U bent hier:Home>Veranderingen en je pensioen>Kind krijgen en je (nabestaanden)pensioen
Thema Veranderingen en je pensioen

Kind krijgen en je (nabestaanden)pensioen

We hopen natuurlijk dat je gezond blijft. Toch is het slim om te checken wat je voor je nabestaanden hebt geregeld. Op deze pagina lees je wie er nabestaandenpensioen kan krijgen en wat je moet regelen.  

Op deze pagina

  Wat kun je regelen voor je nabestaanden?

  Zorg dat je partner en kinderen goed achterblijven. Denk aan je erfenis en kijk naar je pensioen.

  Nabestaandenpensioen voor je partner 

  Bouw je bij je huidige werkgever werknemerspensioen op? Dan heeft je partner misschien ook recht op partnerpensioen. Je partner krijgt dan een uitkering wanneer jij overlijdt. Je partner moet dan wel bekend zijn bij je pensioenuitvoerder.

  Als je getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt, dan is jouw partner al bekend bij de pensioenuitvoerder.

  Woon je samen met jouw partner? Dan moet jij jouw partner zelf aanmelden bij je pensioenuitvoerder. Vaak moet je dan wel een notariële samenlevingsovereenkomst hebben. Of al een behoorlijke tijd samenwonen. Er kunnen nog meer regels gelden. Check dit bij je pensioenuitvoerder.

  Misschien kun je ook aanvullend partnerpensioen verzekeren. Dan krijgt je partner meer geld na je overlijden. Je kunt dan de verzekering Anw-hiaatpensioen afsluiten. Bekijk de mogelijkheden bij je pensioenuitvoerder.

  Nieuwe pensioenwet

  Volgens de regels van de nieuwe pensioenwet hebben de volgende partners recht op een partnerpensioen:

  • Gehuwden of geregistreerd partners.
  • Samenwoners met een notarieel samenlevingscontract.
  • Samenwoners zonder notarieel samenlevingscontract die al minimaal 6 maanden samenwonen.

  Iemand die je bloedverwant is in de 1e of 2e graad heeft geen recht op partnerpensioen.

  Bekijk ook na je pensioendatum regelmatig of jullie alles nog goed geregeld hebben. Kom je er niet uit? Neem dan contact op met je pensioenuitvoerder.

  Soms geen of minder nabestaandenpensioen 

  Pensioenregelingen verschillen van elkaar. Houd er rekening mee dat het recht op nabestaandenpensioen kan vervallen als je van werkgever wisselt of je baan verliest. Vraag dit na bij je pensioenuitvoerder of check dit op Mijnpensioenoverzicht.nl. Daarnaast stopt bij sommige pensioenregelingen de uitkering als je achtergebleven partner opnieuw gaat samenwonen of trouwen. 

  Nieuwe pensioenwet

  In de nieuwe pensioenwet zijn straks voor iedereen de regels hetzelfde. Overlijd je voor je pensioendatum? Dan heeft je nabestaande alleen recht op een nabestaandenpensioen als je op dat moment in dienst was en deelnam aan een pensioenregeling. Ben je pas net uit dienst? Dan loopt het partnerpensioen nog 3 maanden door, of tijdens de duur van je WW-uitkering. Je kunt deze periode zelf vrijwillig verlengen. Dit betekent wel dat je minder ouderdomspensioen krijgt. 

  Krijgt je partner genoeg inkomsten?

  Check of jouw partner na je overlijden genoeg inkomsten heeft om de lasten te kunnen betalen. Kan je gezin in het huis blijven wonen en doorgaan met hun leven? Hoe staat het met het spaargeld? Wat gebeurt er met de hypotheek na jouw overlijden? Wat erft jouw partner? Heb je bepaalde verzekeringen afgesloten die uitkeren na overlijden, zoals een overlijdensrisicoverzekering? Wat heeft jouw partner aan eigen inkomsten, zoals salaris, AOW en toeslagen? En hoe verandert dit als jij zou overlijden? Ook verandert de belastingaangifte.

  Soms heeft de achtergebleven partner ook nog recht op een Anw-uitkering van de overheid. Dit is zo als jouw partner de AOW-leeftijd nog niet heeft bereikt én thuiswonende kinderen onder de 18 jaar heeft óf minimaal 45% arbeidsongeschikt is.

  Nabestaandenpensioen voor kinderen (wezenpensioen)

  Kinderen van een overleden ouder hebben vaak ook recht op een uitkering van de pensioenuitvoerder. Dit is het wezenpensioen. De voorwaarden voor het wezenpensioen verschillen per pensioenregeling. In veel pensioenregelingen stopt de uitkering als je kind 18 of 21 wordt. Soms loopt het wezenpensioen door tot je kind klaar is met een studie. 

  Een wees kan ook recht hebben op een Anw-uitkering van de overheid. Dit geldt alleen als beide ouders zijn overleden.

  Nieuwe pensioenwet

  De nieuwe pensioenwet maakt de regels rondom wezenpensioen duidelijker. Valt jouw pensioenregeling al onder het nieuwe stelsel? Dan geldt een vaste eindleeftijd van 25 jaar. Het maximumbedrag is dan ook hoger, ongeveer 20% van het salaris van de overleden ouder.

  Extra informatie over een kind krijgen en je pensioen

  x

  U bent hier:Home>Veranderingen en je pensioen>Kind krijgen en je (nabestaanden)pensioen