U bent hier:Home>Kinderen>Tips als je kind het huis uit gaat
Thema Kinderen

Tips als je kind het huis uit gaat

Als je kind gaat studeren en uit huis gaat, is dat ook voor jou een grote verandering. Met welke geldzaken moet je als ouder rekening houden en waarmee kun je je kind helpen?

Rechts vind je een overzicht van de tips voor je kind dat uit huis gaat.

1. Maak een begroting of budget

Zoek samen uit wat de verwachte inkomsten en kosten zijn als je kind uit huis gaat. Help met het maken van een begroting en het bijhouden van een boekhouding. Geef je kind de tip om in het begin een huishoudboekje bij te houden. Zo krijgt het inzicht waar zijn geld heen gaat.

2. Check je verzekeringen

Kinderen tot 18 jaar zijn voor de zorgkosten gratis met de ouders meeverzekerd. Zijn ze eenmaal 18 jaar dan moet er wel premie worden betaald. Gaat je kind studeren? Dan mogen ze nog wel op jouw polis blijven staan. Voor studenten zijn er vaak wel goedkope zorgverzekeringen. Kijk wel of die goedkope zorgpolis goed past.

Studenten hebben recht op zorgtoeslag. Kijk daarnaast je aansprakelijkheidsverzekering en je doorlopende reisverzekering na. Als je kind gaat studeren, is het meestal nog bij jou verzekerd.

3. Zet abonnementen over

Als je kind op eigen benen staat, moet het zelf zijn geldzaken regelen. Zet abonnementen over op naam van je kind. Denk aan een abonnement voor de telefoon, tijdschriften, de krant, de sportschool of sportclubs.

4. Maak duidelijke afspraken over een studiebijdrage

Spreek af hoeveel je elke maand bijdraagt aan de studie van je kind. De overheid gaat ervan uit dat ouders een deel van de studiekosten betalen. Hoeveel hangt af van je inkomen. Je kunt ook met je kind afspreken dat je bepaalde dingen betaalt, zoals collegegeld, boeken en huur. Je kind betaalt dan de overige kosten.

5. Heb je gespaard voor de studie? Bespreek het doel van dit spaarpotje

Veel ouders sparen op een speciale spaarrekening voor hun kinderen. Als een kind 18 jaar wordt, krijgt het dat bedrag. Bespreek met je kind wat het met deze spaarpot doet en wie het geld beheert.

Sparen op naam van je kind of niet?

Je kunt een spaarrekening openen op naam van je kind. Als je kind 18 wordt, kan het geld opnemen van de rekening. Sommige ouders willen liever controle houden over dat bedrag. In dat geval kun je de spaarrekening op eigen naam zetten en van dit potje de studiekosten betalen.

6. Tegemoetkoming scholieren

Is je kind 18 jaar of ouder en volgt het voltijd vmbo, havo, vwo of vavo? Dan kan hij of zij tegemoetkoming scholieren krijgen. Tegemoetkoming scholieren bestaat uit 2 onderdelen: de basistoelage en de aanvullende toelage. Doet je kind van 18 jaar of ouder vavo en moet het lesgeld betalen? Dan krijgt hij if zij daarnaast een vergoeding voor het lesgeld.

7. Studiefinanciering

Als je kind staat ingeschreven als student aan het mbo, hbo of universiteit, kan hij of zij studiefinanciering aanvragen voor deze opleiding. Studiefinanciering bestaat uit verschillende onderdelen, zoals basisbeurs, aanvullende beurs, rentedragende lening, studentenreisproduct en collegegeldkrediet (alleen voor hbo en universiteit). Hoeveel aanvullende beurs je krijgt, hangt onder andere af van het inkomen van je ouders en het aantal broers en zussen dat je hebt.

8. Kijk naar de regels voor schenken

Ouders en grootouders kunnen kinderen geld schenken, bijvoorbeeld voor een studie. Lees voor tips de 12 vragen en antwoorden over schenkbelasting.  

U bent hier:Home>Kinderen>Tips als je kind het huis uit gaat