U bent hier:Home>Kinderen>Geldzaken voor ouders van kinderen van 12 tot 18 jaar
Thema Kinderen

Geldzaken voor ouders van kinderen van 12 tot 18 jaar

Je kind gaat op deze leeftijd naar de middelbare school en start misschien wel met een eerste bijbaan. Dit heeft invloed op jouw geldzaken én die van je kind. Op deze pagina vind je een overzicht van geldzaken om aan te denken als je een kind hebt in de leeftijdscategorie 12 tot 18 jaar. Wordt je kind 18? Bekijk dan de pagina over 18 worden.

Op deze pagina

  Wat kost een kind?

  Hoeveel kost een kind eigenlijk per maand? Dit is per situatie anders. Het ligt aan hoeveel kinderen je hebt én aan je gezinsinkomen. Het Nibud heeft berekend wat de gemiddelde maandelijkse kosten zijn per kind. Jouw situatie kan anders zijn, maar dit geeft je een goed beeld van de kosten om rekening mee te houden.

  Checklist voor kinderen van 12 tot 16 jaar

  1. Zet de kinderopvangtoeslag op tijd stop

  Je kunt kinderopvangtoeslag krijgen tot de maand dat je kind naar de middelbare school gaat. Zet de toeslag op tijd stop. Zo voorkom je dat je later (veel) geld moet terugbetalen.

  2. Kinderbijslag gaat omhoog als je kind 12 wordt

  De kinderbijslag gaat automatisch omhoog als je kind 12 wordt. Hier hoef je niets voor te doen. Je ontvangt de hogere kinderbijslag voor het eerst in het kwartaal na de 12e verjaardag van je kind. Is je kind bijvoorbeeld in februari jarig? Dan krijg je de hogere kinderbijslag in april.

  3. Inkomensafhankelijke combinatiekorting stopt

  Werkende ouders van kinderen tot en met 12 jaar hebben onder voorwaarden recht op de inkomensafhankelijke combinatiekorting. Dit is een belastingkorting die ervoor zorgt dat je minder belasting betaalt. Hoe hoog die korting is, hangt af van het inkomen van de minstverdienende partner. Het recht op inkomensafhankelijke combinatiekorting stopt in het belastingjaar nadat een kind 12 geworden is. 

  4. Aansprakelijkheid voor schade, schulden en boetes verandert

  Tot je kind 12 wordt, ben jij als ouder aansprakelijk voor alle schulden die je kind heeft. Bijvoorbeeld omdat je kind iets koopt, schade veroorzaakt of een boete krijgt. Dit verandert als je kind ouder wordt. Je kind is steeds vaker zelf verantwoordelijk.

  5. Zorg voor een betaalpas

  Op veel middelbare scholen kun je niet meer betalen met contant geld. Zorg daarom voor een pinpas of een manier om contactloos te betalen. Pinnen en contactloos betalen gaat heel makkelijk. Daardoor verliezen kinderen vaak het financiële overzicht. Bespreek regelmatig samen waaraan je kind geld uitgeeft door de bij- en afschrijvingen te bekijken.

   6. Werk voor kinderen tot 16 jaar

  Kinderen van 12 mogen nog niet werken. Kinderen van 13 of 14 mogen bijvoorbeeld vakkenvullen of folders rondbrengen. En als je kind 15 jaar is, mag het zelfstandig licht, niet-industrieel werk doen. Bijvoorbeeld in een winkel, lunchroom of in de landbouw.

  7. Kinderen krijgen meer zakgeld en ook kleedgeld

  Als je kind naar de middelbare school gaat, gaan de uitgaven vaak omhoog. Even naar de stad, of een bioscoopje pakken met vrienden. Veel kinderen krijgen dan ook meer zakgeld. 

  Een brugklasser krijgt gemiddeld €15 tot €20 per maand volgens onderzoek van het Nibud. Dit kan ook een goed moment zijn om te beginnen met kleedgeld.

  8. Maak goede afspraken over telefoongebruik

  Heeft je kind een telefoon? Maak dan samen goede afspraken over het gebruik en de kosten.

  Slim gebruik van de smartphone

  Heeft je kind een smartphone? Dan komen er veel verleidingen op je kind af. Bedenk daarom goed vanaf welke leeftijd jouw kind daar klaar voor is. Voor de één is dit op 8-jarige leeftijd. Voor de ander bij de overgang naar de brugklas. 

  Met deze 4 tips houd je in ieder geval de kosten in de hand:

  1. Maak duidelijke afspraken: wie betaalt wat?
  2. Kies tussen een abonnement en prepaid. Prepaid geeft meer grip op de kosten. Bij een abonnement weet je zeker dat je kind jou altijd kan bellen bij noodgevallen.
  3. Gebruik zoveel mogelijk wifi.
  4. Beperk of blokkeer aankopen in de appstore.

  Wat kost een mobiele telefoon?
  Link naar de website van de Consumentenbond

  Apps pushen kinderen om geld uit te geven
  Link naar de website van de Consumentenbond

  9. Help je kind om te gaan met (online) reclame

  Vanaf deze leeftijd ziet je kind steeds vaker reclame. Op straat, op tv, op social mediakanalen en in apps. Kinderen zijn hier heel gevoelig voor. Ze hebben vaak niet door dat het om reclame gaat en willen dezelfde producten gebruiken als hun idolen. Ga hierover met ze in gesprek en leer ze reclame te herkennen. Dit is onderdeel van het leren omgaan met geld.

  Checklist voor kinderen van 16 tot 18 jaar

  1. Je kind heeft recht op het minimumjeugdloon

  Vanaf 16-jarige leeftijd mag je kind bijna alle werkzaamheden doen. Je kind heeft daarbij recht op het minimumjeugdloon.

  2. Kinderbijslag stopt als je kind 18 wordt

  De kinderbijslag stopt vanzelf als je kind 18 wordt. Ontvangt je minderjarige kind studiefinanciering? Ook dan heb je recht op kinderbijslag. In een aantal gevallen krijg je zelfs dubbele kinderbijslag als je kind niet thuis woont.

  3. Geen maximum op bijverdiensten van kinderen voor de kinderbijslag

  Werkt je kind? Dan heeft dit geen gevolgen voor de kinderbijslag. Je kind mag onbeperkt bijverdienen.

  4. Bijdragen in de studiekosten

  Op deze leeftijd begint je kind misschien aan een studie. Als ouder betaal je hier vaak aan mee, behalve als je het geld niet kunt missen.

  5. Als je kind 18 wordt

  Er verandert veel als je kind 18 wordt. Je kind wordt zelf verantwoordelijk voor geldzaken. We helpen je kind graag goed op weg. Daarom verzamelden we praktische tips om rekening mee te houden als je 18 wordt.

  U bent hier:Home>Kinderen>Geldzaken voor ouders van kinderen van 12 tot 18 jaar