Wegwijzer naar betrouwbare informatie over jouw geldzaken
Alle thema's in één oogopslag
Meer thema's
thema

4 tips om incassokosten te voorkomen

Als je te laat betaalt, kan een leverancier of verkoper incassokosten in rekening brengen. Dat mag niet zomaar. Check altijd of de berekende incassokosten terecht zijn. Bekijk ook of je niet teveel incassokosten betaalt. Drie tips om incassokosten te voorkomen. En een tip waarmee je kunt nagaan of de incassokosten wel volgens de regels zijn berekend. 

1. Vaste lasten: gebruik machtigingen

Gebruik voor regelmatige uitgaven zoals voor energie en abonnementen een automatische overschrijving. Dit kun je via internetbankieren instellen. Ook kun je vaak de leverancier machtigen om het geld van je rekening te boeken.  

2. Eenmalige kosten: betaal meteen

Het beste is om rekeningen die je ontvangt, meteen te betalen. Je kunt rekeningen eventueel ook bij elkaar leggen. Kies dan een vast moment elke week waarop je alle rekeningen in een keer betaalt.

3. Check regelmatig je bankrekening

Kijk bijvoorbeeld een keer per week op een vast moment of alle betalingen goed zijn gegaan. Zorg ook dat er altijd genoeg geld op je rekening staat om de betalingen te doen. Zorg daarnaast voor een buffer voor onverwachte grote uitgaven. Zet deze buffer op je betaalrekening.

4. Incassobrief gekregen? Check de regels

Een bedrijf mag alleen incassokosten berekenen als het aan de regels voldoet. De belangrijkste regel is dat het bedrijf je eerst een betalingsherinnering moet sturen. In de betalingsherinnering moet staan welke incassokosten je moet betalen als je niet binnen veertien dagen na de herinnering betaalt. Check daarna of de incassokosten niet te hoog zijn. Er zijn ook regels voor de hoogte van de incassokosten. Gebruik hiervoor de rekenhulp.  

Bewaar deze informatie
download als pdf
Deel deze informatie met anderen:
Corona en je geldzaken
De coronacrisis en je geldzaken

Misschien maak je je zorgen over je geldzaken. Kom je deze periode financieel goed door? We helpen je met onze tips graag op weg om meer inzicht te krijgen.

Geldzaken op orde
Geldzaken op orde

Hoe krijg je overzicht en inzicht in je geldzaken?