 jaar. 

6. Is er een grens aan mijn huurstijging?

Ja. De huur kan nooit hoger worden dan de maximum huurprijs die geldt voor jouw sociale huurwoning.

7. Wat is de maximum huurprijs van mijn huurwoning?

De maximumhuur kun je zelf berekenen met het puntensysteem. Hoe meer punten je woning krijgt, hoe hoger de huurprijs. Het aantal punten hangt af van bijvoorbeeld hoe groot je woning is, de voorzieningen van je woning en waar je woning ligt. 

8. Wat als je woning een te hoge huurprijs heeft? 

Dan kun je naar de huurcommissie (link naar de website van de Huurcommissie) stappen. Dat kan ook als je het op andere punten niet eens bent met de verhuurder. De verhuurder kan zelf ook naar de huurcommissie gaan voor een oordeel.

9. En de huurtoeslag? 

Omdat de huren in de sociale sector niet zullen stijgen in 2021, hoef je je niet druk te maken over de gevolgen voor de huurtoeslag. Ook in andere jaren geven de meeste verhuurders aan de Belastingdienst door dat de huur is gestegen. Je kunt bij Mijn toeslagen kijken of jouw verhuurder dat heeft gedaan. Doet je verhuurder dat? Dan past de Belastingdienst de toeslag niet meteen aan. Dat gebeurt pas bij het berekenen van de definitieve huurtoeslag. Geeft de verhuurder geen verhoging door? Dan kun je dat zelf doen. In dat geval wordt je huurtoeslag wel aangepast.