10 jaar Wijzer in Geldzaken
Wegwijzer naar betrouwbare informatie over jouw geldzaken
Alle thema's in één oogopslag
Meer thema's
U bent hier:Home»Zorgverzekering»Zorgverzekering: 4 vragen over je polis
thema

Zorgverzekering: 4 vragen over je polis

Een manier om te besparen op je zorgverzekering is door te kiezen voor een goedkopere polis. Let wel op. Dan kun je niet meer zomaar naar elke zorginstelling toe. Zit je bij de verkeerde zorgverlener dan ben je uiteindelijk duurder uit. 4 vragen over de verschillende soorten verzekeringen.

1. Wat voor soorten polissen zijn er?

Er zijn vier soorten polissen: een restitutiepolis,een naturapolis, een budgetpolis en een combinatiepolis. Het grote verschil tussen deze vier polissen is of je zelf kunt kiezen naar welke zorgverlener of welk ziekenhuis je gaat. Met een restitutiepolis krijg je zorg bijna altijd volledig vergoed. Met een naturapolis betaalt je verzekeraar de volledige kosten alleen als die een contract met de zorgverlener heeft gesloten. Een budgetpolis is een vorm van een naturapolis. Het aantal zorgverleners waar je naartoe kunt is dan alleen veel kleiner. En dan is er nog de combinatiepolis. Afhankelijk van het soort zorg kun je dan vrij kiezen voor een zorgverlener of niet.

2. Kun je helemaal niet meer kiezen met een goedkopere polis?

Dat hangt af van het soort polis. Voor een naturapolis heeft de verzekeraar met meeste zorgverleners wel een contract. Met een budgetpolis is de keuze vaak veel beperkter. Overigens kun je met een naturapolis of budgetpolis wel naar elke zorgverlener toe. Je moet dan alleen een deel van de kosten zelf betalen. Een uitzondering hierop is als een zorgverlener je doorverwijst naar een specialistisch ziekenhuis omdat hij de behandeling zelf niet kan doen.

3. Hoeveel betaal je zelf bij een natura- of budgetpolis?

Dat loopt uiteen van 20% tot 50% van de kosten. Je zorgverlener is verplicht je te laten weten dat je verzekeraar een behandeling niet volledig betaalt. Check vooraf, voor je de behandeling ondergaat, bij je zorgverzekeraar of deze de kosten gaat betalen. Vraag dan ook om een bevestiging per e-mail of per brief.

4. Hoe kies je een polis?

De eenvoudigste en duurste keuze is die voor een restitutiepolis. Je hoeft je dan niet te verdiepen in welke zorgverlener wel en niet door je verzekeraar volledig wordt vergoed. Wil je toch een ander soort polis, kijk dan vooraf goed naar de voorwaarden. Welke ziekenhuizen in je omgeving zijn niet gecontracteerd? Welke apotheken en andere zorgverleners? Je kunt hierbij een vergelijkingssite gebruiken.

informatie

Goedkope verzekering? Zet de uitgespaarde premie opzij

Via internetbankieren kun je instellen dat je dit bedrag automatisch overmaakt naar een spaarrekening.
Bewaar deze informatie
download als pdf
Deel deze informatie met anderen:
Geldzaken op orde
Geldzaken op orde

Hoe krijg je overzicht en inzicht in je geldzaken?