10 jaar Wijzer in Geldzaken
Wegwijzer naar betrouwbare informatie over jouw geldzaken
Alle thema's in één oogopslag
Meer thema's
U bent hier:Home»Kinderen»Je kind gaat studeren: hoeveel draag je bij?
thema

Je kind gaat studeren: hoeveel draag je bij?

Collegegeld, boeken, kamerhuur, als je kind gaat studeren krijgt het te maken met hoge kosten. Hoeveel moet je bijdragen en wat is redelijk? Vier vragen over de studiebijdrage voor je kind.

1. Wie betaalt de studiekosten?

De overheid gaat ervan uit dat ouders, studenten en de overheid de kosten van studeren samen delen. De overheid draagt sinds 2015 voor nieuwe studenten bij in de vorm van een lening. Voor studenten met ouders die relatief weinig verdienen is er een aanvullende beurs. Deze komt in de plaats van de ouderbijdrage.

2. Hoe hoog is de aanvullende beurs?

Voor studenten die onder het leenstelsel vallen is het maximale bedrag voor de aanvullende beurs vanaf het studiejaar 2018-2019 €389,16.Hoe hoger het inkomen van ouders, hoe meer ze kunnen bijdragen en hoe lager de aanvullende beurs. Je kunt het verschil tussen het maximum en de aanvullende beurs die je kind krijgt zien als het bedrag dat jij volgens de overheid kan bijdragen.

3. Is die bijdrage verplicht?

Nee, ouders en studenten moeten samen afspreken of ouders meebetalen aan de studie van hun kinderen. Wel hebben ouders een onderhoudsplicht voor hun kinderen totdat deze 21 zijn.

4. Hoeveel krijgen studenten gemiddeld?

Het Nibud heeft studenten gevraagd of hun ouders een bijdrage leveren aan hun studie. Uit dit onderzoek bleek dat 57 procent van alle studenten geld van zijn of haar ouders kreeg. Het bedrag dat zij kregen was gemiddeld €173 per maand.

informatie

Betaal straks mee aan aflossing schuld

Kun je het geld nu niet missen, maar later wel? Je kunt straks misschien meebetalen aan de aflossing van de studieschuld van je kind. Studenten mogen na hun afstuderen 35 jaar doen over het terugbetalen van een studieschuld.
Bewaar deze informatie
download als pdf
Deel deze informatie met anderen:
Kinderen
Kinderen en geldzaken

Meer informatie over kinderen en je geldzaken.

Tips als je kind het huis uitgaat
Tips als je kind het huis uitgaat

Met welke geldzaken moet je als ouder rekening houden en waarmee kun jij je kind helpen?

Kinderen
Onderzoek Wijzer in geldzaken

85% van de ouders denkt dat kind op kamers geldzaken goed op orde kan houden...