Kijk ieder jaar hoe het ervoor staat met je hypotheek. Past je hypotheek nog goed bij jouw situatie of moet je iets veranderen? Check in ieder geval deze 5 dingen.
Heb je een hypotheek zonder NHG? Dan is je rente afhankelijk van de verhouding tussen je schuld en de waarde van je woning.
Los je af? Of wordt je woning meer waard? Dan verandert de verhouding tussen je schuld en de marktwaarde. Het risico voor de hypotheekaanbieder daalt. Mogelijk ga je hierdoor minder rente betalen. Sommige aanbieders passen de rente automatisch aan. Anderen niet. Kom dus zelf in actie en geef je nieuwe woningwaarde door. Die bewijs je met een taxatierapport of de WOZ-beschikking die je elk jaar van de gemeente krijgt.
De meeste mensen zetten hun rente voor langere tijd vast. Vaak voor 10 of 20 jaar. Je hypotheekaanbieder moet je 3 maanden voor het einde van de rentevaste periode een nieuw rentevoorstel doen. Dit kan een moment zijn om je hypotheek over te sluiten naar een andere aanbieder met betere voorwaarden. Begin ruim op tijd met het opvragen van offertes als je twijfelt om over te stappen.
Vergelijk de hypotheekrente die jij betaalt met de rente die geldt op nieuwe hypotheken. Is jouw rente (veel) hoger? Dan kan oversluiten voordelig zijn. Hiervoor betaal je wel een boete. Die kun je aftrekken van de belasting. Vraag je hypotheekaanbieder altijd om een boeteberekening. Zo kun je beslissen of oversluiten voordelig is.
Je kunt ook bij je eigen hypotheekaanbieder rentemiddeling aanvragen. Dan verrekent je hypotheekaanbieder de boete in je nieuwe tarief. Je betaalt dan minder dan je huidige rente, maar de nieuwe rente wordt niet zo laag als de marktrente.
Beide opties hebben voor- en nadelen. Laat dit goed doorrekenen voordat je een besluit neemt.
Controleer of je niet te veel betaalt voor je verzekeringen. Kijk naar je woonhuisverzekering en inboedelverzekering, maar ook naar eventuele levensverzekeringen. Je kunt via een vergelijkingssite kijken of je bij een andere aanbieder goedkoper uit bent.
Door extra af te lossen gaan je maandlasten omlaag. Altijd fijn, maar helemaal slim om te doen als je hypotheek (deels) aflossingsvrij is. Ook een aflossingsvrije hypotheek moet je na de looptijd aflossen. Dat kan door een nieuwe hypotheek af te sluiten of door je woning te verkopen.
Een nieuwe hypotheek afsluiten is soms niet mogelijk. Bijvoorbeeld omdat je met pensioen bent en minder verdient. Of omdat de rente te hoog is. Houd er ook rekening mee dat je hypotheekrenteaftrek na dertig jaar stopt en dat de belastingtarieven anders zijn als je met pensioen bent. Kijk dus of je nu al kunt (beginnen met) aflossen.