Wegwijzer naar betrouwbare informatie over jouw geldzaken
Wegwijzer naar betrouwbare informatie over jouw geldzaken
Alle thema's in één oogopslag
Meer thema's
U bent hier:Home»Kinderen»Tips als je kind het huis uit gaat
thema

Tips als je kind het huis uit gaat

Als je kind gaat studeren en uit huis gaat is dat ook voor jou een grote verandering. Met welke geldzaken moet je dan als ouder rekening houden en waarmee kun je je kind helpen?

1. Maak een begroting, of budget

Zoek samen uit wat de verwachte inkomsten en kosten zijn als je kind uit huis gaat. Help met het maken van een begroting en het bijhouden van een boekhouding. Geef je kind de tip om in het begin een huishoudboekje bij te houden. Zo krijgt het inzicht waar zijn geld heen gaat.

2. Check je verzekeringen

Iedereen boven de 18 moet zelf een zorgverzekering afsluiten. Zoek samen een passende zorgverzekering uit voor je kind. Veel aanbieders hebben goedkope studentenpolissen. Dat kan interessant zijn. Studenten hebben recht op zorgtoeslag. Kijk daarnaast je aansprakelijkheidsverzekering en je doorlopende reisverzekering na. Als je kind gaat studeren, is het hiervoor meestal nog bij jou verzekerd.

3. Zet abonnementen over

Als je kind op eigen benen staat, moet het zelf zijn geldzaken regelen. Zet abonnementen zoals voor een mobiele telefoon op naam van je kind. Doe hetzelfde met andere abonnementen zoals voor tijdschriften, de krant, de sportschool of sportclubs.

4. Maak duidelijke afspraken voor een studiebijdrage

Spreek af hoeveel je elke maand bijdraagt aan de studie van je kind. De overheid gaat ervan uit dat ouders een deel van de studiekosten betalen. Hoeveel, hangt af van je inkomen. Je kunt ook met je kind afspreken dat je bepaalde dingen betaalt, zoals collegegeld, boeken en huur. Je kind zorgt dan zelf voor de rest van zijn kosten.

5. Heb je gespaard voor de studie? Bespreek het doel van dit spaarpotje

Veel ouders sparen op een speciale spaarrekening voor hun kinderen. Als een kind 18 jaar wordt, kan het toegang tot de rekening krijgen. Bespreek met je kind wat het met deze spaarpot gaat doen en wie het geld beheert.

6. Aanvullende beurs

Sinds 2015 krijgen studenten geen basisbeurs meer. Wel kan een kind afhankelijk van jouw inkomen een aanvullende beurs krijgen. Je kind doet een aanvraag voor een aanvullende beurs bij DUO. Dat doet het gelijk met een aanvraag voor studiefinanciering. DUO vraagt de informatie over je inkomen op bij de belastingdienst.

7. Kijk naar de regels voor schenken

Kinderen betalen minder schenkbelasting. De vrijstelling, het bedrag waarover je geen schenkbelasting betaalt, is flink hoger voor schenkingen van ouders. Ook kunnen ouders eenmalig een groot bedrag schenken voor een studie of de aankoop van een eigen huis. Vanaf 2017 gaat de vrijstelling voor een eigen huis omhoog.

Bewaar deze informatie
download als pdf
Deel deze informatie met anderen:
Mijn kind gaat studeren, hoeveel dragen andere ouders bij?
Bekijk het antwoord

57% van de ouders betaalt mee aan de studie. Gemiddeld krijgen studenten €179 per maand.

Kinderen
Onderzoek Wijzer in geldzaken

85% van de ouders denkt dat kind op kamers geldzaken goed op orde kan houden...