U bent hier:Home>Hypotheek>Check deze 5 dingen als je een hypotheek hebt
Thema Hypotheek

Check deze 5 dingen als je een hypotheek hebt

Kijk regelmatig hoe het ervoor staat met je hypotheek. Past je hypotheek nog goed bij je situatie of moet je misschien iets veranderen? Kijk minstens een keer per jaar, bijvoorbeeld als je aangifte inkomstenbelasting doet. Vijf dingen die je dan kunt checken.

Rechts vind je een overzicht van de tips op deze pagina.

Kijk of de renteopslag voor je hypotheek omlaag kan

Meestal rekent je bank een renteopslag als je de aankoop van je huis voor een groot deel met een hypotheek betaalt. Als je huis in waarde stijgt of als je aflost, verandert de verhouding tussen je hypotheek en woningwaarde. Hierdoor kan de renteopslag voor een deel of helemaal vervallen. Vergelijk daarom regelmatig de WOZ-waarde van je huis met je hypotheek. De WOZ-waarde krijg je elk jaar van je gemeente.

Betalingsproblemen? Neem meteen actie

Als je moeite hebt om elke maand de rente te betalen, neem dan contact op met je bank. Vaak kan je bank je helpen om een oplossing te vinden. Voorkom dat je een grote betalingsachterstand opbouwt. Meer informatie bij de AFM (link naar de website van de AFM).

Het einde van de rentevaste periode

De meeste mensen zetten hun rente voor langere tijd vast. Vaak voor tien jaar. Je hypotheekaanbieder moet je drie maanden voor het einde van de rentevaste periode een nieuw rentevoorstel doen. Dit kan een moment zijn om je hypotheek over te sluiten naar een andere aanbieder. Als je wilt overstappen, begin dan ruim op tijd met het opvragen van offertes.

Oversluiten en rentemiddeling voor lagere rente

Vergelijk regelmatig de hypotheekrente die je zelf betaalt met de rente die geldt op nieuwe hypotheken. Als je een flink hogere rente betaalt, dan kan het aantrekkelijk zijn om je hypotheek over te sluiten naar een nieuwe hypotheek af. Je betaalt dan een boete aan de hypotheekverstrekker, maar die is aftrekbaar van de belasting.
Je kunt ook bij je eigen hypotheekverstrekker rentemiddeling aanvragen. Dan betaal je geen boete maar de nieuwe rente wordt niet zo laag als de marktrente.

Check je verzekeringen

Ga na of je niet te veel betaalt voor je verzekeringen. Kijk naar je opstalverzekering, je inboedelverzekering, maar ook eventuele levensverzekeringen. Je kunt via een vergelijkingssite kijken of je bij een andere aanbieder goedkoper uit bent.

Ga extra aflossen

Heb je een aflossingsvrije hypotheek, of is een deel van je hypotheek aflossingsvrij? Denk erover na om extra af te lossen. De meeste hypotheken lopen dertig jaar. Ook als je een aflossingsvrije hypotheek hebt, moet je de hypotheek dan na dertig jaar helemaal aflossen. Hou er ook rekening mee dat je hypotheekrenteaftrek na dertig jaar stopt en dat de belastingtarieven anders zijn als je met pensioen bent.

U bent hier:Home>Hypotheek>Check deze 5 dingen als je een hypotheek hebt