U bent hier:Home>Zorgverzekering>Veranderingen in je zorgverzekering in 2024
Thema Zorgverzekering

Veranderingen rondom de zorg in 2024

Hieronder vind je de belangrijkste wijzigingen voor 2024 op het gebied van de zorg.

Het eigen risico blijft gelijk

De hoogte van het verplicht eigen risico blijft in 2024 €385. Ook de eigen bijdrage voor geneesmiddelen verandert niet. Die blijft maximaal €250. In 2024 zijn er twee wijzigingen in het basispakket. Voor ouderen die vaak vallen of veel risico lopen om te vallen, komen maatregelen om vallen te voorkomen in het basispakket. Daarnaast wordt kraamzorg flexibeler vergoed en mag je dit inzetten tot maximaal 6 weken na de bevalling. Of je de kraamzorg echt flexibel in kunt plannen is afhankelijk van de regels van je kraamzorgorganisatie. Het Landelijk indicatieprotocol biedt hier nu nog geen ruimte voor. Tot dat is gewijzigd kan het dus zo zijn dat jouw kraamzorgorganisatie alleen de eerste 10 dagen na de bevalling kraamzorg levert.

De zorgtoeslag gaat omlaag

De maximale zorgtoeslag gaat in 2024 omlaag. Er gold in 2023 een eenmalige verhoging van de zorgtoeslag. Die verhoging vervalt in 2024 weer. Hierdoor krijg je minder zorgtoeslag. Dit kan oplopen tot €32 per maand. Misschien krijg je hierdoor zelfs helemaal geen zorgtoeslag meer.

Je kan een proefberekening maken om te zien of en hoeveel toeslag je in 2024 krijgt.

De zorgpremie stijgt met gemiddeld €9 per maand

De gemiddelde premie voor een basisverzekering is in 2024 €147 per maand. Dat is ongeveer €9 per maand meer dan in 2023. Per jaar betaal je voor het basispakket van je zorgverzekering dus €1.764.

Daarnaast betaal je mogelijk ook voor een aanvullende verzekering. Een aanvullende verzekering is niet verplicht, maar is soms wel verstandig. Zeker als je hoge zorgkosten verwacht is het slim om je hiertegen te verzekeren. Op vergelijkingssites kun je makkelijk zorgverzekeringen vergelijken. Bekijk bijvoorbeeld wat ze vergoeden, of je zelf mag bepalen naar welke zorgverlener je gaat en hoe hoog de premie is.

Onbelaste reiskostenvergoeding

Per 1 januari 2024 wordt de onbelaste reiskostenvergoeding verhoogd van € 0,21 naar € 0,23 per zakelijke kilometer. De verhoging geldt niet alleen voor zakelijk gebruikt maar ook voor:

  • Reiskosten voor ziekenbezoek
  • Kilometervergoeding voor weekend- en vakantie-uitgaven voor gehandicapten
  • Giftenaftrek als een vrijwilliger afziet van reiskostenvergoeding

'Tool: 'Wat betekent dit voor mij?'

Wil je weten wat deze wijzigingen betekenen voor jouw portemonnee? Vul dan onze 'Wat betekent dit voor mij?' tool in.

U bent hier:Home>Zorgverzekering>Veranderingen in je zorgverzekering in 2024