Wegwijzer naar betrouwbare informatie over jouw geldzaken
Wegwijzer naar betrouwbare informatie over jouw geldzaken
Alle thema's in één oogopslag
Meer thema's
U bent hier:Home»Lenen»Wanneer kies je welke lening?
thema

Wanneer kies je welke lening?

Het is bijna altijd beter om spaargeld te gebruiken voor grote uitgaven dan om te lenen. Maar soms heb je geen andere keuze. Wat is dan per situatie de beste lening?

Een nieuwe auto

Voor een auto kun je een persoonlijke lening afsluiten. Een andere optie is huurkoop. Je betaalt de aankoop van de auto dan in termijnen. Pas als je de laatste termijn hebt betaald is de auto van jou. Je kunt een auto ook leasen. Operationele lease komt het meeste voor. Je huurt de auto dan eigenlijk van het leasebedrijf.

Check wel goed alle voorwaarden. Hoe lang zit je aan het contract vast? Kun je er tussentijds vanaf? Kun je de maandelijkse kosten ook nog betalen als je inkomen daalt? Kijk voor je een lening afsluit ook of je een goedkopere auto kunt kopen.

Een wasmachine, meubels of andere inboedel

Ook huishoudelijke apparaten kun je vaak leasen voor een vast bedrag per maand. Kijk wel goed naar de voorwaarden. Een andere mogelijkheid voor het vervangen van een kapot apparaat is het afsluiten van een persoonlijke lening. Vaak kun je op krediet kopen bij de winkel of website waar je de aankoop doet. Kijk voor je een op krediet koopt, of je goedkopere spullen kunt kopen van je spaargeld.

Een reparatie van je auto

Heb je een grote reparatie en geen spaargeld? De beste optie is dan een persoonlijke lening. Je weet vooraf hoe hoog je rente is en hoe snel je de lening moet terugbetalen.

informatie

Te kleine financiële buffer

Kom je regelmatig geld tekort voor rekeningen, boodschappen, of een onverwachte grote uitgaven? Je hebt waarschijnlijk een te kleine financiële buffer. Kijk dan of je kunt bezuinigen op je uitgaven om zo een grotere buffer op te bouwen. Bereken de buffer die past bij jouw situatie of zoek uit hoe je kunt bezuinigen.

Verbouwing van je huis

De goedkoopste manier om een verbouwing te betalen is meestal een hypotheek. Kijk of je een tweede hypotheek kunt afsluiten bij je bank. Als je bij de verbouwing ook meteen energiebesparende maatregelen neemt, kun je gebruikmaken van een energiebespaarlening. De rente op deze lening is relatief laag. Een andere optie is een persoonlijke lening.

Het betalen van rekeningen

Als je tijdelijk geld tekort komt om rekeningen te betalen kun je gebruikmaken van de mogelijkheid om rood te staan op je betaalrekening. Je kunt ook een doorlopend krediet afsluiten. De rente hiervoor is vaak iets lager dan voor rood staan.

Dagelijkse uitgaven

Als je in de supermarkt staat zonder saldo, kun je gebruikmaken van een flitskrediet. Dit zijn leningen met een hele korte looptijd van een paar weken. Dit soort leningen zijn erg duur. Je kunt dan beter rood staan op je betaalrekening of een doorlopend krediet afsluiten.

Lenen en schulden
Lenen

Is een lening echt nodig? Lees onze tips en voorkom dat je door je schulden in de problemen komt.