Wegwijzer naar betrouwbare informatie over jouw geldzaken
Alle thema's in één oogopslag
Meer thema's
thema

Wanneer kies je welke lening?

Het is bijna altijd beter om spaargeld te gebruiken voor grote uitgaven dan om te lenen. Maar soms heb je geen andere keuze. Wat is dan per situatie de beste lening? Wil je later een (ander) huis kopen? Bedenk dan wel dat je minder kunt lenen voor je huis als je voor een andere uitgave geld hebt geleend. 

Een nieuwe auto

Voor een auto kun je een persoonlijke lening afsluiten. Een andere optie is huurkoop. Je betaalt de aankoop van de auto dan in termijnen. Pas als je de laatste termijn hebt betaald is de auto van jou.

Je kunt een auto ook leasen. Operationele lease komt het meeste voor. Vooral private lease komt steeds vaker voor. Je huurt de auto dan eigenlijk van het leasebedrijf.

Check wel goed alle voorwaarden. Hoe lang zit je aan het contract vast? Kun je er tussentijds vanaf? Kun je de maandelijkse kosten ook nog betalen als je inkomen daalt? Ga je binnenkort een huis kopen? Dan kun je mogelijk door de private lease minder geld lenen voor je hypotheek. Kijk voor je een lening afsluit ook of je een goedkopere auto kunt kopen.

Een wasmachine, meubels of andere inboedel

Ook huishoudelijke apparaten kun je vaak leasen voor een vast bedrag per maand. Kijk wel goed naar de voorwaarden. Een andere mogelijkheid voor het vervangen van een kapot apparaat is het afsluiten van een persoonlijke lening. Vaak kun je op krediet kopen bij de winkel of website waar je de aankoop doet. Kijk voor je op krediet koopt, of je goedkopere spullen kunt kopen van je spaargeld.

informatie

Vergelijk leningen op rente en voorwaarden

Als je een nieuwe wasmachine of andere auto kun je vaak een lening afsluiten bij de verkoper. Maar die biedt vaak niet de lening met de meest voordelige rente of beste voorwaarden aan. Vergelijk daarom vooraf de aanbieders van leningen en regel het geld vooraf. Soms kun je bij de verkopende partij kort geld lenen tegen 0% rente. Zorg dan dat je die lening in die termijn aflost.

Een reparatie van je auto

Heb je een grote reparatie en geen spaargeld? De beste optie is dan een persoonlijke lening. Je weet vooraf hoe hoog je rente is en hoe snel je de lening moet terugbetalen.

informatie

Te kleine financiële buffer

Kom je regelmatig geld tekort voor rekeningen, boodschappen, of een onverwachte grote uitgaven? Je hebt waarschijnlijk een te kleine financiële buffer. Kijk dan of je kunt bezuinigen op je uitgaven om zo een grotere buffer op te bouwen. Bereken de buffer die past bij jouw situatie of zoek uit hoe je kunt bezuinigen.

Verbouwing van je huis

De goedkoopste manier om een verbouwing te betalen is meestal een hypotheek. Kijk of je een tweede hypotheek kunt afsluiten bij je bank. Als je bij de verbouwing ook meteen energiebesparende maatregelen neemt, kun je gebruikmaken van een energiebespaarlening. De rente op deze lening is relatief laag. Een andere optie is een persoonlijke lening.

Het betalen van rekeningen

Als je tijdelijk geld tekort komt om rekeningen te betalen kun je gebruikmaken van de mogelijkheid om rood te staan op je betaalrekening. Je kunt ook een doorlopend krediet afsluiten. De rente hiervoor is vaak iets lager dan voor rood staan.

informatie

Kijk naar de looptijd van je lening

Bedenk vooraf hoe lang je het goed gaat gebruiken waarvoor je de lening afsluit. Zorg ervoor dat de lening niet langer loopt dan de periode waarin je het goed gebruikt. Denk je drie jaar in de auto te rijden? Laat de lening dan ook maximaal 3 jaar lopen. Dan voorkom je dat je voor iets betaalt dat je niet meer gebruikt. En sneller aflossen is natuurlijk altijd goed.

Dagelijkse uitgaven

Als je in de supermarkt staat zonder saldo, kun je gebruikmaken van een flitskrediet. Dit is een lening met een hele korte looptijd van een paar weken. Dit soort leningen zijn duur en er gelden allerlei voorwaarden. Soms moet je flink bijbetalen als niemand borg wil staan voor je flitskrediet. Sta je regelmatig even rood? Ga dan na of je rood mag staan op je betaalrekening of sluit een doorlopend krediet af.

Bewaar deze informatie
download als pdf
Deel deze informatie met anderen:
Lenen en schulden
Lenen

Is een lening echt nodig? Lees onze tips en voorkom dat je door je schulden in de problemen komt.