U bent hier:Home>Lenen en schulden>Voordat je gaat lenen
Thema Lenen en schulden

Voor je gaat lenen

Ga je een grote uitgave doen? Dan kun je ervoor sparen, zoeken naar een goedkopere mogelijkheid of overwegen om te lenen. Als je leent, ga dan niet overhaast te werk. Hier vind je tips en links om je op weg te helpen.

Vergelijk aanbieders en producten

Neem niet te snel een beslissing. Bij sommige winkels en websites kun je op afbetaling kopen. Vergelijk het aanbod dat je daar krijgt met andere leningen. Vaak is de rente voor een persoonlijke lening bij een bank lager. Koop je een auto? Accepteer niet automatisch het aanbod van de verkoper. Kijk of je ergens anders een lening met betere voorwaarden kunt krijgen. 

Heb je een laag inkomen en heb je echt een lening nodig? Kijk dan op de website van de gemeentelijke kredietbank in jouw woonplaats of op kredietbanknederland.nl of je in aanmerking komt voor een sociale lening of persoonlijke lening van de kredietbank. 

Verdiep je in de voorwaarden

Behalve de rente en de looptijd zijn andere voorwaarden belangrijk. Voorkom dat je vooraf al een provisie of afsluitkosten moet betalen. Kijk of je de lening tussentijds kunt aflossen. Dat kan vaak niet, omdat de leningverstrekker dan rentebetalingen misloopt. Sluit je een huurkoop voor een auto of ga je leasen? Kijk dan wat er aan het eind van de looptijd gebeurt. Is de auto dan van jou, of kun je deze voor een vast bedrag overnemen?

Check of je de kosten kunt blijven betalen als er iets gebeurt

Kun je de kosten nog dragen als er iets verandert in je inkomen? Denk bijvoorbeeld aan ontslag of arbeidsongeschiktheid. Of als er wat wijzigt in je persoonlijke situatie, zoals een scheiding. Je kunt ook een levensverzekering afsluiten waarmee je nabestaanden de lening kunnen aflossen als jij zou overlijden. Soms is een overlijdensrisicoverzekering standaard bij een lening.

BKR-registratie

De meeste leningen worden geregistreerd bij BKR. Banken en andere kredietverstrekkers kunnen daar checken of je andere leningen hebt en of je betalingsachterstanden hebt gehad. Dit doen ze ook als je een hypotheek afsluit. Houd er rekening mee dat het hebben van leningen betekent dat de maximale hypotheek die je kunt krijgen als je een huis koopt lager is.

U bent hier:Home>Lenen en schulden>Voordat je gaat lenen