10 jaar Wijzer in Geldzaken
Wegwijzer naar betrouwbare informatie over jouw geldzaken
Alle thema's in één oogopslag
Meer thema's
U bent hier:Home»Hypotheek»Veranderingen hypotheekregels -100% aflossen
thema

Alles over de nieuwe hypotheekregels

De nieuwe hypotheekregels: alleen nog renteaftrek als je aflost

Op 1 januari 2013 zijn de hypotheekregels voor de hypotheekrenteaftrek veranderd. Als je voor het eerst een hypotheek afsluit om een huis te kopen moet je die binnen 30 jaar helemaal aflossen, volgens een annuïtair schema, om recht te hebben op hypotheekrenteaftrek.

Dit heeft als gevolg dat je per maand meer gaat betalen voor je koophuis dan als je een (gedeeltelijk) aflossingsvrije hypotheek had gehad. Ook neemt het belastingvoordeel dat je hebt door de renteaftrek gedurende de looptijd af omdat je steeds minder rente gaat betalen. Tegelijkertijd betekent dit dat het huis na 30 jaar van jou is en je dan bijna geen woonlasten meer hebt.

Elke maand een vast bedrag aan rente en aflossing

Het uitgangspunt van de nieuwe hypotheekregels is de zogenaamde annuïtaire hypotheek. Met zo'n hypotheek betaal je elke maand een vast bedrag aan je hypotheekverstrekker (vaak: een bank). Een deel daarvan is rente, een deel is aflossing. Omdat je in de loop van de tijd je schuld verkleint, je lost immers af, betaal je per maand steeds minder rente. Je gaat zo geleidelijk steeds meer per maand aflossen.

Minder rente, toch hogere maandlasten

Als je minder rente betaalt kun je ook minder rente aftrekken bij je belastingaangifte. Je belastingvoordeel wordt hierdoor in de loop van de tijd kleiner. Het gevolg is dat je netto maandlasten in de loop van de tijd hoger worden. Met de netto maandlasten bedoelen we het bedrag dat je kwijt bent nadat het voordeel dat je hebt uit de hypotheekrenteaftrek is meegerekend. Je bruto maandlasten is het bedrag dat je aan je hypotheekverstrekker (vaak: een bank) betaalt.

Ontwikkeling van je maandlasten

Om het verschil tussen een gedeeltelijk aflossingsvrije hypotheek en een annuïtaire hypotheek duidelijk te maken zetten we de twee naast elkaar. Stel dat je een hypotheek van 200.000 euro hebt waarop je elk jaar 5 procent rente betaalt. De ene is een voor de helft aflossingsvrij, voor de andere helft los je na dertig jaar af met vermogen dat je door middel van banksparen hebt opgebouwd. De andere hypotheek is een annuïtaire hypotheek die je over het verloop van 30 jaar (360 maanden) aflost. Zo ziet de ontwikkeling van je maandlasten er uit (op de x-as staat de verstreken looptijd van je hypotheek in maanden):

Hypotheek Annuitair vergeleken met 50% Aflossingsvrije Hypotheek

Hypotheek Annuitair vergeleken met 50% Aflossingsvrije Hypotheek

* Aanname: het percentage inkomstenbelasting dat je zou betalen is 42 %.

Je betaalt met de gedeeltelijk aflossingsvrije hypotheek elke maand een veel lager bedrag dan met een annuïtaire hypotheek. Maar met de aflossingsvrije lening heb je na 30 jaar nog steeds een schuld. Met een annuïtaire hypotheek is je huis na 30 jaar schuldenvrij.

Meer hypotheek aflossen mag ook

De annuïtaire hypotheek is een hypotheek waarmee je in het begin relatief weinig aflost. Je mag ook meer aflossen. Dit doe je met een lineaire hypotheek.

Hypotheek Annuitair met 50% Aflossingsvrije Hypotheek vergeleken met Lineaire Hypotheek

Hypotheek Annuitair met 50% Aflossingsvrije Hypotheek vergeleken met Lineaire Hypotheek

Als je gebruik wilt maken van hypotheekrenteaftrek, mag je ook zo'n hypotheek afsluiten. Met een lineaire hypotheek los je over de hele periode van 30 jaar elke maand een vast bedrag af. Het belangrijkste verschil met de annuïtaire hypotheek is dat je maandlasten in de loop van de tijd dalen. Je hoeft immers geen rente te betalen over het deel dat je al hebt afgelost. Het gevolg hiervan is wel dat je nog minder hypotheekrente kunt aftrekken. Over de hele looptijd van de hypotheek ben je uiteindelijk met een lineaire hypotheek wel goedkoper uit. Hieronder een vergelijking tussen een lineaire hypotheek, een annuitaire hypotheek en een gedeeltelijk aflossingsvrije hypotheek. We gaan weer uit van een hypotheek van 200.000 euro waarop je elk jaar 5 procent rente betaalt. De lineaire hypotheek los je in 30 jaar af.

* Aanname: het percentage inkomstenbelasting dat je zou betalen is 42 %.

Bewaar deze informatie
download als pdf
Op deze pagina