U bent hier:Home>Hypotheek>Welke pensioenzaken zijn van belang bij het kopen van een huis?
Thema Hypotheek

Een huis kopen en je pensioen

Het kopen van een huis is voor veel mensen de grootste financiële beslissing van hun leven. Hier lees je welke pensioenzaken belangrijk zijn bij het kopen van een huis.

Overlijden en woonlasten: nabestaandenpensioen

Zorg ervoor dat jij of je partner in het huis kan blijven wonen als een van jullie overlijdt. Heb je een pensioenregeling bij je werkgever? Dan is het nabestaandenpensioen vaak automatisch geregeld.

Een nabestaandenpensioen is een uitkering voor je partner als jij overlijdt. Hou er wel rekening mee dat dit pensioen een stuk lager is dan het laatstverdiende salaris van de overledene. In het beste geval is het ongeveer de helft van het huidige salaris. Je kunt een levensverzekering afsluiten waarmee de achterblijvende partner de hypotheek (deels) kan aflossen.

Arbeidsongeschiktheid en woonlasten

Een arbeidsongeschiktheidspensioen is een aanvulling op de uitkering van de overheid als je door ziekte niet meer kunt werken. Je moet dit vaak zelf regelen bij je pensioenuitvoerder. Dit heet ook wel een WIA-aanvullingsverzekering.

Hypotheekrenteaftrek stopt na 30 jaar

Hierna worden je maandlasten een stuk hoger. Het kan dus slim zijn om je hypotheek op tijd af te lossen. Hou hiermee rekening bij het aangaan van een hypotheek. De termijn van 30 jaar geldt sinds 2001. Als je daarvoor al een hypotheek had, mag je tot 2031 hypotheekrente aftrekken.

Denk na over je woonlasten na pensionering

Kijk nu vast hoe hoog je woonlasten zullen zijn als je straks met pensioen bent. Door je hypotheek helemaal of voor een deel af te lossen voor je stopt met werken, kun je je woonlasten verlagen. Kosten zoals gemeentebelastingen en onderhoudskosten lopen wel door. Het aflossen van je huis is ook een manier om vermogen op te bouwen voor je pensioen. Als je je huis verkoopt is de opbrengst voor jou.

U bent hier:Home>Hypotheek>Welke pensioenzaken zijn van belang bij het kopen van een huis?