U bent hier:Home>Geldzaken door het jaar>Tips over geldzaken als je mantelzorg gaat verlenen
Thema Geldzaken door het jaar

Je geldzaken als je mantelzorg verleent

Als je mantelzorger wordt, heeft dat gevolgen voor je geldzaken. Meestal ga je minder werken en stijgen je kosten. Het hangt er natuurlijk ook vanaf aan wie je mantelzorg verleent. Op deze pagina vind je tal van tips en links om je te helpen bij je geldzaken als je mantelzorger bent of wordt.

Mantelzorg en je werk

Als je mantelzorg verleent, kun je gebruikmaken van een aantal wettelijke regelingen:

  • Calamiteitenverlof
  • Kortdurend zorgverlof
  • Langdurend zorgverlof

Voor deze vormen van verlof gelden verschillende regels. Wel moet je altijd eerst overleggen met je werkgever voor je verlof opneemt. Kijk ook of er in de collectieve arbeidsovereenkomst (cao) of je arbeidsvoorwaarden nog aanvullende regelingen staan.

Deze regelingen gelden voor werknemers. Voor zzp'ers is het wat ingewikkelder omdat zij geen cao of arbeidsvoorwaarden hebben. 


Vergoeding voor mantelzorg uit het persoonsgebonden budget

Je kunt een vergoeding krijgen als je zorg verleent aan een naaste. De vergoeding kan betaald worden uit het persoonsgebonden budget (pgb) van degene die je verzorgt. Dat je geld krijgt voor je hulp is natuurlijk fijn, maar de vergoeding heeft ook nadelen. Meer informatie over de pgb, de vergoeding en de voor- en nadelen vind je op de website van MantelzorgNL. Kies je voor een vergoeding? Dan kun je het beste de overeenkomst van de Sociale Verzekeringsbank gebruiken.


Vergoeding voor mantelzorg door zorgverzekeraars

Als mantelzorger is het belangrijk dat je ook voor jezelf zorgt. Een aanvullende zorgverzekering biedt soms vergoedingen of hulp aan voor de mantelzorger of degene die je verzorgt. Bekijk de website van de zorgverzekeraars en ga na welke hulp of vergoeding de zorgverzekeraar biedt. 


Persoonsgebonden budget na overlijden budgethouder

Als de budgethouder overlijdt, stopt de zorgovereenkomst meteen. Dat betekent ook dat je vanaf dat moment geen vergoeding meer krijgt. Soms kun je nog een keer een bedrag krijgen. Vaak is dat een maandsalaris. Of je hier recht op hebt, hangt af van het antwoord op de volgende vragen:

  • Uit welk potje wordt het persoonsgebonden budget betaald?
  • Is er nog budget over?
  • Had je een zorgovereenkomst met de budgethouder?


Mantelzorg en reiskosten

De meeste mantelzorgers maken (extra) reiskosten. Er is geen algemene vergoeding van reiskosten voor mantelzorgers. MantelzorgNL geeft tips om te besparen op de kosten van het reizen. 


Mantelzorgwaardering door de gemeente

De overheid geeft gemeentes geld om mantelzorgers te waarderen. Dat is de mantelzorgwaardering of het mantelzorgcompliment. De mantelzorgwaardering verschilt per gemeente. Die waardering kun je aanvragen in de gemeente waarin degene voor wie je zorgt. MantelzorgNL heeft een overzicht gemaakt van de regelingen per gemeente. Dit overzicht is van 2019 maar helpt je misschien wel op weg.

U bent hier:Home>Geldzaken door het jaar>Tips over geldzaken als je mantelzorg gaat verlenen