U bent hier:Home>Actueel>Lenen voor een studie als je 30 jaar of ouder bent

Lenen voor een studie als je 30 jaar of ouder bent

Sinds het studiejaar 2017-2018 kun je als je 30 jaar of ouder bent een lening krijgen om te studeren. Dit heet het levenlanglerenkrediet. Hier lees je hoe dit werkt. 

1. Voor wie en hoeveel? 

Studiefinanciering is alleen voor jongeren tot 30 jaar. Als je ouder bent, moest je de studie altijd zelf betalen. Vanaf het studiejaar 2017-2018 kun je een lening van DUO krijgen. De maximale hoogte is afhankelijk van je collegegeld. Net als voor een gewone studielening is de rente veel lager dan de rente op een lening bij bijvoorbeeld een bank.

2. Hoe zit het met terugbetalen?

Je betaalt de lening in maximaal 15 jaar terug. Elk jaar betaal je 12% van je inkomen en dat van je eventuele partner boven een bepaalde grens. 

3. Wanneer begin je met terugbetalen? 

Dat hangt af van wanneer je je studie hebt afgerond of bent gestopt. Als je voor 1 september bent gestopt, begin je op 1 januari met terugbetalen. Ben je na 1 september gestopt, dan begin je na vier maanden met terugbetalen.

4. Hoe werkt het met een oude studielening?

Als je al een studielening hebt, ga je door met aflossen op deze lening. Wel is het totaalbedrag dat je moet aflossen op beide leningen afhankelijk van je inkomen. Eventueel kun je het terugbetalen van je 'oude' studielening stopzetten. Vraag dit na bij DUO.

5. Telt de lening mee bij een hypotheekaanvraag?

Ja, doordat je elke maand een bedrag moet aflossen, kun je minder lenen voor de aankoop van een huis. Een studielening staat niet geregistreerd bij het BKR. Je moet dus zelf bij de hypotheekverstrekker melden dat je nog een studielening hebt.

U bent hier:Home>Actueel>Lenen voor een studie als je 30 jaar of ouder bent