U bent hier:Home>Zorgverzekering>Zorgverzekering: 4 vragen over je polis
Thema Zorgverzekering

Zorgverzekering: 4 vragen over je polis

Je kunt besparen op je zorgkosten door te kiezen voor een goedkopere polis. Let dan wel op. Een goedkope polis betekent meestal dat je uit minder zorgverleners kunt kiezen. Dan kun je niet terecht bij het ziekenhuis of psychotherapeut van je voorkeur. Of je moet een bedrag bijbetalen. 4 vragen over de verschillende soorten verzekeringen.

1. Welke soorten polissen zijn er?

Er zijn vijf soorten polissen: een restitutiepolis, een naturapolis, een budgetpolis, een combinatiepolis en een gemeentepolis. Het grote verschil zit in de vrije keuze voor de zorgverlener en de vergoeding van de zorgkosten. 

  • Bij een restitutiepolis kun je zelf je zorgverlener kiezen en worden de kosten van de zorg bijna altijd volledig vergoed.
  • Met een naturapolis betaalt je verzekeraar de volledige kosten alleen maar als je naar een zorgverlener gaat die met de verzekeraar afspraken heeft gemaakt.
  • Een budgetpolis is een soort naturapolis maar met een (veel) kleinere keuze uit zorgverleners.
  • Bij de combinatiepolis kun je afhankelijk van het soort zorg dat je nodig hebt, vrij kiezen voor een zorgverlener of niet.
  • De gemeentepolis is een zorgverzekering voor als je weinig of geen inkomen hebt. Via de gemeente kun jij je dan verzekeringen tegen gunstige voorwaarden

2. Waarom is het niet altijd slim om voor de goedkoopste verzekering te kiezen?

De premie hangt af van het soort polis. Bij een naturapolis heeft de verzekeraar met de meeste zorgverleners wel een contract. Bij een budgetpolis is de keuze vaak veel beperkter. Hierdoor bespaart je verzekeraar geld en betaal jij een lagere premie. Overigens kun je met een naturapolis of budgetpolis wel naar elke zorgverlener toe. Je moet dan alleen een deel van de kosten zelf betalen. Een uitzondering hierop is als een zorgverlener je doorverwijst naar een specialistisch ziekenhuis omdat hij de behandeling zelf niet kan doen.

3. Hoeveel betaal je zelf bij een natura- of budgetpolis?

Dat loopt uiteen van 20% tot 50% van de kosten. De zorgverlener is verplicht om je vooraf te laten weten dat je verzekeraar de behandeling niet volledig betaalt. Check vooraf, voor je de behandeling ondergaat, bij je zorgverzekeraar of deze de kosten gaat betalen. Vraag dan ook om een bevestiging per e-mail of per brief.

4. Hoe kies je een polis?

Een restitutiepolis is het gemakkelijkst maar ook het duurst. Je kunt naar vrijwel elke zorgverlener zonder dat je hoeft te kijken of de verzekeraar de kosten wel vergoedt. Kijk vooraf goed naar de voorwaarden als je een ander soort polis wilt. En ga na welke ziekenhuizen, apotheken en andere zorgverleners bij jou in de buurt een contract hebben met jouw verzekeraar. Je kunt hierbij een vergelijkingssite gebruiken.

Zet de uitgespaarde premie opzij

Kies je voor een hoger eigen risico of een goedkope polis? Maak de premie die je daardoor uitspaart elke maand over naar een spaarrekening. Zo bouw je een buffer op. Via internetbankieren kun je instellen dat je dit bedrag automatisch overmaakt naar een spaarrekening.

U bent hier:Home>Zorgverzekering>Zorgverzekering: 4 vragen over je polis