Wegwijzer naar betrouwbare informatie over jouw geldzaken
Alle thema's in één oogopslag
Meer thema's
thema

Checklist Hypotheken

Een hypotheek sluit je voor een lange tijd af. Neem daarom de tijd en zorg dat je goed geïnformeerd bent als je een huis koopt. Onderstaande tips helpen je bij het maken van je keuze voor een hypotheek.

1. Weet wat je wilt besteden

Reken uit hoeveel je wilt en kunt uitgeven aan je maandelijkse woonlasten. Breng hiervoor je maandelijkse inkomsten en uitgaven in kaart. Daarvoor kun je een huishoudboekje gebruiken. Als je weet hoeveel je maandelijks wilt uitgeven, kun je een rekenhulp gebruiken om uit te rekenen hoeveel je kunt lenen.

2. Ga naar een deskundig adviseur

Een hypotheek sluit je meestal af via een adviseur. De adviseur helpt je je situatie in kaart te brengen en daarbij de beste hypotheek te vinden. Ga voor je een keuze maakt langs bij verschillende adviseurs. Het eerste gesprek is altijd gratis.

3. Vraag om hypotheekoffertes van meerdere aanbieders

Zorg dat de offertes die je krijgt op basis van dezelfde gegevens gemaakt zijn. Denk aan de looptijd, het bedrag dat je wilt lenen en hoeveel eigen geld je inbrengt. Vergelijk de rente, de rentevaste periode, de hypotheekvorm, eventuele verzekeringen die je moet sluiten. Kijk goed naar de voorwaarden om extra af te lossen. Vaak moet je bijvoorbeeld een boete betalen als je je hypotheek sneller dan gepland wilt terugbetalen.

4. Heb je spaarproducten? Neem ze mee

Heb je al een huis en heb je een bankspaarhypotheek of een beleggingshypotheek? Kijk dan goed wat je doet met deze spaarproducten. In 2013 zijn de regels voor hypotheekrenteaftrek veranderd. Hierdoor kunnen nieuwe huizenbezitters deze producten niet afsluiten. Maar als je al een huis en hypotheek had voor 2013, kun je de spaarproducten meenemen. Vanaf april 2017 kun je er ook voor kiezen om deze hypotheken af te lossen. De regel dat de producten minstens 15 of 20 jaar moeten hebben gelopen gelden niet meer. Bespreek dit zonodig met je adviseur.

5.Houd rekening met onverwachte gebeurtenissen

Reken uit of je het huis ook nog kunt betalen als er iets gebeurt. Denk dan aan het wegvallen van een deel van je inkomen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als je werkloos of arbeidsongeschikt wordt, of als jij of je partner overlijdt. Werk je in loondienst, dan hebben je nabestaanden via je pensioenfonds vaak recht op een nabestaandenpensioen. Je kunt je bij je pensioenfonds soms ook extra verzekeren voor arbeidsongeschiktheid.

6. Overweeg een hypotheek met NHG

Met de Nationale Hypotheek Garantie voorkom je problemen als je je huis gedwongen moet verkopen, bijvoorbeeld door een scheiding of verlies van je baan. Als je voldoet aan de voorwaarden neemt NHG dan je eventuele restschuld over. Voor een hypotheek met NHG kun je een lagere rente krijgen. Vraag ernaar bij je hypotheekadviseur.

7. Huis gekocht? Check regelmatig je hypotheek

Kijk regelmatig hoe het ervoor staat met je hypotheek. Heb je ruimte om extra af te lossen? Kijk ook naar de verhouding tussen de waarde van je huis en je hypotheek. Vaak betaal je meer hypotheekrente als deze verhouding boven een bepaalde grens zit. Als je huis in waarde is gestegen, of als je hypotheek is gedaald door aflossingen, ben je misschien onder een bepaalde grens gezakt. Je kunt dan je bank vragen om je hypotheek te verlagen.

Bewaar deze informatie
download als pdf
Deel deze informatie met anderen:
Corona en je geldzaken
De coronacrisis en je geldzaken

Misschien maak je je zorgen over je geldzaken. Kom je deze periode financieel goed door? We helpen je met onze tips graag op weg om meer inzicht te krijgen.

Valkuilen van de lage hypotheekrente

De rente is historisch laag. Je kunt tegen een lage rente een hypotheek krijgen. Het is verleidelijk om hiervan gebruik te maken, maar pas op voor de valkuilen.

Hoeveel moet je verdienen om een huis te kopen?
Bereken hoeveel je moet verdienen om een huis te kopen

Met deze tool reken je uit hoeveel je minimaal moet verdienen om een hypotheek te kunnen krijgen voor het huis dat je op het oog hebt.