U bent hier:Home>Kinderen>Je kind gaat studeren: hoeveel draag je bij?
Thema Kinderen

Je kind gaat studeren: hoeveel draag je bij?

Als je kind gaat studeren krijg het te maken met hoge kosten zoals collegegeld, uitgaven aan boeken en misschien ook het huren van een kamer. Hoeveel moet je bijdragen en wat is redelijk? Vier vragen over de studiebijdrage voor je kind.

1. Wie betaalt de studiekosten?

De overheid gaat ervan uit dat ouders, studenten en de overheid de kosten van studeren samen delen. De overheid draagt bij in de vorm van een lening met een lage rente. Studenten met ouders die weinig verdienen kunnen een aanvullende beurs aanvragen. 


2. Hoe hoog is de aanvullende beurs?

De aanvullende beurs bedraagt maximaal €403,17 (bedrag september tot en met december 2020 voor een studie aan een een hbo of universiteit). Hoe hoger het inkomen van de ouders, hoe meer ze kunnen bijdragen en hoe lager de aanvullende beurs. Je kunt het verschil tussen het maximum en de aanvullende beurs die je kind krijgt zien als het bedrag dat jij volgens de overheid kan bijdragen.

3. Is die bijdrage verplicht?

Nee, ouders en studenten moeten samen afspreken of ouders meebetalen aan de studie van hun kinderen. Wel hebben ouders een onderhoudsplicht voor hun kinderen totdat deze 21 zijn.

4. Hoeveel krijgen studenten gemiddeld?

Het Nibud heeft studenten gevraagd of hun ouders een bijdrage leveren aan hun studie. Uit dit onderzoek bleek dat 58 procent van alle studenten geld van zijn of haar ouders kreeg. Uitwonende studenten ontvangen gemiddeld €216 per maand, thuiswonende studenten krijgen €82 per maand (Nibud studentenonderzoek 2017).

Betaal straks mee aan aflossing schuld

Kun je het geld nu niet missen, maar later wel? Je kunt straks misschien meebetalen aan de aflossing van de studieschuld van je kind. Studenten mogen na hun afstuderen 35 jaar doen over het terugbetalen van een studieschuld.