U bent hier:Home>Actueel>4 vragen over verplicht aflossen als je een ander huis koopt of je hypotheek oversluit

4 vragen over verplicht aflossen als je een ander huis koopt of je hypotheek oversluit

De regels voor de hypotheekrenteaftrek zijn flink veranderd. Dit heeft vooral gevolgen voor starters, maar ook als je voor 2011 al een huis had, kun je met deze veranderingen te maken krijgen. 4 vragen over verplicht aflossen als je een ander huis koopt of je hypotheek oversluit.

1. Hoe zit het met de regels over verplicht aflossen?

Sinds 2013 moeten starters hun hypotheek helemaal aflossen om recht te hebben op hypotheekafrenteaftrek . Als je voor 2013 al een hypotheek had, geldt deze regel niet. Je houdt dan recht op hypotheekrenteaftrek. Verder geldt sinds 2011 de regel dat een nieuwe hypotheek nog maximaal voor de helft aflossingsvrij mag zijn. Als je gaat verhuizen, of je hypotheek oversluiten, krijg je te maken met deze regels.

2. Hoe werkt het als je verhuist naar een duurder huis?

De extra hypotheek moet je in dertig jaar helemaal aflossen als je hiervoor gebruik wilt maken van hypotheekrenteaftrek. Voor het deel van de hypotheek dat je had, geldt dit niet. Wel geldt de regel dat je totale hypotheek maximaal 50 procent aflossingsvrij mag zijn.

3. Hoe zit het met spaar- en beleggingshypotheken?

Je mag dit soort producten die je voor 2013 nog kon afsluiten meenemen. Je houdt dan recht op hypotheekrenteaftrek over dit gedeelte van je hypotheek. Sinds april 2017 kun je het geld dat je met deze producten hebt gespaard aflossen. Je hoeft niet meer minstens 15 jaar te wachten. Dit heeft wel gevolgen voor je hypotheekrenteaftrek. Laat je daarom adviseren als je een hypotheek met een spaar- of beleggingsdeel wilt aanpassen.

4. En wat als je niet verhuist maar je hypotheek oversluit?

Je hypotheek oversluiten kan interessant zijn als je hierdoor minder gaat betalen per maand. Wanneer de huidige hypotheekrente lager is dan de rente die je voor je hypotheek betaalt, gaan bij oversluiten je maandlasten omlaag. Wel moet je bij het oversluiten rekening houden met een vergoeding die je moet betalen omdat je de lening eerder aflost dan was afgesproken. Wil je oversluiten naar een andere aanbieder dan toetst de nieuwe aanbieder opnieuw hoeveel je mag lenen. Het kan zijn dat je inkomen lager is geworden en dan is het niet altijd mogelijk om je hypotheek over te sluiten. Een uitzondering hierop is wanneer je in je huis blijft wonen en je hypotheek is niet hoger dan het af te lossen bedrag met de kosten van het oversluiten.

U bent hier:Home>Actueel>4 vragen over verplicht aflossen als je een ander huis koopt of je hypotheek oversluit