U bent hier:Home>Zorgverzekering>Tips als je een nieuwe zorgverzekering kiest
Thema Zorgverzekering

Tips als je een nieuwe zorgverzekering kiest

Aan het eind van elk jaar kun je overstappen naar een andere zorgverzekeraar, of bij dezelfde verzekeraar je verzekering aanpassen. De keuzes die je maakt, hebben invloed op je maandelijkse premie. Hier vind je de keuzes op een rij.

Keuze 1: De hoogte van je eigen risico

In 2024 is het minimale eigen risico €385. Je betaalt het eigen risico voor zorg die in het basispakket zit, niet voor zorg waarvoor je aanvullende verzekeringen afsluit. Het eigen risico geldt niet voor alle zorg. Voor een bezoek aan de huisarts geldt bijvoorbeeld geen eigen risico. Je kunt kiezen voor een hoger eigen risico. Je maximale eigen risico is €885.

Keuze 2: Soort polis

De hoogte van je premie hangt ook af van het soort polis dat je hebt. Een restitutiepolis is het duurst, daarna komt de naturapolis. Een budgetpolis is het goedkoopst. Het verschil is dat je met een naturapolis of een budgetpolis niet helemaal vrij bent in het kiezen van je zorgverlener. Bij deze polissen krijg je de volledige kosten vergoed als je naar een zorgverlener gaat waarmee je verzekeraar een contract heeft. Ga je naar een andere zorgverlener? Dan betaal je de zorgkosten voor een deel zelf.

Zet uitgespaarde premie opzij

Kies je voor een hoger eigen risico of een goedkope polis? Maak de premie die je daardoor uitspaart elke maand over naar een spaarrekening. Zo bouw je een buffer op. Via internetbankieren kun je instellen dat je dit bedrag automatisch overmaakt naar een spaarrekening.

Keuze 3: Aanvullende verzekeringen

Denk na of je aanvullende verzekeringen wilt afsluiten voor bijvoorbeeld fysiotherapie, alternatieve geneeswijzen of lenzen. Daarnaast zijn er vaak aparte pakketten voor de tandarts. Kijk of de kosten die je uitspaart, opwegen tegen de extra premie die je betaalt. Kijk ook naar de dekking voor zorgkosten als er iets gebeurt tijdens je vakantie in het buitenland. Je kunt dit ook regelen via je reisverzekering.

Let op extra voorwaarden bij aanvullende verzekeringen

Wil je een aanvullende verzekering? Ga dan na wat de extra voorwaarden zijn. Met name bij de duurdere tandartsverzekeringen moet je een vragenlijst invullen of moet je tandarts een verklaring over je gebit afgeven. En soms geldt een wachttijd. Dat betekent dat de zorgverzekeraar de kosten pas na deze periode vergoedt. 

Overstappen? Maak een vergelijking

Er zijn vergelijkingssites die je helpen om een keuze te maken voor een zorgverzekering. De Consumentenbond heeft bijvoorbeeld een vergelijkingssite.

U bent hier:Home>Zorgverzekering>Tips als je een nieuwe zorgverzekering kiest