Als je te laat betaalt, kan een leverancier of verkoper extra kosten in rekening brengen. Dat zijn de zogenoemde incassokosten. Hier zijn regels voor. Check altijd of de leverancier of verkoper die kosten wel mag berekenen. En of je niet te veel incassokosten betaalt. We geven je 5 tips.
Gebruik voor je vaste lasten een automatische overschrijving, zoals voor je energierekening en abonnementen. Dit stel je in via internetbankieren. Veel bedrijven werken standaard met automatische incasso. Hiervoor vragen zij om een machtiging. Op een afgesproken moment wordt het geld dan van je bankrekening afgeschreven.
Betaal meteen nadat je een rekening hebt ontvangen. Of verzamel de rekeningen en betaal alle rekeningen op een vast moment in de week. Zo weet je zeker dat je alle rekeningen op tijd betaalt.
Bij webshops kun je vaak achteraf betalen. Handig als je niet zeker weet of de webshop betrouwbaar is. Betaal wel op tijd de rekening. Zo weet je precies hoeveel geld je die maand nog te besteden hebt.
Achteraf betalen is gratis. Tot je te laat betaalt. Dan brengen aanbieders al snel aanmaningskosten in rekening. Dit komt nog bovenop het openstaande bedrag. En bij betalingsproblemen kan je rekening worden overgedragen aan een incassobureau. Hierdoor komen er ook nog hoge incassokosten bij. Hierdoor moet je veel meer betalen dan je aankoop kostte. Betaal je rekeningen dus op tijd.
Kijk bijvoorbeeld 1 keer per week op een vast moment of alle betalingen goed zijn gegaan. Zorg ook dat er altijd genoeg geld op je rekening staat om de betalingen te doen. Zorg daarnaast voor een buffer voor onverwachte grote uitgaven. Zet een deel van deze buffer op je betaalrekening.
Een bedrijf mag alleen incassokosten berekenen als het aan de regels voldoet. De belangrijkste regel is dat het bedrijf je eerst een betalingsherinnering moet sturen. In de betalingsherinnering moet staan welke incassokosten je moet betalen als je niet binnen de komende 14 dagen betaalt. Check ook of de incassokosten niet te hoog zijn. Gebruik hiervoor de rekenhulp.