U bent hier:Home>Geldzaken op orde>4 tips om incassokosten te voorkomen
Thema Geldzaken op orde

4 tips om incassokosten te voorkomen

Als je te laat betaalt, kan een leverancier of verkoper extra kosten in rekening brengen. Dat zijn de zogenoemde incassokosten. Dat mag niet zomaar. Check altijd of de leverancier of verkoper die kosten wel mag berekenen. Bekijk ook of je niet teveel incassokosten betaalt. Drie tips om incassokosten te voorkomen. En een tip waarmee je kunt nagaan of de incassokosten goed berekend zijn. 

1. Vaste lasten: gebruik machtigingen

Gebruik voor je vaste lasten zoals de energierekening en abonnementen een automatische overschrijving. Dit kun je via internetbankieren instellen. Ook kun je vaak de leverancier machtigen om het geld van je rekening te boeken.

2. Eenmalige kosten: betaal meteen

Betaal meteen nadat je een rekening hebt ontvangen. Of verzamel de rekeningen en betaal alle rekeningen op een vast moment in de week.

3. Check regelmatig je bankrekening

Kijk bijvoorbeeld een keer per week op een vast moment of alle betalingen goed zijn gegaan. Zorg ook dat er altijd genoeg geld op je rekening staat om de betalingen te doen. Zorg daarnaast voor een buffer voor onverwachte grote uitgaven. Zet deze buffer op je betaalrekening.

4. Incassobrief gekregen? Check de regels

Een bedrijf mag alleen incassokosten berekenen als het aan de regels voldoet. De belangrijkste regel is dat het bedrijf je eerst een betalingsherinnering moet sturen. In de betalingsherinnering moet staan welke incassokosten je moet betalen als je niet binnen veertien dagen na de herinnering betaalt. Check daarna of de incassokosten niet te hoog zijn. Er zijn ook regels voor de hoogte van de incassokosten. Gebruik hiervoor de rekenhulp.  

U bent hier:Home>Geldzaken op orde>4 tips om incassokosten te voorkomen