Wegwijzer naar betrouwbare informatie over jouw geldzaken
Wegwijzer naar betrouwbare informatie over jouw geldzaken
Alle thema's in één oogopslag
Meer thema's
U bent hier:Home»Geldzaken door het jaar»Tips als je een nieuwe zorgverzekering kiest
thema

Tips als je een nieuwe zorgverzekering kiest

Aan het eind van elk jaar kun je een nieuwe zorgverzekering afsluiten. Je kunt ook de voorwaarden van je verzekering veranderen. De keuzes die je maakt hebben invloed op je maandelijkse premie. Hier vind je de keuzes op een rij.

Keuze 1: De hoogte van je eigen risico

In 2017 is het minimale eigen risico €385. Je betaalt het eigen risico voor zorg die in het basispakket zit, niet voor zorg waarvoor je aanvullende verzekeringen afsluit. Het eigen risico geldt niet voor alle zorg. Voor een bezoek aan de huisarts geldt bijvoorbeeld geen eigen risico. Je kunt kiezen voor een extra eigen risico. Het kan maximaal €885 zijn.

Keuze 2: Soort polis

De hoogte van je premie hangt ook af van het soort polis dat je hebt. Een restitutiepolis is het duurst, een budgetpolis het goedkoopst. Het verschil is dat je met een naturapolis of een budgetpolis niet helemaal vrij bent je zorgverlener te kiezen. Alleen als je naar een zorgverlener gaat waarmee je verzekeraar een contract heeft, krijg je de volledige kosten vergoed.

informatie

Zet uitgespaarde premie opzij

Kies je voor een hoger eigen risico, of een goedkope polis? Maak de premie die je daardoor uitspaart elke maand over naar een spaarrekening. Zo bouw je een buffer op. Via internetbankieren kun je instellen dat je dit bedrag automatisch overmaakt naar een spaarrekening.

Keuze 3: Aanvullende verzekeringen

Denk na of je aanvullende verzekeringen wilt afsluiten. Denk bijvoorbeeld aan fysiotherapie, alternatieve geneeswijzen of lenzen. Daarnaast zijn er vaak aparte pakketten voor de tandarts. Kijk of de kosten die je uitspaart opwegen tegen de extra premie die je betaalt. Denk ook even na over de dekking voor zorgkosten als er iets gebeurt tijdens vakantie in het buitenland. Je kunt dit ook regelen via je reisverzekering.

Overstappen? Maak een vergelijking

Er zijn vergelijkingssites die je helpen om een keuze te maken voor een zorgverzekering. De Consumentenbond heeft bijvoorbeeld een vergelijkingssite.

Zorgverzekering: stap jij over?
Zorgverzekering: stap jij over?
0:39
Bekijk video
Geldzaken op orde
Geldzaken op orde

Hoe krijg je overzicht en inzicht in je geldzaken?