Wegwijzer naar betrouwbare informatie over jouw geldzaken
Wegwijzer naar betrouwbare informatie over jouw geldzaken
Alle thema's in één oogopslag
Meer thema's
U bent hier:Home»Huren»Hoe werkt je huurverhoging?
thema

Hoe werkt je huurverhoging?

De regels voor de huurverhoging die een verhuurder mag doen zijn de afgelopen jaren veranderd. De verhoging van je huur is voor een deel afhankelijk van je inkomen. Als je een relatief hoog inkomen hebt, kan je huur extra stijgen. Acht vragen en antwoorden over de huurverhoging.

1. Wat zijn de regels voor huurverhogingen?

Als je een sociale huurwoning huurt, gelden strikte regels voor de huurprijs. De verhuurder mag je huur niet zomaar verhogen. Dat mag maar één keer per jaar en er is een maximum. De overheid stelt dat maximum vast. Het maximum geldt alleen voor sociale huurwoningen. Als je een huurwoning in de vrije sector hebt, hoeft de verhuurder zich er niet aan te houden.

2. Hoe weet ik of mijn woning een sociale huurwoning is of niet?

Of je een sociale huurwoning hebt hangt af van de huurprijs op het moment dat je er ging wonen. Als je huur in 2017 lager is dan €710,68 per maand kun je ervan uitgaan dat je een sociale huurwoning hebt. Vraag dit voor de zekerheid na bij je verhuurder.

3. Hoeveel mag mijn huur stijgen?

Tot 2013 was de maximale huurverhoging voor alle huurders van sociale huurwoningen hetzelfde. Sinds dat jaar is de maximale huurverhoging afhankelijk van je inkomen. In 2017 zijn er twee categorieen.

  • Tot en met €40.349: 2,8%
  • Meer dan €40.349: 4,3%

Hierop zijn twee uitzonderingen. Als je met 4 of meer mensen in huis woont, is de maximale huurverhoging 2,8%. Dat is ook zo als een van jullie al recht heeft op een AOW-uitkering.

4. Stijgt mijn huur echt met dit percentage?

Dat hangt af van je verhuurder. Deze percentages zijn een maximum. Verhuurders mogen de huur ook met een lager percentage verhogen.

5. Hoe weet de verhuurder of mijn inkomen boven of onder de grens valt?

Verhuurders kunnen bij de Belastingdienst informatie opvragen over het totaalinkomen van je huishouden. Het inkomen van jou en je partner wordt daarvoor bij elkaar opgeteld. Inkomen van inwonende kinderen die jonger zijn dan 23 jaar telt voor een klein deel mee. Het gaat om het inkomen waarover je belasting betaalt. De Belastingdienst noemt dit je verzamelinkomen. Voor de huurverhoging voor 2017 telt je inkomen in 2015.

6. Mag mijn verhuurder de huur elk jaar opnieuw verhogen?

Verhuurders mogen je huur één keer per jaar verhogen. De percentages voor de maximale verhoging stelt de overheid elk jaar opnieuw vast.

7. Is er een grens aan mijn huurstijging?

Het is niet zo dat je huur onbeperkt door kan stijgen. De huur kan nooit hoger worden dan de maximum huurprijs die geldt voor jouw sociale huurwoning.

8. Wat is de maximum huurprijs van mijn huurwoning?

De maximumhuur bereken je met behulp van het puntensysteem. Hoe meer punten, hoe hoger de huurprijs. Het aantal punten is afhankelijk van de kwaliteit van je woning. Hoe groter de woning, of hoe beter de voorzieningen in de woning, hoe groter het aantal punten en hoe hoger de maximum huurprijs. Het maximum is ook hoger als je woning op een populaire locatie ligt, bijvoorbeeld in de stad.

Bewaar deze informatie
download als pdf
Deel deze informatie met anderen:
Op deze pagina